Oceń 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek [4]
Loading...
623
Pożywienie

Kiełkowana pszenica

Kiełkowana pszenica jest bardzo dobrym źródłem dodatkowego pokarmu, zawierającego dużo witamin. Można ją podawać żółwiom (głównie lądowym), legwanom i innym jaszczurkom zjadającym pokarm roślinny, a także owadom, takim jak świerszcze, szarańcze, karaczany.

Uprawa pszenicy

Jest bardzo prosta. Pszenicę na kiełki można sadzić na dwa sposoby:

  • Uprawa pszenicy na podłożu

    Sadzimy na podłożu takim jak lignina, wata, ziemia. Jako pojemników można użyć niezbyt wysokich doniczek, kuwet, skrzynek, itp., które wypełnia się wybranym podłożem. Następnie wysypuje się na nie ziarno i codziennie podlewa. Pszenicę najlepiej ustawić jest na oknie lub w innym miejscu, ważne jest by stała w miejscu odpowiednio nasłonecznionym i ciepłym. Po kilku dniach zacznie wypuszczać korzenie i kiełki. Aby móc ją podawać zwierzętom należy oberwać same kiełki i dodawać je do innego pożywienia.

  • Uprawa pszenicy bez podłoża

    Ten sposób jest wygodniejszy od poprzedniego, ponieważ gdy ziarno wypuści kiełki, pojemnik można wstawić prosto do terrarium, dlatego do tego celu należy stosować pojemniki płaskie, najlepsze są kuwety fotograficzne. Na dno wysypuje się nasiona w gęstej i ciasnej warstwie, zalewając je wodą (przez 3-4 następne dni), jednak nie może ono cały czas w niej stać, dlatego najlepiej jest to robić wieczorem, a rano odlać nadmiar wody (można też je zraszać). Pszenica będzie kiełkować w temperaturze pokojowej (18-25°C). Kiełki pojawią się po 4-5 dniach. Podczas karmienia zwierząt taką pszenicą, będą one zjadać również ziarno, które po kilkudniowym zalewaniu wodą będzie zmiękczone i nie będzie sprawiać problemów w „przeżuwaniu”. Jeżeli pszenica będzie stała w niskiej temperaturze i przy braku słońca, będzie wtedy towarzyszyć temu niezbyt przyjemny zapach, może się też pojawić pleśń – taka pszenica absolutnie nie nadaje się do skarmiania. W obu przypadkach do skarmiania nadają się tylko kiełki o długości ok. 1 cm.

W ten sam sposób jak pszenicę można także kiełkować inne zboża (żyto, owies, jęczmień).

 

Łukasz Różański

Przeczytaj też  Zioła, rośliny zielne, liście i inne rośliny

Dodaj swoje przemyślenie na temat artykułu