Chityna: → (gr. chiton – koszula). Jest to jeden z biopolimerów, polisacharydów (wielocukrów), bardzo podobny do celulozy. Składa się z reszt N-acetyloglukozaminy, powiązanych wiązaniami Beta-1,4-glikozydowymi. Właściwie jedyna różnica między chityną i celulozą, to podstawiona przy drugim węglu grupa aminowa, zamiast hydroksylowej. Chityna pełni rolę strukturalną i to ona jest głównym składnikiem zewnętrznego szkieletu skorupiaków, owadów i pajęczaków (w świecie mikroorganizmów występuje też u drożdży).
Literatura:
// nook: sidebar adcode ?>
- Lubert Stryer – Biochemia
ZABRANIA SIĘ kopiowania zdjęć oraz utworów (artykułów) w całości lub w części BEZ ZGODY właściciela i administratora strony.
Zgodnie z Ustawą o Prawie Autorskim i Prawach Pokrewnych z dnia 4 lutego 1994 roku (Dz.U.94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U.94 Nr 43 poz.170) wykorzystywanie autorskich pomysłów, rozwiązań, kopiowanie, rozpowszechnianie zdjęć, fragmentów grafiki, tekstów opisów w celach zarobkowych, bez zezwolenia autora jest zabronione i stanowi naruszenie praw autorskich oraz podlega karze. Znaki towarowe i graficzne są własnością odpowiednich firm i/lub instytucji.