Witaj! Zaloguj się lub Zarejestruj się jeśli nie masz konta.
Przypomnienie hasła Regulamin   FAQ   Sklep zoologiczny   Koszulki terrarystów  
trwają prace nad nową wersją....
Forum : Agama brodata : Zamykanie oczu
Spis działów  Spis tematów  Nowy temat  Szukaj  Widok drzewka  Poprzedni temat  Następny temat  
AutorWiadomość

Pierzak

[z nami 142 dni]

Polska
Lubelskie
Lublin
Zamykanie oczu
Wysłano 14:21 04.02.2012
Zgłoś nadużycie   Odpowiedz   Cytuj  

Witam, zaobserwowalem ostatnio troche dziwne zachowanie u agamy. Czesto zamyka jedno albo drugie oko, nie jest to na pewno spowodowane stresem jak to wyczytalem poszukujac odpowiedzi na moje pytanie. Prosze o pomoc bo nie chce zrobic nieswiadomie krzywdy agamce. Ma okolo 24cm, jest u mnie miesiac, je bardzo chetnie, wilgotnosc jest prawidlowa. Czy moze byc to spowodowane swietlowka? Kupielm ja przed zakupem gada i nie byla swiecona wczesniej. Temperartura na wsypie to okolo 39 stopni a na srodku terrarium miedzy 28 stopni a 25 zalezy od pory dnia. Prosze o pomoc Smile

Crowin

[z nami 545 dni]

Polska
Małopolskie
Kraków
Re: Zamykanie oczu
Wysłano 14:31 04.02.2012

albo swietlówka albo sie po prostu boi, one w ten sposób okazują strach

Pierzak

[z nami 142 dni]

Polska
Lubelskie
Lublin
Wysłano 14:34 04.02.2012

Moim zdaniem to nie kwestia strachu bo nawet gdy stoje dalej i nie podchodze to jedno oko jest zamkniete oczywiscie nie caly czas, spojowki chyba sa troche sine. Jak dlugo naswietlac agame? Czytalem, ze przez 12h i do tego wlasnie sie stosuje, moze krocej?

DONIEC
Moderator

[z nami 1530 dni]

Polska
Małopolskie
Kraków (kraków - Biezanow nowy)
Wysłano 14:43 04.02.2012

a w jakiej odległości masz ulokowaną świetlówkę od agamy? Jakie podłoże? Mi się wydaję ,że się najzwyczajniej coś zaprószyło w oko... przemyć naparem z rumianku i powinno być po problemie... Ewentualnie zwykłe krople na oczy dla ludzi w aptece za gorsze... i obserwować w przypadku nie zaobserwowaniu poprawy udać się do weterynarza.

Pierzak

[z nami 142 dni]

Polska
Lubelskie
Lublin
Wysłano 14:53 04.02.2012

Od wyspy jest 25cm do swietlowki lecz nie jest ona zamontowana centralnie nad wyspa, do podloza jest ponad 43cm. Podloze to piasek, czy jest to mozliwe ze zapruszylo by sie cos do obydwu oczu?

darlem

[z nami 149 dni]

Polska
Kujawsko-pomorskie
Toruń
Wysłano 17:27 04.02.2012

moja agama ma to samo. tez zamyko jedno lub na przemian drugie oko nawet na dluższy czas. stała sie mało ruchliwa. ma ok.39cm ok.9m-c. Wiec moje odczucia sa takie ze to pora roku a wiec zima wpływa na to że jest poprostu spiąca. moja to godz. 18 to najlepiej juz by w kimonko poszla.

Crowin

[z nami 545 dni]

Polska
Małopolskie
Kraków
Wysłano 18:05 04.02.2012

to kuknij do podpiętego tematu zimowanie Wink

nimcia

[z nami 336 dni]

Polska
Śląskie
Sosnowiec
Wysłano 12:39 05.02.2012

Witaj miałam podobny problem z moją ale przymykała 1 oczko to które było najczęściej narażone na światło UVB. Miała wrażliwe oczko na 1 świetlówkę UVB. Wyłącz ją na kilka dni i obserwuj. Po 3 dniach mojej było już lepiej jak zaświeciłam ponownie to po kilku dniach się sprawa powtórzyła, a na oczko używałam okład z rumianku i zalewanie oczka nim, lub sól fizjologiczną mi wet poleciła. Życzę zdrówka agamce Smile

ewkagamma

[z nami 631 dni]

Polska
Mazowieckie
Warszawa
Wysłano 17:29 05.02.2012

I przesuń trochę dalej świetlówkę zeby nie raziła w oczka:))

Spis działów  Spis tematów  Nowy temat  Szukaj  Widok drzewka  Poprzedni temat  Następny temat  

Wyświetl:   
    Skocz do góry     Drukuj cały wątek

Współpraca | Napisz do nas | Reklama | Koszulki | Nasze bannery
Serwisy współpracujące Agama brodata | Modliszki | Straszyki | Legwan zielony | Gekon lamparci
© 2001-2012 Copyright by terrarium.com.pl