Oceń 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek [7]
Loading...

Aeluropoda insignis

Aeluropoda insignis – karaczan

Aeluropoda insignis (Butler, 1882) jest jedynym gatunkiem w rodzaju Aeluropoda należącego do plemienia Gromphadorhini. Silnie grzbietowo-brzusznie spłaszczone ciało. Osiąga wielkość 55-65 mm. Ubarwienie dosyć zmienne u różnych osobników, ale składa się z ciemnego brązu przechodzącego w czerń i czerwień. Larwy początkowo brązowego koloru wraz ze wzrostem przyjmują właściwą kolorystykę.

Występowanie

Madagaskar (centrum i południe wyspy).

Terrarium

Wielkość terrarium powinna być dostosowana do liczby owadów, tak aby mogły znaleźć w nim miejsce do przechodzenia linień, wietrzenia ooteki. Wymiary 30x25x20 cm (dł. x szer. x wys.), będą wystarczające dla 10 osobników. Jako podłoże możemy użyć torfu zwykłego lub kokosowego, które powinno mieć kilka centymetrów grubość, tak aby utrzymywało wilgotność. Temperatura w zakresie 25-30°C, wilgotność 60-70%, oświetlenie nie jest potrzebne. Terrarium może być ogrzewane od spodu za pomocą kabla grzewczego. Tak jak w przypadku innych pokrewnych karaczanów występujących na Madagaskarze; czasowe obniżenie wilgotności, a następnie jej podniesienie wpływa stymulująco na rozmnażanie się zwierząt. Owady dorosłe i larwy dobrze chodzą po gładkich powierzchniach, tak więc pojemnik hodowlany musi być odpowiednio zabezpieczony przed ucieczką zwierząt.

Żywienie

Pokarm pochodzenia roślinnego taki jak świeże owoce i warzywa, produkty zbożowe. Pokarm pochodzenia zwierzęcego w postaci suchej karmy dla ryb, psów. Aby nie dopuścić do nadmiernego rozwoju roztoczy i pleśni, niezjedzony pokarm w ciągu 2 dni powinien być usunięty (szczególnie wilgotny).

Rozmnażanie

Jest to gatunek jajożyworodny, samica rodzi do 20 młodych, z reguły mniej. Jest to prosty w hodowli gatunek karaczana. Dymorfizm płciowy widoczny, samiec posiada „rogi” oraz przedplecze charakterystycznego trapezowego kształtu z wygięciem na głowę.

Uwagi

Tak jak w przypadku pokrewnych mu gatunków podrażnione syczą szybko wypuszczając powietrze przez przetchlinki.
Opracowanie i źródła informacji
Opracował Piotr Sterna na podstawie własnych obserwacji i internetu
http://blattodea.speciesfile.org/HomePage.aspx
http://www.schaben-spinnen.de/Content/content.php?cont=herkunft

Powiązane tematy

Dodaj swoje przemyślenie na temat artykułu