Oceń 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek [9]
Loading...

Oxyhaloa deusta



Karaczan Oxyhaloa deusta

Oxyhaloa deusta (Thunberg, 1784) jest małej wielkości karaczanem osiągającym 13-20 mm. Ubarwienie: przedplecze czarnego koloru, skrzydła ciemno brązowo-fioletowe, głowa czerwona do pomarańczowej, odwłok po brzegach ma pomarańczową linię. Skrzydła zakrywają prawie cały odwłok. Larwy ciemnego koloru z czasem głowa staje się jaśniejsza od reszty ciała.

Występowanie

Afryka Środkowa i Południowa: Angola, Botswana, Demokratyczna Republika Kongo, Mozambik, Kenia, RPA, Rwanda, Somalia, Tanzania, Zimbabwe.

Terrarium

Jest to mały karaczan, który nie wymaga dużego terrarium, dla dużej grupy tych zwierząt wystarczy pojemnik o wymiarach 20x25x20 cm (dł. x szer. x wys.), dobrze znosi przegęszczenie. Jako podłoże można użyć torfu zwykłego lub kokosowego. Odporny na przesuszenie podłoża, dlatego też równie dobrze można hodować tego karaczana bez podłoża, zwiększając jego przestrzeń życiową poprzez wypełnienie pojemnika hodowlanego wytłaczankami. Owady dorosłe i larwy dobrze chodzą po gładkich pionowych powierzchniach, dlatego też górne kilka centymetrów należy posmarować wazeliną, aby mieć możliwość obsługi pojemnika. Otwory wentylacyjne muszę być wykonane z drobnej siatki, ponieważ larwy po wykluciu mają ok 3 mm długości. Temperatura w zakresie 25-30°C, wilgotność 50-70%, oświetlenie nie jest potrzebne.

Żywienie

Pokarm pochodzenia roślinnego taki jak świeże owoce i warzywa. Chętnie zjadają suche liście np. dębu. Produkty zbożowe ostatnie znikną z tacki z pokarmem. Pokarm pochodzenia zwierzęcego w postaci suchej karmy dla ryb, psów.

Rozmnażanie

Jest to gatunek jajożyworodny, samica rodzi około 20 młodych. Jest to szybko się mnożący i prosty w hodowli gatunek karaczana. Dymorfizm płciowy słabo widoczny, samiec jest mniejszy od samicy, ostatni segment odwłoku od spodniej strony jest u samców podzielony i spiczasty.

Uwagi

Podrażnione wydzielają słabo pachnącą substancję. Używa skrzydeł podczas opadania w dół.

Opracowanie i źródła informacji
Opracowanie
Opracował Piotr Sterna na podstawie własnych obserwacji i internetu
http://blattodea.speciesfile.org/HomePage.aspx
http://www.schaben-spinnen.de/Content/content.php?cont=herkunft

Powiązane tematy

Dodaj swoje przemyślenie na temat artykułu