Oceń 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek [3]
Loading...
1001
Encyklopedia, Fauna Polski – Encyklopedia, Jaszczurki – Encyklopedia, Krokodyle – Encyklopedia, Owady – Encyklopedia, Pajęczaki – Encyklopedia, Płazy – Encyklopedia, Ptaszniki – Encyklopedia, Rośliny – Encyklopedia, Rośliny owadożerne – Encyklopedia, Skorpiony – Encyklopedia, Skorupiaki – Encyklopedia, Ssaki – Encyklopedia, Węże – Encyklopedia, Wije – Encyklopedia, Żółwie – Encyklopedia

Lipidy

Lipidy → to tłuszcze obojętne i związki tłuszczo podobne. Są bardzo zróżnicowaną grupą związków o konsystencji stałej (np. łój) lub ciekłej (np. oliwa), w zasadzie nie rozpuszczalnych w wodzie. Podobnie jak węglowodany, zbudowane są one z atomów węgla, wodoru i tlenu. Względna zawartość tlenu w porównaniu z zawartością węgla i wodoru jest jednak w lipidach znacznie mniejsza niż w węglowodanach.

Atomy tlenu uczestniczą w tworzeniu hydrofilowych (wykazujących powinowactwo do wody) grup funkcyjnych, dlatego właśnie lipidy, zawierające mało tlenu, są znacznie gorzej rozpuszczalne w wodzie niż węglowodany.
Wśród lipidów najważniejszymi biologicznie są:

  • tłuszcze obojętne (właściwe)
  • fosolipidy
  • sterydy
  • karotenoidy (pomarańczowe i żółte barwniki roślinne)
  • woski

Lipidy służą jako źródło energii, stanowią strukturalne elementy błon plazmatycznych, niektóre z nich są ważnymi hormonami.

Tłuszcze obojętne (właściwe), powszechnie występujące w organizmach lipidy, stanowią najekonomiczniejszą formę zapasową paliwa energetycznego. W wyniku spalenia 1g tłuszczu komórka uzyskuje dwa razy więcej energii niż ze spalenia 1g węglowodanów. Węglowodany i białka mogą, przy udziale odpowiednich enzymów, ulec przekształceniu w tłuszcze i zostać zmagazynowane w tkance tłuszczowej.

Każda cząsteczka tłuszczu obojętnego zbudowana jest z cząsteczki glicerolu, połączonej jedną, dwiema lub trzema cząsteczkami kwasów tłuszczowych. Glicerol jest trójwęglowym alkoholem z trzema grupami wodorotlenowymi. Kwasy tłuszczowe są to związki zbudowane z długich łańcuchów węglowodorowych, mających na jednym końcu grupę karboksylową (-COOH). Ok. 30 różnych kwasów tłuszczowych występuje powszechnie w tłuszczach i innych związkach lipidowych. Najczęściej są to kwasy zawierające parzystą liczbę atomów węgla, np. kwas masłowy, obecny w zjełczałym maśle, ma 4 atomy węgla, a kwas oleinowy, najbardziej rozpowszechniony w przyrodzie, ma ich 18.

Przeczytaj też  Lissachatina (Achatina) fulica - ślimak olbrzymi*

Nasycone kwasy tłuszczowe zawierają maksymalną możliwą liczbę atomów wodoru, natomiast w kwasach nienasyconych pomiędzy atomami węgla występuje przynajmniej jedno wiązanie podwójne. Kwasy tłuszczowe z więcej niż jednym wiązaniem podwójnym w cząsteczce noszą nazwę kwasów wielonienasyconych. Tłuszcze, w których cząsteczkach występują nienasycone kwasy tłuszczowe, to oleje. Większość z nich ma w temperaturze pokojowej płynną konsystencję.

Tłuszcze, których cząsteczki zawierają nasycone kwasy tłuszczowe, mają w temperaturze pokojowej konsystencję stałą, jak masło czy smalec. Co najmniej dwa spośród nienasyconych kwasów tłuszczowych (linolowy i arachidonowy) muszą znajdować się w diecie człowieka, gdyż jego organizm nie potrafi ich syntetyzować.

Jeśli z cząsteczką glicerolu połączy się jedna cząsteczka kwasu tłuszczowego, powstaje monoacyloglicerol. Dwie cząsteczki kwasu tłuszczowego połączone z glicerolem, tworzą diacyloglicerol, a trzy cząsteczki – triacyloglicerol. Kwasy tłuszczowe łączą się z glicerolem wiązaniem estrowym, utworzonym w wyniku reakcji grupy wodorotlenowej glicerolu z grupą karboksylową kwasu tłuszczowego. Powstaniu wiązania estrowego towarzyszy uwolnienie cząsteczki wody. W procesie trawienia tłuszcze obojętne ulegają rozłożeniu na glicerol i kwasy tłuszczowe.

