poszukuję zdjęć rtg legwanów zdrowych, chorych (tylko z informację co im dolega/dolegało) oraz wydruków usg z opisami. czy ma ktoś namiary na takie informacje? ewentualnie czy możecie mi podesłać swoje na maila?
Witam mogę wiedzieć po co Ci takie fotki? Pracę piszesz? Bo jeżeli chcesz porównać swoje i zaoszczędzić na opisie przez weterynarza to nie polecam ( Wprawne oko dobrego weta może naprawde dużo... Zdjęcia trtg mówią wiele o stanie zdrowia. Mam jedną fotkę jak mój Bazyl miał 1,5 roku i miał gazy a stan uwapnienia dobry. W weeken mże się wyrobię i wyślę
nie pisze pracy, nie chce zaoszczędzic - swoją samicę prześwietliłam, zapłaciłam i dostałam opis ale niestety wiedza niektórych weterynarzy jest uboga i chyba sam nie wiedział co i dlaczego mu wyszło :/ więc odwiedziłam drugiego i zrobiłam usg i wyszło całkiem coś innego - nawet samca później zawiozłam żeby zobaczyć czy ma tak samo jak samica ale u samca nic się nie pokazało podejrzanego - wiem, że to mogą być kule ale jednak coś mnie niepokoi w tym co wyszło na usg. dlatego chciałabym mieć porównanie
Witam z tego co pamietam to Piotr Kplodziejczak ma w swojej galerii zdjecia z jajami samicy .Wejdz w jego galerie moze cos ci to pomoze lub napisz do niego na pw.
no tak, w sumie nie zawsze dawali zdjęcia rtg na płytce mimo wszystko prosiłabym o spróbowanie.
Opinia ostatniego weta na podstawie ponownego badania usg - jest kilka ładnie wyglądających jaj, prawdopodobnie zapłodnionych i kilka niezapłodnionych - z tego powodu są niekształtne i wyglądają jak nie jaja (?) i podobno się wchłoną, tylko czemu na rtg jaja nie wyszły skoro są to jaja a nie kule?
Niestety Dziunia uszkodziła sobie dodatkowo łapkę przednią - znowu prześwietlenie - pierwszy wet nic nie widzi na zdjęciu, to co mi się nie podoba na jednej kości zostało określone jako stare złamanie dawno zagojone i to na pewno nie to, drugi coś tam widzi na zdjęciu ale po zbadaniu łapki jednak nic nie wynajduje, dostaje środek przeciw bólowy i w zasadzie nic więcej nie może dostać bo ma jajka. Dziunia od poniedziałku nie staje na łapie, od wtorku w zasadzie ogranicza ruch do obrócenia się na półce, bądź próbuje zejść czołgając się do basenu załatwić potrzeby fizjologiczne (od razu jak widzimy że potrzebuje to ją przekładamy do basenu i z powrotem na półkę ). A ja nie mam pojęcia jak mogę jej pomóc póki co została przeniesiona do niskiego terra żeby przypadkiem nie spadła z dwóch metrów i czegoś więcej sobie nie zrobiła. jakieś pomysły co mogę jeszcze zrobić ?
Z pozytywów - nigdy, ale to przenigdy, nie wpadłabym na to że samiec potrafi się tak troszczyć o samicę. Do tej pory zawsze było tak że samiec miał swoją część terra, samica swoją i jak nie musiały to nie podchodziły do siebie. Odkąd zaczęły się problemy z samicą samiec oddaje jej swoje ulubione miejsce jak tylko ona tego chce, przepuszcza ją do miski z jedzeniem, potrafi robić za poduszkę (chociaż poduszka to złe określenie, ona po prostu na niego włazi całkowicie) podczas spania przez całą noc a jak chcemy ją wziąć na ręce to nas goni żeby ją zostawić a teraz jak Dziunia została przeniesiona do innego terra to widać że mu smutno i nie bardzo wie czemu jej nie ma
Tekla jesli masz swoje zdjęcia w formie elektronicznej to podeślij wraz z opisami (nadiach@interia.pl) a skonsultuje ze specjalistami radiologii i ultrasonografii u siebie na uczelni, ponad to możesz poprosić o pomoc jednego z obecnych na forum wetów. Wydaje mi sie ze jest to lepsze rozwiązanie niż porównywanie zdjec innych, bo każde może byc zrobione na innym aparacie, inną sondą, no i trzeba mieć o tym pojecie żeby coś z tego odszyfrować.
pozdrawiam
wszystkie zdjęcia które zrobiłam zostały u weta i są już konsultowane.
Z łapką już dużo lepiej, rusza nią, czasem próbuje się oprzeć na niej tak więc myślę że można to potraktować jako nadwyrężenie.
Dziunia od około tygodnia nie je, tylko pije. Jest strasznie gruba więc pewnie jednak będą to jajka/kule. Póki co nie kopie ale właśnie przygotowuję skrzynię lęgową w związku z czym mam kilka pytań:
1.Jakie podłoże zastosować w skrzyni lęgowej? torf czy piasek?
2. Jaką temperaturę utrzymać w skrzyni i jaka wilgotność?
3. Ma być szersza czy głębsza?
i kilka pytań "pozostałych":
4. ponieważ nie chcę jej stresować zmianą otoczenia i chcę żeby jajka złożyła w terrarium które zna od dłuższego czasu czy powinnam eksmitować z niego samca?
5. ponieważ zaprzestała jeść a wapń i witaminy powinna otrzymać regularnie czy powinnam jej robić zastrzyki co jakiś czas?
6. jakie będą pierwsze objawy tego że coś może być nie tak, np zastój jaj?
7. czy powinnam zrobić jeszcze raz zdjęcie RTG żeby się upewnić że to jaja a nie kule? czy przy kulach legwan też tak grubnie? zdjęcia Dziuni http://www.terrarium.com.pl/galeria/galeria.php?userid=27189&path=18957