Witaj! Zaloguj się lub Zarejestruj się jeśli nie masz konta.
Przypomnienie hasła Regulamin   FAQ   Sklep zoologiczny   Koszulki terrarystów  
trwają prace nad nową wersją....
Forum : Agama brodata : Znaczne pogorszenie stanu zdrowia agamy po wyjeździe.
Spis działów  Spis tematów  Nowy temat  Szukaj  Widok drzewka  Poprzedni temat  Następny temat  
AutorWiadomość

kjuubi

[z nami 275 dni]

Polska
Pomorskie
Wejherowo (Gościcino)
Znaczne pogorszenie stanu zdrowia agamy po wyjeździe.
Wysłano 15:45 11.02.2012
Zgłoś nadużycie   Odpowiedz   Cytuj  

Wyjechałem na 7 dni mój ojciec dawał codziennie nową wodę i świeże świerszcze. Kiedy wróciłem agama bardzo mało się rusza nie pije oraz nie chcę jeść oraz była brudna.Przestraszony jej stanem postanowiłem ją wykąpać. Po zanurzeniu wodzie zaczęła ja łapczywie pic. teraz leży na mocno nasłonecznionym miejscu i nadal ma w buziu wodę z kąpieli i powoli ja przełyka. Co robić?

Edit gibek_gsf: Jestem w stanie zrozumieć nagłą panikę związaną ze znacznym pogorszeniem stanu zdrowia gada, ale pisanie w emocjach też nie jest najlepszym rozwiązaniem. Na przyszłość uprzejmie proszę mimo wszystko stosować się do pewnych reguł forum i pamiętać o prawidłowym tytułowaniu tematu, edytowaniu podwójnych postów oraz pisaniu bez użycia Caps Locka. Poprawiam i pozdrawiam.

kjuubi

[z nami 275 dni]

Polska
Pomorskie
Wejherowo (Gościcino)
Re: POMOCY AGAMA BRODATA POMOC OD ZARAZ!!!
Wysłano 16:43 11.02.2012

POMOCY ludZIE PISZCIE

mixior_99

[z nami 388 dni]

Polska
Mazowieckie
Warszawa
Wysłano 16:55 11.02.2012

idz do weterynarza jak najszybciej...

ewkagamma

[z nami 631 dni]

Polska
Mazowieckie
Warszawa
Wysłano 16:56 11.02.2012

Prawdopodobnie maksymalnie odwodniona.Niech spokojnie tę wodę przełknie,żeby się nie zachłysnęła więc niech poleży spokojnie.
Zastanawiam się co ja bym zrobiła....Jak odwodniona to za jakieś 2 godz.następna kąpiel w ciepłej wodzie,taka dłuższa z poleżeniem.To się trochę nawodni przez kloakę i przez skórę,może też napije.
dałabym też przez zakraplacz pół żółtka kurzego-to ją wzmocni.Napewno jest za mała wilgotność w terra,więc popsikaj kilka razy i może wstaw dodatkowe naczynie z wodą.
Generalnie to potrzebuje ona teraz spokoju i pić.Poszłabym też jutro do weta,bo może potrzebne będą jakieś leki wzmacniające.Pozdrawiam i pisz co z nią,dobrze?Smile)

kjuubi

[z nami 275 dni]

Polska
Pomorskie
Wejherowo (Gościcino)
Wysłano 16:59 11.02.2012

Wielkie dzieki postaram sie to wszstko wykonac

darlem

[z nami 149 dni]

Polska
Kujawsko-pomorskie
Toruń
Wysłano 17:20 11.02.2012

Idz to weta on powinien ja nawodnic strzykawka od środka i pod skóre zaraz stanie na nogi.

bartoszkk1

[z nami 751 dni]

Polska
Podkarpackie
Rzeszów
Wysłano 17:20 11.02.2012

Jedz do weterynarza, najlepiej żebyś miał jeszcze kał do badania, i zrób prześwietlenie.
Odwodnienie jest prawdopodobne ale nie można wykluczać innych rzeczy.