Fosfolipidy reprezentują ważną grupę lipidów uczestniczących w budowie błon plazmatycznych. Cząsteczki ich mają charakter amfipatyczny; jeden z ich końców ma właściwości hydrofilowe, drugi zaś hydrofobowe. Cząsteczka fosfolipidu składa się z cząsteczki glicerolu połączonej z dwiema cząsteczkami kwasów tłuszczowych, jedną grupą fosforanową i cząsteczką organiczną zawierającą zwykle atom azotu, którą jest często cholina. (Azot i fosfor nie występują w tłuszczach obojętnych !).

Dwa końce cząsteczki fosfolipidów mają różne właściwości fizyczne i chemiczne. Fragment cząsteczki zawierający kwasy tłuszczowe ma charakter hydrofobowy i jest nierozpuszczalny w wodzie. Pozostała część cząsteczki, złożona z glicerolu, fosforanu i zasady azotowej, jest zjonizowana i łatwo rozpuszczalna w wodzie. Ten fragment cząsteczki ma charakter hydrofilowy. Amfipatyczne właściwości cząsteczek fosfolipidowych wymuszają ich określoną orientację względem cząsteczek wody: hydrofilowe głowy cząsteczek ustawiają się w kierunku otaczającej je wody, a hydrofobowe ogony – w kierunku przeciwnym. Błony plazmatyczne zbudowane są z podwójnej warstwy fosfolipidowej, tj. dwóch warstw fosfolipidów, których hydrofobowe ogony stykają się w środku, natomiast hydrofilowe głowy sterczą na zewnątrz błony.
Karotenoidy to pomarańczowe i żółte barwniki roślinne. Są zaliczane do lipidów z racji swej nierozpuszczalności w wodzie i oleistej konsystencji. Barwniki te, występujące w komórkach wszystkich roślin, uczestniczą w fotosyntezie. Cząsteczka karotenoidu zbudowana jest z pięciowęglowych monomerów, tzw jednostek izoprenowych.

Przeczytaj też  Medycyna weterynaryjna

Przez rozszczepienie na pół cząsteczki karotenu (żółtego barwnika roślin) powstają dwie cząsteczki witaminy A, czyli retinolu. Retinal, czuły na światło karotenoid obecny w siatkówce oka, jest pochodną witaminy A. Retinal uczestniczy w procesie widzenia u przedstawicieli trzech różnych linii rozwojowych świata zwierzęcego: mięczaków, owadów i kręgowców. Zwierzęta te nie mają wspólnego przodka wyposażonego w oczy, zatem ich narządy wzroku wykształciły się w wyniku niezależnych procesów ewolucyjnych. Obecność retinalu we wszystkich trzech typach oczu świadczy o szczególnym przystosowaniu budowy tego karotenoidu do funkcji, jaką jest w tym wypadku uczestnictwo w recepcji światła, czyli w procesie widzenia.

Sterydy zbudowane są z 4 pierścieni węglowych. Zrąb cząsteczki sterydów tworzą cztery połączone z sobą pierścienie, przy czym trzy z nich mają po 6 atomów węgla. Czwarty zaś – 5 atomów. Łańcuchy boczne dołączone do pierścieni są różne w poszczególnych sterydach. Synteza sterydów polega na dość złożonej reakcji łączenia się ze sobą jednostek izoprenowych.

Do sterydów pełniących ważne funkcje biologiczne należą:

  • cholesterol
  • sole żółciowe (żółciany)
  • męskie i żeńskie hormony płciowe
  • hormony kory nadnerczy

Cholesterol jest strukturalnym składnikiem błon komórek zwierzęcych. W błonach komórek roślinnych występują cząsteczki innego związku, podobnego do cholesterolu. Sole kwasów żółciowych emulgują tłuszcze w jelicie, dzięki czemu może nastąpić ich enzymatyczna hydroliza. Hormony sterydowe regulują przebieg wielu procesów metabolicznych u zwierząt kręgowych, a także niektórych bezkręgowców, np. owadów, krabów.

Woski to estry wyższych kwasów tłuszczowych i jednowodorotlenowych wielkocząsteczkowych alkoholi. Występują np. w kutykuli i w ścianie komórkowej, woskach pszczelich (mirycyna – ester kwasu palmitynowego i alkoholu mirycylowego), olbrocie (np. palmitynian cetylu).

Źródła:

  • Villee: Biologia, Warszawa 1996.
  • Gorzelańczyk E.J., Wierzbicki A.: Ilustrowany słownik biologiczny dla kandydatów na Akademię Medyczną i Studia Przyrodnicze; Poznań 1998.

Dodaj swoje przemyślenie na temat artykułu