Oceń 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek [5]
Loading...

Lamponius guerini – straszyk gwadelupski



Lamponius guerini – straszyk gwadelupski – PSG 101

Nazewnictwo

Nazwa polska: Straszyk gwadelupski

Synonimy

Ocnophila adulterina, Antillophilus brevitarsus, Lamponius dominicae

Wygląd

Jest to straszyk bezskrzydły, z przedłużonym tułowiem i krótkimi brązowo-zielonymi nogami. Występują dwie odmiany barwne – łaciata i brązowa. Owad posiada 8 małych punktów z tyłu ciała. Kolor można określić jako jasnobrązowy, a w przypadku łaciatej odmiany, z szaro-białymi plamkami. Samce mają smukłe, ich ciało jest cylindryczne w przeciwieństwie do samicy, która jest bardziej masywna i krępa. Waga tych owadów nie przekracza 20 g. Samica osiąga 8-10 cm, samiec zaś 7 cm długości całkowitej.

 

Biotop

Straszyk gwadelupski – PSG 101 (Lamponius guerini Saussure, 1870) zamieszkuje wilgotne lasy na Gwadelupie, która leży w strefie klimatu podrównikowego. Straszyki te żyją głównie w pobliżu zbiorników wodnych, w niższych partiach lasu np. w niewielkich krzewach, których liście zjadają lub na najniższym poziomie runa leśnego.

Występowanie

Gwadelupa

Aktywność

W dzień, jak w przypadku większości straszyków, spędza ukryty pomiędzy liśćmi, kawałkami kory lub po prostu leżąc na ziemi. Straszyk ten aktywność przejawia dopiero o zmierzchu lub o wczesnych godzinach porannych, wtedy też żeruje poszukując pożywienia. Jeśli zacznie zbytnio poruszać się w ciągu dnia może być to oznaka niedożywienia lub zbyt wysokiej temperatury panującej w terrarium. W brew pozorom zazwyczaj leniwe straszyki potrafią z zaskakującą szybkością uciec, gdy się je zaniepokoi, np. wkładając rękę do ich terrarium.

Długość życia

Długość życia tych owadów zależy oczywiście od tego, w jakich warunkach są trzymane. Bodźcami mającymi największy wpływ na wiek straszyków są: temperatura(im cieplej tym szybciej rosną), wilgotność powietrza oraz ilość i jakość pożywienia, które dostają.  Hodowane w dobrych warunkach dorosłe samice tych straszyków żyją ponad rok, samce nieco krócej.

 

Cechy szczególne

Mimo, że Straszyk gwadelupski nie osiąga tak wielkich rozmiarów jak np. straszyk nowogwinejski, jest on uważany za jednego z atrakcyjniejszych straszyków. Do tego na polskich stronach niewiele można się o nim dowiedzieć, więc stanowi ciekawy okaz do obserwacji. Z pośród straszyków wyróżnia się także tym, że budowa jego ciała jest trochę smuklejsza.

Temperatura

Powinna utrzymywać się w granicach 20-28°C, temperatura pokojowa w zupełności im wystarczy. Wysokość temperatury wpływa na metabolizm owadów, czyli im będzie ona wyższa tym funkcje życiowe straszyka takie jak wzrost, długość życia itp. będą przyspieszone. Najlepsza temperatura to mniej więcej 25°C. Przynajmniej w takiej czują się najlepiej.

Wilgotność

Utrzymujemy na poziomie około 60-80%. Terrarium powinno być przynajmniej raz dziennie, najlepiej na wieczór, zraszane wodą. Najlepiej zraszać jedną z szybek terrarium lub rośliny, które jedzą. Trzeba uważać by w terrarium nie było za mokro, co może spowodować rozwój pleśni i tym samym śmierć owadów.

Oświetlenie

U tych straszyków nie jest ono konieczne. Ważne jest aby nie były wystawione bezpośrednio na słońce, ani nie były cały czas w cieniu. Najlepiej jest ustawić terrarium tak, by straszyk mógł sobie wybrać czy woli być na słońcu czy nie. W przypadku lampki trzeba pamiętać by światło nie świeciło się w nocy, z samego rana i wieczorem gdy są najbardziej aktywne, ponieważ wolą poruszać się w mroku.

