Witaj! Zaloguj się lub Zarejestruj się jeśli nie masz konta.
Przypomnienie hasła Regulamin   FAQ   Sklep zoologiczny   Koszulki terrarystów  
trwają prace nad nową wersją....
Forum : Agama brodata : Zbyt mała wilgotność
Spis działów  Spis tematów  Nowy temat  Szukaj  Widok drzewka  Poprzedni temat  Następny temat  
AutorWiadomość

Lazil

[z nami 139 dni]

Polska
Śląskie
Racibórz
Zbyt mała wilgotność
Wysłano 19:18 29.01.2012
Zgłoś nadużycie   Odpowiedz   Cytuj  

Witam Smile
Mam problem w utrzymaniu odpowiedniej wilgotności w terrarium. W nocy jest prawidłowa, czyli koło 50 %, lecz gdy nastaje dzień i temperatura podskoczy, to wilgotność spada nawet do 25 % (i wtedy ponownie zraszam) . Napisane jest żeby spryskiwać rano i wieczorem nadające się do tego elementy - co oczywiście robię, a także jest miska z wodą niedaleko wyspy ciepła, by szybciej parowała. Macie jakieś pomysły ? Czy może to być spowodowane nieodpowiednią wentylacją ? I czy agamka w takiej wilgotności może przebywać przez dłuższy czas ? Z góry dzięki i pozdrawiam !

P_

[z nami 832 dni]

Polska
Mazowieckie
Warszawa
Re: Zbyt mała wilgotność
Wysłano 19:37 29.01.2012

Może higrometr się zepsuł? Nawet w mieszkaniach nie ma 25% wilgotności... w terra niby żarówki itp, ale skoro zraszasz,jest basen, to nie wydaje mi się, że to prawdziwy wynik, no ale mogę się mylić.

matadorka

[z nami 166 dni]

Polska
Małopolskie
Kraków
Wysłano 19:53 29.01.2012

Powiem Ci, że miałam na samym początku podobny problem. W nocy wilgotność ok a w dzień koło 25-30 mimo iż basen był oraz spryskiwane było codziennie po 3 razy dziennie. Też obstawiałam na zepsuty higrometr, ale skoro w nocy pokazuje o wiele więcej a w dzień nie to znaczy, że działa. I przyznam się, że nie uporałam się z tym tematem do końca. Po prostu spryskuje terra po 3 razy dziennie, rano, po pracy i wieczorem i wydaje mi się, że to wystarcza. Podłoże mi nie pyli, gad z oddychaniem problemów nie ma a podczas wylinki spryskuje terra wraz z gadem około 5-8 razy dziennie.

Crowin

[z nami 545 dni]

Polska
Małopolskie
Kraków
Wysłano 20:07 29.01.2012

szczerze mówiąc to miska z woda mało co daje ;p jesli trzymasz ją na pisaku to machnij grubszą warstwę piasku, wchłonie wodę i będzie ją dłużej oddawać.

Lazil

[z nami 139 dni]

Polska
Śląskie
Racibórz
Wysłano 20:16 29.01.2012

No niestety piasku nie mam tylko korę (może w przyszłości jak mała podrośnie). No to chyba pozostaję mi zraszać tera kilka razy na dzień.

DONIEC
Moderator

[z nami 1530 dni]

Polska
Małopolskie
Kraków (kraków - Biezanow nowy)
Wysłano 23:43 29.01.2012

miska z wodą nie daleko grzewczej woda się nagrzewa oddaje wilgotność. Proste a jak,że skuteczne rozwiązaie.

ewkagamma

[z nami 631 dni]

Polska
Mazowieckie
Warszawa
Wysłano 12:52 30.01.2012

Mam podobny problem,więc zraszam wnętrze nawet 10 razy dziennie,praktycznie co godz.
Zauważyłam,że jak tego nie robię,to zaraz bardzo zmniejsza się wilgotność i potem trudno nadrobić.Daję też Gammie pić zakraplaczem i bardzo chętnie pije.
Jak masz za sucho to koniecznie dawaj chociaż pić,to jaszczurka nie ucierpi-no i zraszaj,zraszaj...Pozdrawiam:))

ania93

[z nami 412 dni]

Polska
Wielkopolskie
Poznań
Wysłano 17:35 30.01.2012

chyba że...
ja z początku też miałam taki problem, bo jak głupia umiejscowiłam higrometr przy wyspie ciepła Razz
tam nigdy nie będzie wskazywał właściwej wilgotności.
możesz też łatwo sprawdzić czy sprzęt nie jest zepsuty - jeśli owiniesz higrometr ciepłym mokrym ręcznikiem powinien wskazywać blisko 100 %. niektóre da się też wyregulować.

Crowin

[z nami 545 dni]

Polska
Małopolskie
Kraków
Wysłano 18:48 30.01.2012

Jeśli masz higro analogowy to zmień na elektroniczny, kosztuje 20 zł a pomiar wskazuje idealnie

Lazil

[z nami 139 dni]

Polska
Śląskie
Racibórz
Wysłano 22:55 30.01.2012

Też przynajmniej raz dziennie poję agamkę przez pipetę, na co chętnie otwiera pyszczek (przynajmniej po tej czynności nie widać stresu, bo pokarmu jak na razie przyjmuje bardzo mało, ale to raczej spowodowane jest jeszcze stresem aklimatyzacyjnym). Pozdrawiam Smile

A co do higrometru, to mam analog i elektronika, umieszczonego z dala od żarówki grzewczej, no i niestety na każdym z nich odczyty są podobne (czyli zbyt niska wilgotność) Neutral

truchal

[z nami 951 dni]

Polska
Mazowieckie
Warszawa
Wysłano 17:58 31.01.2012

Jest to spowodowane porą grzania w mieszkaniach i zarazem słabego ich wietrzenia, normalne w zimie. Musisz często spryskiwać i jak najrzadziej otwierać terra.
P.S. higrometr masz dobry i nie trzeba go zmieniać.

Robert19x6

[z nami 466 dni]

Polska
Mazowieckie
Warszawa
Wysłano 22:42 25.02.2012

u nas był ten sam problem więc kupiliśmy najtańszy nawilżacz i podłączyliśmy go pod włącznik czasowy i wilgotność waha się od 60 do 40 w ciągu dnia

Spis działów  Spis tematów  Nowy temat  Szukaj  Widok drzewka  Poprzedni temat  Następny temat  

Wyświetl:   
    Skocz do góry     Drukuj cały wątek

Współpraca | Napisz do nas | Reklama | Koszulki | Nasze bannery
Serwisy współpracujące Agama brodata | Modliszki | Straszyki | Legwan zielony | Gekon lamparci
© 2001-2012 Copyright by terrarium.com.pl