Eremias arguta – stepniarka drobnołuska
Wygląd
Eremias arguta – stepniarka drobnołuska to niewielka, ale dość masywna jaszczurka osiągająca około 20 cm długości (maksymalnie 21,8 cm). Ubarwienie bardzo zmienne, grzbiet ma barwę szarą, brązową w różnych odcieniach, żółtawą lub oliwkową. Na tym tle występuje różny wzór (w zależności od populacji) składający się z czarnych plam lub linii, wzór zanika w przedniej części ogona. Na podstawie barwy nie można rozróżnić płci. Samce z reguły są nieco większe i masywniejsze od samic, liczba otworów udowych u samców jest większa niż u samic.
Występowanie
Jaszczurka ta ma rozległy obszar występowania. Od wybrzeży morza Czarnego, Kaukazu do północnego Iranu, południowo wschodnich Chin i Mongolii, dociera do wysokości 2000 m n.p.m. Gatunek ten preferuje tereny piaszczyste z rzadka porośnięte sucholubną roślinnością.
Żywienie
Wszelkie mniejsze owady, pajęczaki i inne mniejsze bezkręgowce, za pokarmem roślinnym nie przepadają.
Terrarium
Dość duże, gdyż jaszczurki te w naturze mają duże terytoria (60x40x30 cm (dla pary) wysokość nie ma większego znaczenia, lepiej jednak zapewnić większą powierzchnię terrarium i trzymać samca z kilkoma samicami) Gruba, kilkunasto centymetrowa warstwa piasku zapewni możliwość błyskawicznego zakopania się. Kilka kawałków piaskowca czy innych skał zapewni miejsce do ukrycia się, konieczna niewielka miseczka z wodą. Stepniarki raczej nie interesują się roślinami dlatego można zasadzić kilka niewielkich sukulentów. Konieczne naświetlanie świetlówką UVb 8.0 Ze względu na dość dużą agresje samców tej jaszczurki lepiej nie łączyć jej z innymi gatunkami czy młodymi własnego gatunku które mogą zostać pożarte przez dorosłe.
Rozmnażanie
Po kilku miesięcznym zimowaniu w temperaturze około 5*C następują gody od późnego lutego do początku marca. Po następnych kilku miesiącach samica składa jaja w czerwcu (europejskie populacje) w lipcu może nastąpić drugie zniesienie. Samica składa pod kamieniami lub roślinami od 1 do 12 jaj przeważnie jednak 3-4 jaja. Inkubacja w podobnej temperaturze w jakiej są trzymane dorosłe trwa około 60-75 dni. Młode w chwili wylęgu mają około 6 cm długości.
Opracowanie
Grzegorz Mulkowski 'tokaga’