Witam, zaobserwowalem ostatnio troche dziwne zachowanie u agamy. Czesto zamyka jedno albo drugie oko, nie jest to na pewno spowodowane stresem jak to wyczytalem poszukujac odpowiedzi na moje pytanie. Prosze o pomoc bo nie chce zrobic nieswiadomie krzywdy agamce. Ma okolo 24cm, jest u mnie miesiac, je bardzo chetnie, wilgotnosc jest prawidlowa. Czy moze byc to spowodowane swietlowka? Kupielm ja przed zakupem gada i nie byla swiecona wczesniej. Temperartura na wsypie to okolo 39 stopni a na srodku terrarium miedzy 28 stopni a 25 zalezy od pory dnia. Prosze o pomoc
Moim zdaniem to nie kwestia strachu bo nawet gdy stoje dalej i nie podchodze to jedno oko jest zamkniete oczywiscie nie caly czas, spojowki chyba sa troche sine. Jak dlugo naswietlac agame? Czytalem, ze przez 12h i do tego wlasnie sie stosuje, moze krocej?
a w jakiej odległości masz ulokowaną świetlówkę od agamy? Jakie podłoże? Mi się wydaję ,że się najzwyczajniej coś zaprószyło w oko... przemyć naparem z rumianku i powinno być po problemie... Ewentualnie zwykłe krople na oczy dla ludzi w aptece za gorsze... i obserwować w przypadku nie zaobserwowaniu poprawy udać się do weterynarza.
Od wyspy jest 25cm do swietlowki lecz nie jest ona zamontowana centralnie nad wyspa, do podloza jest ponad 43cm. Podloze to piasek, czy jest to mozliwe ze zapruszylo by sie cos do obydwu oczu?
moja agama ma to samo. tez zamyko jedno lub na przemian drugie oko nawet na dluższy czas. stała sie mało ruchliwa. ma ok.39cm ok.9m-c. Wiec moje odczucia sa takie ze to pora roku a wiec zima wpływa na to że jest poprostu spiąca. moja to godz. 18 to najlepiej juz by w kimonko poszla.
Witaj miałam podobny problem z moją ale przymykała 1 oczko to które było najczęściej narażone na światło UVB. Miała wrażliwe oczko na 1 świetlówkę UVB. Wyłącz ją na kilka dni i obserwuj. Po 3 dniach mojej było już lepiej jak zaświeciłam ponownie to po kilku dniach się sprawa powtórzyła, a na oczko używałam okład z rumianku i zalewanie oczka nim, lub sól fizjologiczną mi wet poleciła. Życzę zdrówka agamce
_________________ Miarą naszego człowieczeństwa jest nasz stosunek do zwierząt