Oceń 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek [14]
Loading...

Furcifer major



Kameleon Furcifer major

Obecna sytuacja Furcifer major (BRYGOO, 1971) jest niejasna, jeszcze do niedawna uważany był za podgatunek Furcifer lateralis (jako Furcifer lateralis major), zauważa się iż podniesienie do pełnego gatunku w 2012 r. odbyło się bez zapewnienia wielu szczegółów. Jednakże już Peter Necas w 1999 uznał go za odrębny gatunek. Kameleony te rosną do 25-28 cm (niektóre źródła podają nawet 30 cm).
Przez ostatnie lata Madagaskar pozwalał na wywóz 2 tys. osobników rocznie bez rozróżnienia na podgatunek, stąd sporadycznie w dostawach osobników z odłowu (WC) zdarzały się osobniki Furcifer lateralis major. Po podniesieniu do pełnego gatunku Furcifer major nie jest nawet wyszczególniony w kwotach eksportowych CITES stąd dostępność w handlu jest bardzo mała. Biorąc pod uwagę iż zakres występowania częściowo pokrywa się z zasięgiem Furcifer lateralis nadal niewielkie ilości tych kameleonów mogą być sporadycznie odławiane, źle oznaczane i eksportowane na rynki terrarystyczne.

 

Wygląd samca kameleona Furcifer major

Samce rosną znacznie większe od samic. Ubarwienie niemalże identyczne do samic tj. główny kolor ciała to zielony, bo bokach ciała występuje biało-różowy pasek ciągnący się od przednich do tylnych nóg. Przebarwienia w postaci innych kolorów pojawiają się niezwykle rzadko.

 

Wygląd samicy kameleona Furcifer major

Samice są podobne do samców tj. główny kolor ciała to zielony, bo bokach ciała występuje biało-różowy pasek ciągnący się od przednich do tylnych nóg. Przebarwienia w postaci innych kolorów tj. głównie różu pojawia się tylko w okresie receptywności i ciąży.

 

Biotop kameleona Furcifer major

Furcifer major prowadzi ściśle nadrzewny tryb życia, kameleony te można spotkać na porastającej te regiony roślinności krzaczastej. Występuje tylko na południowo-zachodnim wybrzeżu Madagaskaru, często za przykładową lokalizacje podawane jest miasto Toliara (Tuléar). Obszary te są bardziej suchą częścią Madagaskaru, wilgotność jest niższa. W niektórych regionach występowania Furcifer major spada tylko 300-400 mm deszczu rocznie (średnio 600-700 mm). Główne opady występują od grudnia do marca, w pozostałych okresach roku opady są bardzo skąpe. Temperatury dzienne są podobne na przestrzeni roku, z drobnym spadkiem w okresie kwiecień-listopad, natomiast nocne w miesiącach suchych (kwiecień-listopad) znacznie spadają do nawet 14°C (czerwiec-sierpień).
Na bardziej suchych obszarach kameleon tez może być gatunkiem jednorocznym.

 

Temperatura dla kameleona Furcifer major

Dzień: 26-28°C, pod lampą grzewczą maksymalnie 32°C Noc: powyżej 18°C

 

Wilgotność dla kameleona Furcifer major

Dzień: 40-60 %, Noc: 50-70%.

 

Terrarium dla kameleona Furcifer major

Furcifer major będzie wymagał terrarium o wymiarach 45x45x90 cm. Terrarium częściowo siatkowe z miejscem do wygrzewania. Furcifer major może prawdopodobnie tolerować nieco wyższe temperatury oraz większe spadki wilgotności bez wpływu na kondycje zwierzęcia. Koniecznym elementem wystroju terrarium są cienkie gałązki, umieszczone w ten sposób, aby zapewnić zwierzętom jak najwięcej miejsc do wspinania, których obecność odzwierciedla im naturalne warunki życia. Aby otrzymać wilgotność terrarium można obsadzić żywymi roślinami. Minimalne zraszanie raz dziennie. Wilgotność przy tym gatunku nie ma dużego znaczenia (może być dość niska bez złych skutków dla zdrowia zwierzęcia), ważne jest aby zwierzęta piły regularnie wodę. W terrarium może być zamontowany system kapiącej wody (dripper) włączany na kilka minut dziennie.

 

Żywienie kameleona Furcifer major

Karmimy 2-3 razy w tygodniu, samice i młode częściej. Wszelkie witaminy powinny być podawane sporadycznie 3-4 razy w miesiącu. Wapń młodym i ciężarnym samicom podajemy co drugie karmienie.

