Witaj! Zaloguj się lub Zarejestruj się jeśli nie masz konta.
Przypomnienie hasła Regulamin   FAQ   Sklep zoologiczny   Koszulki terrarystów  
trwają prace nad nową wersją....
Forum : Legwan zielony : Zakup legwana ? Na co zwrócić...
Spis działów  Spis tematów  Nowy temat  Szukaj  Widok drzewka  Poprzedni temat  Następny temat  
AutorWiadomość

radobtl

[z nami 197 dni]

Polska
Wielkopolskie
Szamotuły
Zakup legwana ? Na co zwrócić...
Wysłano 19:00 16.12.2011
Zgłoś nadużycie   Odpowiedz   Cytuj  

Słuchajcie mam zamiar kupić legwana zielonego lecz ile miesięcy powinien mieć najlepiej ? Na co zwrócić uwagę przy zakupie i czy to prawda, że młodego legwana można kupić już za 100zł. z niby ''dobrego źródła''? Czy nie jest to cena zaniżona według was, która może być spowodowana np. jakąś chorobą czy defektem zwierzaka? Nie chciałbym być rozczarowany więc pytam ludzi w temacie. Pozdrawiam.

jarecki_731

[z nami 552 dni]

Polska
Dolnośląskie
Głogów (słone)
Re: Zakup legwana ? Na co zwrócić...
Wysłano 19:47 16.12.2011

Pierwsza zasadnicza rzecz to czy nie jest ospaly , czy nie ma widocznych pasozytow czy ma wszystkie pazurki , czy kolce grzbietowe sa cale a nie polamane.Ogolny stan zwierzaka na oko musi byc ok jesli cos cie niepokoji w stanie wizualnym to juz jest moment do zastanowienia sie .Do tego wywiad jaka byla podawana suplementacja czyli witaminy ,wapń itp . Czym byl karmiony ,czy byl odrobaczany .Czy nie ma zaleglej wylinki i oznak grzybicy i tego typu zmian skornych.Jesli wizualnie jest ok i karmiony byl dobrze to mysle ze mozna takiego zwierzaka kupic.

Yui_Kurogane

[z nami 1009 dni]

Polska
Wielkopolskie
Luboń
Wysłano 19:49 16.12.2011

Nie ma określonego "najlepszego" wieku legwany sprzedawane na giełdzie/ w zoologu mają około 3-5 miesięcy.
Na co zwrócić uwagę - czyli nie kupuj gdy zauważysz:
- wszelkie zgrubienia stawów (MBD lub zarobaczenie)
- powiększoną żuchwę (MBD)

Odnosząc się do wypowiedzi Gosi - zastanów się czy kupić, gdy na raz występuje kilka z wymienionych z gwiazdką * objawów na raz lub oznaczony *:
- *nie ma wszystkich pazurków;
- *ma połamane kolce grzbietowe (u maluchów rzadkość!!);
- *zasuszone stare płaty wylinki która nie zeszła (zła wilgotność);
- *blizny;
- *bardzo ciemne ubarwienie (ciemna zieleń - stres)
- *inne zmiany skórne na ciele;
- *oznaki grzybicy - ciemne plamy z deformacją łusek;

W tym przypadku zdania są podzielone - możesz kupić legwana i zapewnić mu odpowiedni byt nie dopuszczając do jego śmierci w zoologu ACZKOLWIEK... inni znowu twierdza że nie warto kupować takich zwierząt bo sprzedający pomyśli "no tak on kupił chorego to po co mam się starać KAŻDY kupi ode mnie zwierzę w takim stanie".

Jeżeli występuje tylko jeden nie groźny dla życia zwierzaka objaw (tu oznaczone gwiazdką *) SPOKOJNIE możesz kupić gada tylko bedzie on wymagał podwojonej opieki przez pierwszy miesiąc!

Można na giełdzie terrarystycznej można kupić legwana za 100 zł (sama widziałam) czy to dobre źródło? Zdania na ten temat są podzielone.

Ja kupiłam mojego legwana za 250zł z "BDB SKLEPU"... po 3 dniach okazało się, że ma tasiemca Dipylidium, którego weterynarze rożni leczyli i legwan dopiero w wieku 2 lat wyzdrowiał... Bo znalazłam odpowiedniego weta.

Ostatnio zmieniony przez Yui_Kurogane dnia 20:03 16.12.2011, w całości zmieniany 1 raz

radobtl

[z nami 197 dni]

Polska
Wielkopolskie
Szamotuły
Wysłano 19:59 16.12.2011

Ok.Dziękuje wam za te informacje będę o tym pamiętał. Pozdrawiam.

radobtl

[z nami 197 dni]

Polska
Wielkopolskie
Szamotuły
Wysłano 20:12 16.12.2011

Rozumiem ok. dzięki to cenne informacje.

morfeusz795

[z nami 830 dni]

Polska
Wielkopolskie
Poznań (poznan)
Wysłano 20:42 16.12.2011

Ja może tak trochę z innej beczki ale ... ! W sumie kupowałem już trzy legwany i za każdym razem były to maluszki! Podczas każdego zakupu mówiłem sprzedawcy że koniecznie potrzebna mi samica! Jeśli gość dawał mi legwana mówiąc że jest to na pewno samica to wiedziałem że nie ma on pojęcia o iguanach (w tym wieku nie było bata żeby mógł mieć pewność) a tym samym mogłem założyć że gad nie miał dobrej opieki i z punktu rezygnowałem! Swoją drogą to sytuację takie mogą być tez zabawne bo do dziś pamiętam jak gość wciskał mi legwana mówiąc że jest to 100% samica bo ... ma duże oczy! Ale to już inna bajka! Pozdrawiam

dhybryda

[z nami 470 dni]

Polska
Zachodniopomorskie
Trzebiatów
Wysłano 17:25 17.12.2011

Napisze tak, kupując legwana nie miałem pojęcia co i jak,na co zwrócić uwagę co może być nie tak itd itp.

Kupiłem malego legwanka za 210 zl. Gdy przyjechałem do domu przyglądnąłem mu się dobrze jego kolce grzbietowe były w tragicznym stanie, brak 2 palców i kilku pazórków, do tego poszarpane podgardzie, zalegająca wylinka. Po jakimś czasie poszukiwać informacji o Legwanie trafiłem na to forum zacząłem Legwanowi podawać witaminy, częste kąpiele żeby zeszła wylinka i wiele innych pielęgnujących zabiegów. Dzisiaj Leguś ma juz 77 cm i cieszy się życiem, czuje się taki dumny z siebie ze udało mi się uratować moje zwierządko.

Ciężko opisać słowami to co się czuje jak spoglądasz na zwierzę które zawdzięcza Ci życie Smile

Spis działów  Spis tematów  Nowy temat  Szukaj  Widok drzewka  Poprzedni temat  Następny temat  

Wyświetl:   
    Skocz do góry     Drukuj cały wątek

Współpraca | Napisz do nas | Reklama | Koszulki | Nasze bannery
Serwisy współpracujące Agama brodata | Modliszki | Straszyki | Legwan zielony | Gekon lamparci
© 2001-2012 Copyright by terrarium.com.pl