dawidek19875

[z nami 384 dni]

Polska
Zachodniopomorskie
Szczecin
Wysłano 18:17 11.02.2012

Ja nie rozumiem ludzi ktorzy w takich momentach zastanawiają sie co zrobic ze zwierzakiem, zamiast biec do weta... Moze to byc odwodnienie ale nie musi, wiec raczej wizyta u weta to rzecz pierwszo-rzędna

ambasador

[z nami 799 dni]

Wielka Brytania

Wysłano 22:46 11.02.2012

a jak ci dziecko zakaszle to tez lecisz do lekarza....nie robcie wiochy!!! normalna sprawa gadzinie sie zachcialo pic moze miala za wysoka temp. a moze sie odwodnila ale to nie powod zeby leciec od razu do weta ... ..sprawdz wszystko i pogadaj z opiekunami co i jak potem napisz a na koncu dopiero panika!!! jak sama pije podczas kapieli i teraz sie wygrzewa to nie jest sle;)

songo1000

[z nami 513 dni]

Polska
Podkarpackie
Rzeszów
Wysłano 01:22 12.02.2012

Hehe kolega wyżej dobrze napisał sam nie lubię "panikarzy"(bez urazy) Very Happy.

ewkagamma

[z nami 631 dni]

Polska
Mazowieckie
Warszawa
Wysłano 12:00 12.02.2012

Kjuubi napisz co z agamką,bo tu czekamy niecierpliwie!Czy wogóle żyje?Bo była w kiepskiej formie niestety.

dawidek19875

[z nami 384 dni]

Polska
Zachodniopomorskie
Szczecin
Wysłano 13:32 12.02.2012

Jeśli waszym zdaniem takie zachowanie agamy do porównujecie do ,,kaszlu,, to jestem ciekaw jak wy dbacie o swoje agamy... Szkoda słow... I nie chodzi o panike, bo jakby była to jakas błachostka to ok, ale jak agama nie rusza sie, nie je to juz nie błachostka. Jak Panie ambasador, bys nie jadł, i sie nie ruszał to bys tez czekał? jestem ciekaw... O zwierze trzeba dbać i lepiej byc przewrażliwonym, niż omijac weta i póżniej załować... No ale niestety duzo osób bierze zwierze, a póżniej nie stac ich na weta i robią wszystko by sie tam nie znaleść...

ambasador

[z nami 799 dni]

Wielka Brytania

Wysłano 17:22 12.02.2012

dawidek19875 napisał/a:
Jeśli waszym zdaniem takie zachowanie agamy do porównujecie do ,,kaszlu,, to jestem ciekaw jak wy dbacie o swoje agamy... Szkoda słow... I nie chodzi o panike, bo jakby była to jakas błachostka to ok, ale jak agama nie rusza sie, nie je to juz nie błachostka. Jak Panie ambasador, bys nie jadł, i sie nie ruszał to bys tez czekał? jestem ciekaw... O zwierze trzeba dbać i lepiej byc przewrażliwonym, niż omijac weta i póżniej załować... No ale niestety duzo osób bierze zwierze, a póżniej nie stac ich na weta i robią wszystko by sie tam nie znaleść...

po pierwsze przyjacielu ...autor napisal w poscie ze agama napila sie wody i teraz sie wygrzewa uzupelniajac niedobor plynu wiec reaguje calkowicie poprawnie ...co w tym przypadku mozna zrobic wiecej???

po drugie ...moja agama przed zimowaniem nie jadla ok 10 dni potem ja zimowalem 8 tygodni i po tym okresie znowu nie jadla przez 14 dni ...zgadnij ile razy bylem w tym czasie u weta ...??? konsultowalem sie z pania Marta M i to w zupelnosci rozwiazalo problem.

po trzecie ja nie przecze ze kontakt z wetem jest nieunikniony i niezastapiony ale uwazam , ze kazdorazowe przewozenie ...przenoszenie ...zmiany otoczenia itp. dosparzaja dodatkowego stresu i mecza gada - to nie piesek ani kotek!!!!Trzeba takie atrakcje turystyczne ograniczyc do minimum!!!