Terrarium

Jak u wszystkich straszyków – niezbyt wilgotne, ale też nie za suche, przewiewne. Z tyłu można poprzyklejać gałązki, korę, itp. Na dno powinno się wysypać 5-6cm warstwę włókna kokosowego zmieszanego z torfem. Straszyki powinny mieć też kawałek przestrzeni na swobodne przechodzenie wylinek. Wewnątrz umieszczamy rozgałęzione konary lub korzenie. Wodę można(choć nie trzeba) nalać do płytkiego, płaskiego naczynia, tak by straszyki się w nim nie utopiły, a mogły spokojnie się napić. W celach estetycznych i dla poprawienia samopoczucia owadów umieszczamy w terrarium rośliny przeznaczone na pokarm. Larwy, do wielkości około 8 cm, można trzymać w dużych pojemnikach, pamiętając o zachowaniu odpowiedniej wilgotności i przestrzeni.

Straszyki nie potrzebują wiele przestrzeni życiowej, więc dla kilku dorosłych osobników spokojnie wystarczy terrarium o wymiarach 30x20x30cm [dł.x szer. x wys.]. Nie zaleca się zbyt dużego terrarium dla małej ilości osobników, ponieważ mogą mieć większy problem ze znalezieniem pożywienia lub partnera.

Żywienie

Straszyki jedzą liście z roślin takich jak: malina, jeżyna, róża, dąb, leszczyna, buk, jabłoń, grusza, winorośl, olchy, truskawek, poziomek. Jest więc z czego wybierać, choć oczywiście liści, które jedzą straszyki jest znacznie więcej ale to te są najbardziej polecane. Zimą można podawać niektóre rośliny domowe np. róża czy bluszcz. Straszyki najlepiej karmić tylko jednym z rodzajem liści, ciągłe zmiany na inne liście nie są dobre dla ich zdrowia. Niewolno podawać liści pryskanych, bądź z terenów o intensywnym ruchu ulicznym, gdyż może to spowodować ich śmierć.

Dymorfizm płciowy

Płeć można odróżnić już u młodych larw po 2-3 wylince, gdyż u samiczek pojawiają się widoczne zaczątki pokładełka. Odwłok samicy spiczasty, samców prostokątnie ścięty. Na goleniach samców duże, hakowate, twarde, ostre kolce. Poza tym samiec jest smuklejszy i krótszy, a samica na odwrót gruba i długa.

 

Rozmnażanie

Gatunek rozmnaża się płciowo, jeśli jednak niema samca brak, samica rozmnaża się partenogenetycznie, czyli sama (jednak w wylęgu nie będzie wtedy żadnego samca). Samica zdolna jest do kopulacji ok. 7-10 dni od ostatniego linienia. Straszyki kopulują dość długo, czasami godzinę, a nawet dobę. Podczas kopulacji odbywa się przekazanie tak zwanego spermatoforu, dzięki któremu z jajek, które składa samica wylęgają się zarówno samce jak i samiczki. Samice mogą kopulować nawet kilkakrotnie. Samica składa jajeczka(mniej więcej 2-4 dziennie), co w przeciągu całego jej życia wyniesie ok. 200 jaj. Jaja posiadają grubą skorupkę, lecz są bardzo podatne na pleśń. Co do warunków inkubacji – jaja inkubujemy w temperaturze około 25°C. Po okresie 3-9 miesięcy z około 80% jaj wykluwają się mniej, więcej 1,5 cm larwy. Rozwój larwalny trwa 3-6 miesięcy(wszystko zależy od warunków), w którym to czasie samce linieją 5, a samice 7 razy.

 

Opracowanie i źródła informacji

Opracował: Adam Grzybowski (Gzyb), poprawki wprowadził Łukasz Czok (psg2500).

Powiązane tematy

Dodaj swoje przemyślenie na temat artykułu