W związku z częstymi pytaniami na forum odnośnie wyglądu i aranżacji terrariów dla brodaczy zapraszamy wszystkich do zamieszczania w tym temacie zdjęć mieszkanek dla agam wraz z krótkim opisem np. wielkość, wyposażenie itd.
Mam nadzieję, że wątek ten pomoże początkującym hodowcom agamek w dobraniu właściwych materiałów i przygotowaniu wystroju pomieszczenia hodowlanego.
pozdrawiam i zapraszam
Rewja
_________________ Spiders- what a nasty, evil creatures from the dark side of nature. They scare me to death...
półka:)
konar pomagajacy wejsc na polke-oprocz tego mata kokosowa jako druga "drabinka"
terra 120x60x65-postawilem bardziej na praktycznosc niz wyglad-dlatego mata kokosowa zeby mogl Tytus skakac smialo po scianach, troszke technicznie:
-2 lustrzanki
-uvb neon 90cm
-wodospad średni egzoterra-caly zcas dziala na noc wylaczany
-sciany-mata kokosowa , pianka uszczelniajaca,styropian atlas plus i pigment
-troszke drzewek-korzen i jakies tam konarki
-za podloze lupki piaskowca-Tytus co innego zaczyna zaraz polykac-jak zmienie lupki na dni dodam zdjecia
_________________ zapraszam do sklepu rzekotka.com
http://www.terrarium.com.pl/zobacz/rzekotka-sklep-zoologiczny-katowice-2533.html
Terra pół otwarte(nie zamknięte od góry)90/90/90,lustrzanka 100W+oprawa rastropowa z polerowanego aluminium(uv 8%+sun glo)dekoracje:korzenie, piasek kolorowy,steropian pokryty zapraw.
Terra 120x60x50 szklane, ale zdjąłem (w pocie czoła) sufit i położyłem deche OSB, w niej wentylacja i całe oświetlenie. Miałem po porstu trudności z zamontowaniem wszystkiego w szkle. Tło i półki styropian, atlas+ plus pigment i piasek. Kamienie jak kamienie. Podłoże w danymmomencie testuję piasek. Oświetlenie repti glo 8%, dwie lustrzanki (60W i 40W) przy czym teraz hula tylko jedna. O roślinki jeszcze zadbam i bedzie już cacy. Młoda się czuje chyba nieźle, ale niedawno przeniesiona wiec jeszcze ma chandre.
Terrarium dla mojej agamki o wymiarach 100x50x50
zbudowane z części szafki mojej mamy.Wstawiłem drwnane prowadnice i szyby z klamkami.Zawiera:
-2 żarówki lustrzanki
-2 otwory wentylacyjne
-miseczkę zagłębiona w podłoży z gliny
-ściany pokryte sa siatką,styropianem i zaprawą
-wstawiłem korzeń i sztuczne roślinki
po środku zainstalowałem żarówkę uvb
To terrraium dla młodej agamki, więc wymiary to tylko 80x40x50.
*podłoże- piasek
*ścianka- styropian pokryty zaprawą klejową, siatką oraz pigmentem
*oświetlenie: świetlówka UV 15Watt 45 cm Repti Glo 8.0 oraz żarówka grzewcza 60 Watt
Witam. Terrarium wprawdzie kupiłem od Guid-a, nie robiłem go sam choć przymierzam się do własnego projektu. Opis terra i to jak został zrobiony:
OPIS BUDOWY TERRA
I ETAP Tylna i boczna sciana sa wykonane na styropianie 10-tce, przy uzyciu lutownicy do metali szlachetnych. Osiaga ona b. wysoka temperature, i jej ksztalt umozliwia zlobienie bardzo cienkich i glebokich otworow. Filary zrobione zostaly z kilku kawalkow styropianu. Dzieki temu ostatecznie nabraly bardziej naturalnego ksztaltu. Po lewej stronie na calej szybie umiescilismy lustro, ktore sprawia, ze optycznie terrarium wydaje sie wieksze. Do lustra przymocowalismy polke. Tylnia i boczna skalka, przymocowane sa do szyb silikonem, natomiast filary, schodki pianką montazowa.
II ETAP Po calkowitym stwardnieniu pianki, mozna delikatnie usunac jej nadmiar.
III ETAP Do pokrywania styropianu i pianki najlepiej uzyc ATLASU+. Zaprawa klejowa ktora polecam, jest bardzo wytrzymala, jeszcze nie zdarzylo mi sie, aby pekala podczas schniecia. Atlas mieszamy z pigmentem, najlepiej piaskowym. Nalezy dolac duzo wiecej pigmentu, niz zalecane jest to do zwyklych farb. Na ponizszych zdjeciach widoczny jest kolor ktory udalo nam sie poczatkowo osiagnac. Nie wygladal on zachecajaco Jednak po wyschnieciu uzyskalismy kolor dokladnie przez nas pozadany.
IV ETAP Calosc pokrywamy piaskiem, polecam jak najdrobniejszy. Wykorzystalem piasek terraryjny dla zolwi. Nalezy wysypac calkiem spora warstwe... Reszte po wyschnieciu wciagnac odkurzaczem.
V ETAP - wykonczenie Najbardziej monotonny etap Zajmuje on najwiecej czasu. Pozostalo nam pociagniecie elektryki, wykonanie belki przedniej ( zakrywajace UVB i oprawke z zarowka), zamontowanie na stale roslinek i ogolne czyszczonko Belke nalezy wykonac w taki sam sposob w jaki zostala wykonana scianka boczna i tylna. Rosliny wciskamy w sciany doklejajac je dodatkowo pianka. Pianke po wyschnieciu nalezy przyciac i pokryc warstwa atlasu z pigmentem.
Płyta OSB,prowadnice i konfirmaty z marketu a reszta z piwnicy. Styropian kleiłem na kleju do styropianu w tubie jak silikon (miałem w piwnicy 2 sztuki bo dawno temu przyklejałem kasetony styropianowe) i zużyłem jeszcze 1 tubę "płynnego gwoździa (jakiś uniwersalny klej też w tubie jak silikon).
Kształtki styropianowe najlepsze są z opakowań po AGD (lodówkach, telewizorach). Tam są małe kawałki i mają małe kuleczki, b.twarde. Zwykły styropian jest miększy i ma większe kulki przez co trudniej się rzeźbi ale na duże półki może być. Zacząłem wypalać ale strasznie śmierdziało więc resztę dłubałem nożykiem do tapet. Jak wyschnie po 2 dniach to Atlas do płytek o konsystencji rzadkiego kisielu.Jak wyschnie to 2 raz. Na 3 warstwę dałem pigment za 3,50zł. Śnieżka w ilości 3 piaskowe + 1 brąz i mokre posypałem gdzieniegdzie drobnym piaskiem. Trochę za nisko zobiłem największą półkę i musiałem obniżyć światło i UVB ale dam jeszcze maskowanie z kory i będzie gites.