Reasumujac moja wypowiedz uwazam ze czasem wystarczy pomoc we wlasnym zakresie , konsultacja poprzez rozmowe chocby telefoniczna, a czasem sama obserwacja juz duzo nam mowi , czasem wizyta u weta jest nieunikniona ...to od nas hodowcow nalezy decyzja kiedy udac sie do weta.

pozdro.

dawidek19875

[z nami 384 dni]

Polska
Zachodniopomorskie
Szczecin
Wysłano 19:06 12.02.2012

Ale widzisz jednak zasięgnąłeś porady Pani Marty Wink, wiec Jest to zbliżone do wizyty, jakas konslutacja była Wink i jeśli ktoś nie ma pewności co do stanu zdrowia to tak jak mowisz, mozna zawsze zadzwonic do weterynarza i skonsultować sie telefonicznie. to nic nie kosztuje, tyle co rozmowa;)

Pozdrawiam

ewkagamma

[z nami 631 dni]

Polska
Mazowieckie
Warszawa
Wysłano 21:25 12.02.2012

Myślę że agamka Kjuubi nie żyje i dlatego on nie odpisuje......

gibek_gsf

[z nami 455 dni]

Polska
Dolnośląskie
Wrocław
Wysłano 12:38 13.02.2012

Moi drodzy - w takich sytuacjach zasada jest jedna i najważniejsza: bez paniki. Aby najlepiej i najszybciej zdecydować, co należy zrobić, trzeba podejść do tematu możliwie najbardziej profesjonalnie. Emocje, choć czasem zrozumiałe, nie są dobrym doradcą. W zasadzie reakcja autora, oprócz panicznej próby szukania pomocy na forum, nie była taka beznadziejna - umieszczenie agamy w pierwszej kolejności w kąpieli było jednym z lepszych posunięć.

Znajomość własnego gada, zdobywana w trakcie uważnych obserwacji i poświęcenia odpowiedniej ilości czasu zwierzęciu, zwykle pozwala na wstępne oszacowanie sytuacji i możliwych rozwiązań doraźnych. Do tego jeszcze posiadanie podstawowej wiedzy na temat charakterystyki gatunku i jesteśmy w stanie udzielić fachowej "pierwszej pomocy" przed niezbędnym w następnej kolejności kontaktem ze specjalistą. Wszystko kręci się jedynie wokół chęci terrarysty, poświęcenia, ambicji do poszerzania własnych informacji w zakresie wykraczającym nieco ponad niezbędne minimum pt. "co dać jeść" czy "jaka temperatura".

Takie moje luźne przemyślenia dotyczące zachowania człowieka w warunkach wzmożonego zapotrzebowania na myślenie Smile Drugą zasadą, zaraz po zachowaniu zimnej krwi jest kontakt z weterynarzem, o ile: stan gada jest wyraźnie zły, bądź utrzymuje się już dłuższy czas bez poprawy pomimo podjętej interwencji terrarysty, a także gdy nie jesteśmy w 100% pewni co do przyczyny tego stanu oraz możliwych sposobów jego poprawy we własnym zakresie. Pozdrówki.

Spis działów  Spis tematów  Nowy temat  Szukaj  Widok drzewka  Poprzedni temat  Następny temat  

Wyświetl:   
    Skocz do góry     Drukuj cały wątek

Współpraca | Napisz do nas | Reklama | Koszulki | Nasze bannery
Serwisy współpracujące Agama brodata | Modliszki | Straszyki | Legwan zielony | Gekon lamparci
© 2001-2012 Copyright by terrarium.com.pl