Oceń 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek [10]
Loading...

Camponotus vagus



Camponotus vagus

Wygląd Camponotus vagus (Scopoli, 1763) cechuje czarne, matowe ubarwienie, z dosyć licznymi wloskami. Wygląd, jak u innych gmachówek, uzależniony jest przynależnością do kasty.
Wielkość
  • Królowa: 14-16 mm,
  • Samiec: 10-12 mm,
  • Robotnice: 7-12 mm
Występowanie Występuje pospolicie w Południowej Europie i Azji Mniejszej. W Polsce rzadka, spotykana jednak w mieszanych, dobrze nasłonecznionych lasach.
Żywienie Spadź oraz drobne owady.
Cechy szczególne Jest to druga co do wielkości mrówka występująca w Polsce. W odróżnieniu od pozostałych gmachówek, preferuje raczej dobrze nasłonecznione polany z pojedynczymi drzewami.
Hodowla Gatunek dosyć trudno dostępny, zalecany dla osób cierpliwych. Wymaga dogrzewania.
Hibernacja Tak
Ochrona gatunkowa: Nie
Lot godowy: Lipiec i pierwsza połowa sierpnia.

Opracowanie i źródła informacji
Opracowała Marta Anna Szelegieniec (Lilith66)
Na podstawie własnych doświadczeń i danych z serwisu formicopedia.org

Powiązane tematy

Dodaj swoje przemyślenie na temat artykułu