Witaj! Zaloguj się lub Zarejestruj się jeśli nie masz konta.
Przypomnienie hasła Regulamin   FAQ   Sklep zoologiczny   Koszulki terrarystów  
trwają prace nad nową wersją....
Forum : Legwan zielony : walka z roztoczami metodą biologiczną
Spis działów  Spis tematów  Nowy temat  Szukaj  Widok drzewka  Poprzedni temat  Następny temat  
AutorWiadomość

Edith22

[z nami 196 dni]

Polska
Śląskie
Żywiec
walka z roztoczami metodą biologiczną
Wysłano 11:39 14.11.2011
Zgłoś nadużycie   Odpowiedz   Cytuj  

Witam, mam pytanie do doświadczonych hodowców legwanów zielonych. Czy komuś udało się wygrać walkę z roztoczami metodą naturalną poprzez wpuszczenie do terrarium innych roztoczy czyli Hypoaspis. Są nawet oferty sprzedaży tego rodzaju roztoczy (w mchu i glebie) przez firmy ogrodnicze. Bardzo proszę o jakieś informacje. Pozdrawiam i dziękuję!

Yui_Kurogane

[z nami 1009 dni]

Polska
Wielkopolskie
Luboń
Re: walka z roztoczami metodą biologiczną
Wysłano 13:59 14.11.2011

Studiuję biologię i ostatnio we wtorek miałam ćwiczenia z roztoczy. Mój profesor prowadzący ćwiczenia (prof. Kazimierski) akarolog z reszta uważa że to bardzo dobra metoda, powiedział, że jest często stosowana w przemyśle z wynikiem pozytywnym. Wiadomo żadna metoda nigdy nie daje 100% gwarancji ale warto spróbować.

Edith22

[z nami 196 dni]

Polska
Śląskie
Żywiec
Wysłano 14:21 14.11.2011

Bardzo dziękuję za wypowiedź, spróbuję jej na pewno i dam znać na forum jak poszło, pozdrawiam, P.S. ma Pani piękne zwierzątka i dużą wiedzę jak na tak młody wiek.

SpOOx

[z nami 2235 dni]

Polska
Lubelskie
Radzyń Podlaski (Radzyń Podlaski/Lublin)
Wysłano 17:09 14.11.2011

W prawdzie nie na temat, ale może się przyda.
Najprostrza, najszybsza i najtańsza metoda to przemywanie skóry legwana preparatem povidone iodine lub pigmentum castellani. To jest to samo tylko pod inną nazwą, można kupić w każdej aptece. A terrarium spryskać roztworem permetryny którą można kupić u weta za 5zł. Metoda sprawdzona i skuteczna. Jeden oprysk i robali nie mam już 4 miesiące.

Edith22

[z nami 196 dni]

Polska
Śląskie
Żywiec
Wysłano 17:28 14.11.2011

Bardzo dziękuję za odpowiedź, na temat jak najbardziej, na coś szybko muszę się zdecydować! "Świństwo" pojawiło się z dnia na dzień i jest go coraz więcej, a legwan (ma ok. 10 m-cy) jest u nas niecałe 2 miesiące i nie zawsze daje się "złapać" nawet do kąpieli, chociaż jak odkrył przyjemność i ulgę chyba moczenia się w swoim basenie (wcześniej go ignorował i nawet nie wypróżniał się do niego) to potrafi siedzieć tam godzinę. A co z myciem terrarium (szklane) i wymianą jego wyposażenia? Czy wystarczy rzeczywiście tylko spryskać? Pozdrawiam!

Yui_Kurogane

[z nami 1009 dni]

Polska
Wielkopolskie
Luboń
Wysłano 19:22 14.11.2011

Przede wszystkim powinno się w przypadku tego środka wyrzucić stare podłoże potem położyć na dnie szare gazety na czas kwarantanny. Następnie spryskać terrarium łącznie z wystrojem ta substancją. Po kwarantannie nanieść nową ściółkę Smile
Pozdrawiam! i dziękuję Smile

Edith22

[z nami 196 dni]

Polska
Śląskie
Żywiec
Wysłano 19:37 14.11.2011

W terrarium mam jeszcze korzeń i gruby korek na ścianach, co z tym? wystarczy spryskać, czy też korzeń na mróz a korek też do wymiany? pozdrawiam i dziękuję

Yui_Kurogane

[z nami 1009 dni]

Polska
Wielkopolskie
Luboń
Wysłano 20:00 14.11.2011

Korek raczej wystarczy spryskać. Oczywiście legwana nie może być podczas spryskiwania w terrarium.
Nigdy tego nie robiłam wiec dla pewności niech wypowiedzą się jeszcze inni bardziej doświadczeni Smile

Edith22

[z nami 196 dni]

Polska
Śląskie
Żywiec
Wysłano 20:15 14.11.2011

Czy to znaczy, że nie miała Pani problemu z roztoczami czy też wprowadzała w czyn inne metody?

