Oceń 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek [19]
Loading...
13903
Mrówki – Opisy, Owady – Opisy

Messor barbarus

Messor barbarus – mrówka

Wygląd Messor barbarus (Linnaeus, 1767) jest duża, o czarnym, lub ciemnobrązowym ubarwieniu ciała. Głowa jaśniejsza od reszty, rudo-brązowa. Istnieje odmiana terytorialna „Red head” u których głowa jest krwistoczerwona. Ciało błyszczące, słabo owłosione.
Wielkość
  • Królowa: 10-13mm
  • Samiec: 10-12mm
  • Robotnice 5-13mm
Występowanie  Obszary śródziemnomorskie, pospolity w Grecji i we Włoszech.
Żywienie Nasiona lnu, traw, słonecznika, rzeżuchy oraz drobne owady.
Cechy szczególne: Ładna, łatwa w hodowli „egzotyka”, posiadająca zaskakujący podział na kasty. Bardzo widowiskowi żołnierze., którzy pojawiają się już w pierwszym roku funkcjonowania kolonii. Łatwo dołączyć kolejną królową.
Hodowla Formikarium z dużą areną, dogrzewane.
Hibernacja: Nie
Ochrona gatunkowa: Nie
Lot godowy: Roi się od sierpnia do października.

 

Przeczytaj też  Phobaeticus serratipes - patyczak gigant


ZABRANIA SIĘ kopiowania zdjęć oraz utworów (artykułów) w całości lub w części BEZ ZGODY właściciela i administratora strony.
Zgodnie z Ustawą o Prawie Autorskim i Prawach Pokrewnych z dnia 4 lutego 1994 roku (Dz.U.94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U.94 Nr 43 poz.170) wykorzystywanie autorskich pomysłów, rozwiązań, kopiowanie, rozpowszechnianie zdjęć, fragmentów grafiki, tekstów opisów w celach zarobkowych, bez zezwolenia autora jest zabronione i stanowi naruszenie praw autorskich oraz podlega karze. Znaki towarowe i graficzne są własnością odpowiednich firm i/lub instytucji.


Jedno przemyślenie na temat Messor barbarus

Dodaj swoje przemyślenie na temat artykułu