Witaj! Zaloguj się lub Zarejestruj się jeśli nie masz konta.
Przypomnienie hasła Regulamin   FAQ   Sklep zoologiczny   Koszulki terrarystów  
trwają prace nad nową wersją....
Forum : Agama brodata : Zdechła agama co myslec :(
Spis działów  Spis tematów  Nowy temat  Szukaj  Widok drzewka  Poprzedni temat  Następny temat  
AutorWiadomość

Brodacze

[z nami 112 dni]

Polska
Mazowieckie
Płock
Zdechła agama co myslec :(
Wysłano 22:33 29.01.2012
Zgłoś nadużycie   Odpowiedz   Cytuj  

Witam jestem zdruzgotany gdyż wczoraj zdechła moja agamka i nie wiem dla czego , 23 stycznia złozyła 26 jajek do tego czasu jadła ale nie tak jak zwykle , ostatnie dwa dni leżała zamykała oczy i miała czarna brodę. Postanowiłem pojechać do weterynarza nie było specjalisty od gadów był inny weterynarz który podał mojej agamie jakes zastrzyki witaminy i miałem przysc w niedziele na ponowne zastrzyki i w poniedziałek miał być specjalista . Ale po przyjechaniu do domu moja agama pożyła 1 godzinę . Mam w tera samca który był z nią 4 lata jak ona zdechła położył na niej głowę i leżał , teraz nie chce nic jeść śpi cały dzień rano jej szukał w terra ale bez skutecznie . Nie wiem co mam zrobić gdyż obawiam się o samca .POMOCY !!!

DONIEC
Moderator

[z nami 1530 dni]

Polska
Małopolskie
Kraków (kraków - Biezanow nowy)
Re: Zdechła agama co myslec :(
Wysłano 23:45 29.01.2012

analiza na pasożyty? czym karmiłeś? może jakieś drewnojady , mole , co gorsza larwy much? i nie zgniatąłeś w pierwszych 2 główek? zaczopowanie u samicy nie wydalenie wszystkich jaj ?

ewkagamma

[z nami 631 dni]

Polska
Mazowieckie
Warszawa
Wysłano 13:00 30.01.2012

No masz problem i bardzo Ci współczuję.
A myślałeś żeby zrobić sekcję żeby się dowiedzieć co było tej biedaczce?
Samczykowi to sam nie pomożesz-musi sobie poradzić z tą traumą-i wcale nie mówię tego z kpiną.Może nowa towarzyszka?
Narazie zbadaj mu kupkę,bo może ta śmierć ma związek z pasożytami?To wtedy on też ma.
Pozdrawiam serdecznie i pisz jak samczyk,ok?))

Brodacze

[z nami 112 dni]

Polska
Mazowieckie
Płock
Wysłano 14:07 01.02.2012

Witam , i dziękuję że ktoś mi odpisał , jeżeli chodzi o samca to zaczął jeść wczoraj zjadł 5 dużych drewno jadów, a dziś 4 myślę ze jest wszystko na dobrej drodze .Jeżeli chodzi o towarzyszkę to właśnie rozmyślam nad kupieniem samiczki dla mojego LEONA . Może wydawać się to śmieszne ale jestem nadal przytłoczony tym wszystkim (płakałem jak dziecko) ale myślę ze wszystko powinno wrócić do normy . Kupie samiczkę on będzie zadowolony oraz ja i wszyscy moi domownicy . Jeżeli chodzi o sekcje zwłok mojej samicy nie będę tego robił gdyż nie oddał bym swojego zwierzaka takim ludziom jak w Płocku . Czekam na załatwienie sie samca żeby zanieść kał do badania .

Brodacze

[z nami 112 dni]

Polska
Mazowieckie
Płock
Wysłano 14:09 01.02.2012

Dawałem im drewno jady oraz świerszcze jeżeli chodzi o główki to nic z nimi nie robiłem .

Brodacze

[z nami 112 dni]

Polska
Mazowieckie
Płock
Wysłano 15:05 01.02.2012

Moja jaszczurka sie załatwiła i zaniosłem kał do badania i mam pytanie bo gości oprócz badania na pasożyty proponuje mi badanie na salmonelle Koszt takiej imprezy Pasożyty : 35 zł a Salmonella : 65zł i nie wiem czy nie próbuje mnie naciągnąć na kaes ?

DONIEC
Moderator

[z nami 1530 dni]

Polska
Małopolskie
Kraków (kraków - Biezanow nowy)
Wysłano 15:10 01.02.2012

po pierwsze edytuj swoje posty i zamiast w 3 pisz w jednym Wink

Po 2 w sallmonele bym się nie bawił , gdyż 70% gadów jest jej nosicielami. Wiesz i tak za pewne je wykryje i tak;)
Skoncentruj się na badaniu głównie na nicienie, owsiki(ale w sumie je też można zaliczyć do nicieni) ,jak i kokcydioze. A to wszystko wyjdzie z kału.
Badanie kału ,też sobie liczy 35? Zapewne jest to spowodowane tym ,że nie macie w mieście żadnego zakładu higieny weterynaryjnej, i ma że tak powiem monopol Wink
Lub sam odeśle do Warszawy próbki i poczeka na wyniki..... W sumie 15 zł więcej niż zwykle, ale dla spokoju zwierzaka i tak warto...

co do Strike Salmonella występuje w florze jelitowej gadów (ok. 70% nawet) , nie powodując żadnych widoczny ani przeszkadzającym zwierzakom w normalnym funkcjonowaniu objawów i z tym się nic nie robi w zupełności bo i tak nie zabije się wszystkich szczepów. Dopiero gdy gad jest poważnie osłabiony, może zacząć się problem z narastającym zagrożeniem ze strony mikro..... i taką formę się leczy już. Jednak 30X większa szansa jest ,że ma pasożyty, który wyjdą podczas standardowego badania, o ile już w ogóle coś ma;).

