Artykuł w kategoriach: Mrówki – Opisy, Owady – Opisy

Camponotus fallax – gmachówka pniowa


Oceń 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek [12]
Loading...

Camponotus fallax – gmachówka pniowa

 


Gatunek Camponotus fallax
Lot godowy Druga połowa maja. Królowe kryją się wysoko w koronach drzew. Rójka głównie nocą.
Wygląd Czarna z lekko jaśniejszymi odnóżami. Błyszcząca, o rzadkim owłosieniu.  Polimorficzna : piastunka (minor) 4,5mm-6mm, zbieraczka (medium) 6-8 mm, żołnierz (major) 8-11mm. Formy pośrednie pomiędzy kastami trudne do wychwycenia.
Wielkość
  • Królowa: 9-11 mm,
  • Samiec: 6-7 mm,
  • Robotnice: 4-9 mm
Występowanie Wilgotne lasy liściaste. Kolonie zamieszkują szczeliny drzew takich jak buk, dąb, lipa czy jesion. Zasiedla szczeliny drzew. Najczęściej spotykana na topoli,  orzechu włoskim, dębie, lipie i jesionie, sporadycznie zasiedla również martwe gałęzie żywych brzóz, akcji i głogu.

Gniazdo jest siecią wąskich korytarzy, łączących się w kilka/kilkadziesiąt szerszych, biegnących wewnątrz i wzdłuż gałęzi komór mieszkalnych, bardzo często wyrytych w miękkim, środkowym rdzeniu konara. Gatunek raczej sucholubny.

Żywienie Spadź, drobne owady, w tym inne gatunki mrówek. Ze względu na nocny tryb życia, dużą część jego diety stanowią nocne motyle.
Ciekawostki Jest to piękna i pożądana przez hodowców mrówka. Cechuje się dość szybkim przyrostem, jak na przedstawicieli swojego rodzaju. Królowa jest smukła i wyglądem przypomina robotnice. Wykazuje aktywność głównie nocną. Jest to bardzo skryty gatunek, przez co obserwacja w naturze jest ograniczona. Często sąsiaduje z koloniami Lasius fulginosus, sporadycznie na nią polując.
Hodowla Najlepiej formikarium w orientacji pionowej z wypełnieniem korkowym lub z balsy. Gatunek ciepłolubny – zalecane dogrzewanie. Gatunek wyjątkowo skryty i płochliwy. Zalecane całkowite przyciemnienie gniazda. Owocuje to lepszym samopoczuciem kolonii. Młoda kolonia wychowywana jest w sposób klasztorny. Gdy osiągnie względną dojrzałości, nie ma już takiej awersji do światła. Mimo to należy pamiętaj, że żerują głównie nocą. Gatunek bardzo ciepłolubny. Arenę można dogrzewać nawet do 35 stopni Celsjusza.

Formikarium nie powinno być zbyt wilgotne. Należy zapewnić dobrą wentylację, ponieważ gatunek jest wyraźnie podatny na infekcje grzybicze. 

Karmimy je miodem, żółtkiem jajka, witaminami, miodem, drobnymi świerszczami, ćmami i larwami innych gatunków mrówek.

Gatunek nie jest polecany początkującym.

Hibernacja: Tak
Ochrona gatunkowa: Nie
Lot godowy: Druga połowa maja. Królowe kryją się wysoko w koronach drzew. Rójka głównie nocą.

 

Opracowanie i źródła informacji
Opracowała: Marta Anna Szelegieniec (Lilith66)
Uzupełnienie: Jakub Klimczak
Na podstawie własnych doświadczeń i danych z serwisu formicopedia.org

Dodaj swoje przemyślenie na temat artykułu