 

Rozmnażanie kameleona  Furcifer major

Optymalny wiek dla samicy to 8-10 miesiąc życia. Receptywność i gotowość na kopulacje u samic bardzo łatwo rozpoznać. Wcześniej widoczny kolor zielony u niereceptywnych samic w dużej mierze ustępuje.
Widoczne są bardzo ładne kolory, samice zmieniają zabarwienie ciała na róż z miejscowo przebijającym się kolorem żółtym. Samiec który chce kopulować podchodzi intensywnie kołysząc głową. Samice które są niereceptywne wykazują bardzo dużą agresje.

Samica składa jaja najczęściej po 30-35 dniach, kopie około 10-15 cm jamę w której składa jaja. Po jednym zapłodnieniu są w stanie złożyć jaja kilkukrotnie, a według hodowców wpłynięcie na zatrzymanie składanie jaj jest trudne. Dlatego też bardzo często przyczyną śmierci samic Furcifer major jest wyczerpanie organizmu spowodowane ciągłym składaniem jaj, osobniki które dopuszczone zostały w bardzo młodym wieku rzadko dożywają roku czasu. Ważne jest przy tym gatunku aby dopuszczać sporo podrośnięte samice, wpływa to bardzo korzystnie na długość ich życia.

Inkubacja jaj jest dość skomplikowana. Inkubujemy z okresem diapauzy (zatrzymaniem rozwoju zarodka) – 24-25°C w dzień i 20°C w nocy przez 45-60 dni, następnie w temperaturze 15-16°C dzień i 10-12°C noc przez 45-60 dni co ma symulować okres suchy i chłodniejszy w tej części Madagaskaru. Po tym okresie stopniowo podnosimy temperatury ponownie do 24-25°C w dzień i 20°C w nocy. Od momentu podniesienia temperatur młode klują się po 100-120 dniach. Łączny czas inkubacji od 6 do 8 miesięcy. W okresie suchym trzymamy jaja w niższej wilgotności, wraz z podniesieniem temperatur wilgotność musi wzrosnąć.

Przy zakupie warto się spytać jak inkubowane były młode. Młode inkubowane z diapauzą są silniejsze. Metoda inkubacji z diapauzą jest zdecydowanie bardziej polecana i stosuje ja większość hodowców przy tym gatunku.
Sugeruje się trzymanie młodych osobno, już młode osobniki są terytorialne i wykazują sporą agresje. Dodatkowo jak zostało wspomniane wcześniej samice mogą zachodzić w bardzo młodym wieku.

 

Zimowanie kameleona Furcifer major

Pseudozimowanie jest raczej niezbędne do rozmnażania. Na pewno jest niezbędne do tego aby samica przeżyła więcej niż rok czasu. Po przez stymulacje okresu suchego, chłodniejszego, mniej obfitego w pożywienie, samice mogą zaprzestać produkcji jaj. Stopniowo obniżamy temperaturę oraz skracamy dzień do 7-8 godzin.
Okres pseudozimowania powinien wynosić około 3-4 miesięcy. Okres ten powinien wystarczyć do zregenerowania sił przez samice.

 

Uwagi nt kameleona Furcifer major

Trudność utrzymania samców jest na poziomie kameleona jemeńskiego lub lamparciego, jednakże rozmnażanie i kilkuletnie utrzymanie przy życiu samic jest już dużo trudniejsze. Jeśli decydujemy się na hodowle pojedynczych samców bez planowanego rozmnażania jest to gatunek polecany na pierwszego kameleona a nawet po dłuższym przygotowaniu na pierwszego gada. Mniejsze rozmiary Furcifer major a co dalej mniejsze terrarium, powodują iż kameleon tez jest ciekawą alternatywa dla osób które nie mogą sobie pozwolić na wygospodarowanie miejsca na duże terrarium.

 
Opracowanie i źródła informacji
Opracował Marcin Nawrot na podstawie:

1. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1420-9101.2012.02528.x/abstract
2. http://web.archive.org/web/20080106214637/http://www.adcham.com/html/taxonomy/species/fmajor.html
3. http://www.iucnredlist.org/details/172835/0
4. http://www.furcifer-major.com/nachzucht-inkubation/
5. http://www.chameleonnews.com/06MayStanford.html
6. http://www.furciferlateralis.com/

*źródło http://reptile-database.reptarium.cz/species?genus=Furcifer&species=major

Powiązane tematy

Dodaj swoje przemyślenie na temat artykułu