Co Do dokupienia mu samiczki , jak już coś to 2 i dużą przestrzeń, jak chcesz kupić 1 -to lepiej zostawić go samego.

Brodacze

[z nami 112 dni]

Polska
Mazowieckie
Płock
Wysłano 15:50 01.02.2012

Dzięki za pomoc

ewkagamma

[z nami 631 dni]

Polska
Mazowieckie
Warszawa
Wysłano 18:46 01.02.2012

Ja nie mam zaufania do drewnojadów,chociaż też czasem daję,bo Gamma je chętnie je.Ale jak patrzę na te potężne szczęki które się wiją przy paszcze mojej agamki-to zawsze mówię sobie że to ostatni raz.
Generalnie to 2-go rzędny pokarm i czasem można dać.
Dr.Marciniak powiedziała mi że można dawać od kilku-do kilkunastu NA MIESIĄC!!!!!!!w zależności od kondycji jaszczurki.A maluchom to WOGÓLE!
Najlepsze są świerszcze i karaczany,a dla niejadków mole woskowe.

Brodacze

[z nami 112 dni]

Polska
Mazowieckie
Płock
Wysłano 23:16 03.02.2012

Zrobiłem badania kału samcowi i okazało sie że jest ZDROWY Smile ,a co najlepsze kupiłem wczoraj samice dla mojego LEONA tylko tyle ze ona jest dużo mniejsza Smile

Brodacze

[z nami 112 dni]

Polska
Mazowieckie
Płock
Wysłano 23:18 03.02.2012

A odnośnie tych drewnojadów to istnieje opcja ze one mogły zaszkodzić mojej agamie ?

ewkagamma

[z nami 631 dni]

Polska
Mazowieckie
Warszawa
Wysłano 17:54 04.02.2012

Myślę że mogły zaszkodzić,chociaż nie wiadomo czy tak bylo.
Był na forum opisywany przypadek,że agama została nakarmiona samymi drewnojadami i nie dała rady ich strawić.Dziewczyna jeżdzila w posz
ukiwaniu pomocy od jednej lecznicy do drugiej-ale byla niedziela i nieczynne.Jak w końcu znalazła lekarza,to on stwierdził że drewnojady zgniły w brzuszku i nic nie dało się zrobić i wet ją uśpił.
Teoretycznie mogła połknąć drewnojada nie pogryzionego i on mógł pogryżć ją w środku.One mają mocne szczęki,grube pancerze i są bardzo żywotne.
Ale to wszystko tylko przypuszczenia i odpowiedzż na Twoje pytanie czy jest to możliwe.
Mam nadzieję że Leoś polubi nową towarzyszkę,ale wiesz że ona musi najpierw osiągnąć jego wielkość?No i zapoznanie stopniowe i najlepiej poza terra.
Pozdrawiam:))

mikos77

[z nami 584 dni]

Polska
Małopolskie
Kraków (Czernichów)
Wysłano 20:54 04.02.2012

Brodacze napisał/a:
Dawałem im drewno jady oraz świerszcze jeżeli chodzi o główki to nic z nimi nie robiłem .

Tzn ze drewnojadom też nie zgniatałeś główek? Jeśli tak, to ogromny błąd. Daj spokój z nimi na razie, tak jak napisała Ewka nie podawaj ich kilka dni z rzędu, to może być tylko dodatek do diety, czasem ratunek w awaryjnej sytuacji, nigdy podstawa. I przede wszystkim ZAWSZE zgniataj im główki, nie bagatelizuj tego.
Powodzenia z nową agamką, mam nadzieję że się polubią z Leonem.

Brodacze

[z nami 112 dni]

Polska
Mazowieckie
Płock
Wysłano 15:18 06.02.2012

Jeżeli chodzi o karmienie drewnojadami to u mnie nie jest to podstawą diety, zwyczaj podaje im świerszcze i oczywiście owoce i warzywa . Myśle ze wykluczę wo gule drewnojady i już nie będę podawał ich swym agamom . A którą główkę należy zgniatać tą co posiada nogi czy te na ogonie ?

Crowin

[z nami 545 dni]

Polska
Małopolskie
Kraków
Wysłano 18:31 06.02.2012

te główki które gryzą ;|

optybardzomistka

[z nami 1110 dni]

Polska
Mazowieckie
Płock
Wysłano 23:57 29.03.2012

Bardzo dobry weterynarz znający się na gadach jest niedaleko Płocka w Gostyninie - nazywa się Krzysztof Michalak, opiekował się gadami ( i pewnie nie tylko) w płockim zoo. W pilniejszych sprawach doradzał mi telefonicznie, za zbadanie moich czterech agam plus badanie na pasożyty (u jednej z nich) i lek zapłaciłam 50 zł, więc uważam, że ceny ma całkiem przystępne Smile Jakby co, mogę podać telefon kom na priv, stacjonarny jest w internecie.

Brodacze

[z nami 112 dni]

Polska
Mazowieckie
Płock
Wysłano 13:41 30.03.2012

Witam , poprosił bym o ten nr . napewno sie przyda .
Pozdrawiam

Spis działów  Spis tematów  Nowy temat  Szukaj  Widok drzewka  Poprzedni temat  Następny temat  

Wyświetl:   
    Skocz do góry     Drukuj cały wątek

Współpraca | Napisz do nas | Reklama | Koszulki | Nasze bannery
Serwisy współpracujące Agama brodata | Modliszki | Straszyki | Legwan zielony | Gekon lamparci
© 2001-2012 Copyright by terrarium.com.pl