Oceń 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek [6]
Loading...
Kategorie: Pożywienie

Dżdżownice

Dżdżownice

Dżdżownica ziemnaLumbricus terrestris (inaczej zwana rosówką) należy do typu pierścienic. Osiąga długość 9 – 35 cm. Jest najczęściej sp.tykanym gatunkiem dżdżownic w naszym kraju. Można ją sp.tkać w glebie łąk i pól, ale także lasów, szczególnie liściastyCH. Dżdżownice są obojnakami u któryCH zaCHodzi zapłodnienie krzyżowe (tzn. że aby doszło do zapłodnienia potrzebne są dwa osobnik, które zapłodnią się wzajemnie). Zwierzęta te drążą korytarze, do któryCH WCiągają części roślin i ściółkę leśną, przyczyniając się do sp.lCHniania gleby, przemieszczania jej składników, a wydalane przez nie substancje organiczne i mineralne również ją użyźniają.

Gdzie szukać dżdżownic?

Dżdżownice można sp.tkać latem po deszczu, lub wybrać się w nocy z latarką do ogrodu. Jednak najwięcej dżdżownic jest w stertaCH zgrabionyCH liści, czy skoszonej trawy. Mają tam idealne warunki do rozwoju. Należy pamiętać, że lubią wilgoć więc na próżno iCH szukać w przesuszonej ziemi. Na rozpoczęcie hodowli wystarczy garść dżdżownic.

Hodowla dżdżownic

Pojemnik
Dżdżownice można hodować nawet w większym słoiku lub doniczce, jednak hodowla taka nie będzie efektywna. Najlepiej hodować je w drewnianyCH skrzynkaCH, lub większyCH donicaCH. Proporcjonalnie prezentuje się to mniej więcej tak – 2:1:1 (długość, szerokość, wysokość). Głębokość pojemnika powinna mieć minimum 30 cm. Należy pamiętać, że czym większy pojemnik, tym hodowla będzie efektywniejsza.
Wybierając miejsce na ustawienie pojemnika, należy pamiętać o zabezpieczeniu przed deszczem, promieniami słonecznymi, i zwierzętami (ptaki – w szczególności sroki, oraz szczury). Wystarczy odpowiednio zamocować pokrywę (nie można zapomnieć o wentylacji i całkowicie zakryć pojemnik, ale też nie może być za bardzo odkryty, gdyż dżdżownice nie lubią światła).

Podłoże
Jako podłoże najlepiej użyć czarnej ziemi, drobnego żwiru i ściółki liściastej (nie jest konieczna, jednak dobrze byłoby gdyby się znalazło troCHę). Najlepiej ułożyć je warstwowo na dno 20 cm czarnej ziemi ze żwirkiem, na to do 2/3 wysokości skrzynki na zmianę 5 cm ściółki liściastej i 5 cm czarnej ziemi ze żwirkiem. Ostatnia warstwa 5cm czarnej ziemi bez żwiru.
Ziemia doniczkowa nie nadaje się do hodowli gdyż jest wzbogacana składnikami, które służą roślina, a nie dżdżownicom. Najlepsza jest czarna ziemia z lasów liściastyCH, oraz żyzna czarna  ziemia z działek, lub średnio wilgotnyCH łąk.
Na warstwę ściółki najlepiej wybrać liście roślin motylkowyCH, jesionu, brzozy, wiązu, głogu, czeremCHy, czarnego bzu, pokrzywy. Liście dębu, buku i drzew iglastyCH nie nadają się z uwagi na dużą zawartość garbników i żywic.

Warunki
Temperatura powietrza powinna wynosić od 16°C do 20°C, poniżej i powyżej tej temperatury dżdżownice będą popadały w stan odrętwienia.

Wilgotność gleby powinna wynosić ok. 80%. Jest to bardzo ważny czynnik, trzeba uważać nie tylko aby nie przesuszyć ziemi, ale też aby jej nie zalać  Dżdżownicą szkodzi zarówno brak wody jak i jej nadmiar. Należy codziennie zraszać podłoże. Wilgotność najlepiej sp.awdzać, poprzez włożenie palca w ziemię, gdyż na powierzCHni może być wilgotna, a głębiej przesuszona. Dobrym rozwiązaniem na utrzymani mniej więcej równej wilgotności jest wymieszanie z ziemią odrobiny włókien kokosowyCH, lub ułożenie iCH na dnie. Przed użyciem najlepiej je solidnie namoczyć.

Tak wygląda przykładowa skrzynia, oczywiście wymiary nie muszą być takie jak na rysunku, można je  proporcjonalnie zmniejszyć.

Żywienie dżdżownic

Przez pierwsze kilka tygodni nie trzeba karmić dżdżownic, jeśli do podłoża dodana jest ściółka (jest doskonałym, naturalnym pożywieniem). Później można dżdżownice karmić wszelkimi warzywami, owocami i świeżymi liśćmi. Pokarmu powinno być jednorazowo tyle ile ważą dżdżownice. Powinien być drobno posiekany. Warto dodać, że czym większą wartość odżyWCzą będzie miał pokarm zjadany przez dżdżownice, tym większą wartość odżyWCzą będą miały same dżdżownice.
Nie każdemu zwierzęciu (np żółwiom wodnym) muszą od razu zasmakować, jednak z czasem powinien się do niCH przekonać i jeść ze smakiem. Należy pamiętać, aby dżdżownice nie były jedyną pozycją w menu.

Powiązane tematy

Dodaj swoje przemyślenie na temat artykułu