Probiotyk → z języka greckiego oznacza substancję działającą „dla życia”
Są to dodatki paszowe lub preparaty używane pomocniczo w leczeniu zwierząt/ludzi zawierające żywe zwykle liofilizowane określone gatunki bakterii/mikroorganizmów w ilości wystarczającej by zmienić mikroflorę w określonej części organizmu gospodarza wywierając przy tym korzystny wpływ na stan jego zdrowia.
// nook: sidebar adcode ?>
Optymalny szczep probiotyczny powinien spełniać następujące warunki:
- powinien pochodzić od gatunku u którego będzie stosowany
- być niepatogenny,
- odporny na niskie pH żołądka, żółć i soki trawienne,
- powinien charakteryzować się zdolnością adhezji(przylegania) do komórek błony śluzowej jelita, co daje możliwość skolonizowaniadanego fragmentu jelita
- wpływać korzystnie na procesy metaboliczne przebiegające w organizmie gospodarza,
- utrzymywać swoją aktywność pomimo obróbek technologicznych i produkcyjnych
Obecnie na naszym rynku brak jest preparatu przeznaczonego do stosowania u gadów.
ZABRANIA SIĘ kopiowania zdjęć oraz utworów (artykułów) w całości lub w części BEZ ZGODY właściciela i administratora strony.
Zgodnie z Ustawą o Prawie Autorskim i Prawach Pokrewnych z dnia 4 lutego 1994 roku (Dz.U.94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U.94 Nr 43 poz.170) wykorzystywanie autorskich pomysłów, rozwiązań, kopiowanie, rozpowszechnianie zdjęć, fragmentów grafiki, tekstów opisów w celach zarobkowych, bez zezwolenia autora jest zabronione i stanowi naruszenie praw autorskich oraz podlega karze. Znaki towarowe i graficzne są własnością odpowiednich firm i/lub instytucji.