Qive

[z nami 341 dni]

Polska
Wielkopolskie
Międzychód
Wysłano 20:52 14.11.2011

Ja jak zakupiłem legwana zielonego(red) był zainfekowany roztoczami, fakt że dowiedziałem się o tym dzień przed zakupem ale mniejsza o to, poszedłem do weterynarza i kupiłem jakiś środek z iwermektyną, rozrobiłem z wodą w spryskiwaczu (5ml/1l wody) i po 2 tygodniach od czasu spryskiwania do dzisiaj nie widzę żadnej roztoczy. Wiem ,że chodzi o sposób biologiczny aczkolwiek ten jest na pewno skuteczny.

Pozdrawiam

Yui_Kurogane

[z nami 1009 dni]

Polska
Wielkopolskie
Luboń
Wysłano 21:01 14.11.2011

Nie miałam z nimi nigdy problemu na szczęście Smile

Edith22

[z nami 196 dni]

Polska
Śląskie
Żywiec
Wysłano 23:09 14.11.2011

Witam ponownie, może nieco zboczę z tematu, ale jestem w małym szoku, bo nasz legwan zasnął dzisiaj w basenie!!! wystawały mu tylko oczy i nozdrza. Wyciągnęłam go stamtąd z obawy przed wychłodzeniem i utopieniem. Od kilku dni niewątpliwie kąpiele są dla niego ulgą, ale aż do tego stopnia? Czy zetknęła się Pani z zaśnięciem legwana w wodzie? Pozdrawiam.

jarecki_731

[z nami 552 dni]

Polska
Dolnośląskie
Głogów (słone)
Wysłano 08:47 15.11.2011

Legwany potrafia pod woda bez oddychania przebywac nawet 40 min .Moja nie raz spala w basenie szczegolnie jak miala okres godowy czy kole zoltkowe.Raczej utoniecie mu nie grozi ,a co do wychlodzenia jesli ma wode w basenie podgrzewana to sie nie wychlodzi.

SpOOx

[z nami 2235 dni]

Polska
Lubelskie
Radzyń Podlaski (Radzyń Podlaski/Lublin)
Wysłano 14:39 15.11.2011

Legwany czesto śpią w basenie, więc to normalne. Co do robali. Tak jak pisałem wyżej. Do tego podłoże do wymiany, drobne elementy które da się wyjąć najlepiej wygotować. Gałąź wrzuć do wany z wodą i wybielaczem na całą noc i dla pewności można jeszcze spryskać. Podczas oprysku legwana nie moze byc w terrarium przynajmniej przez cały dzień.

jarecki_731

[z nami 552 dni]

Polska
Dolnośląskie
Głogów (słone)
Wysłano 15:28 15.11.2011

No nie wiem czy to taki dobry pomysl z tym wybielaczem?Przeciez to chemia.Lepiej umyc goraca woda z duza iloscia soli kuchennej .Wlozyc do wanny lub brodzika i polewac woda oraz wyszorowac twarda szczotka.Potem splukac i zostawic do wyschniecia.

Edith22

[z nami 196 dni]

Polska
Śląskie
Żywiec
Wysłano 16:43 15.11.2011

Bardzo dziękuję za wszystkie porady, zakupiłam ten środek u "weta" jak Wy to piszecie a na jutro rano mam zamówione w aptece pigmentum castellani bo povidone iodum już nie produkują (tak mi powiedział farmaceuta i weterynarz) a czy korzeń można wystawić na noc na mróz? U nas od kilku dni temperatura spada w nocy do -6, -7 stopni C. A po oprysku rzeczywiście cały dzień trzymać legwana poza terrarium? Obawiam się , że to problem.

Yui_Kurogane

[z nami 1009 dni]

Polska
Wielkopolskie
Luboń
Wysłano 15:32 17.11.2011

W przeciwnym razie narazisz legwana na zatrucie Sad

Qive

[z nami 341 dni]

Polska
Wielkopolskie
Międzychód
Wysłano 16:48 17.11.2011

Jakie zatrucie? Ja masowałem tym ciało legwana żeby pozbyć się roztoczy + spryskiwałem cale terrarium, wymyłem (wszystkie zakamarki) itd.
Wyciąg miseczki z wodą/jedzeniem podczas spryskiwania.

kurimu
Moderator - Jaszczurki

[z nami 1806 dni]

Polska
Łódzkie
Łódź
Wysłano 19:43 17.11.2011

A wystarczy poczytać.W kilku krajach już dawno temu wycofano produkty z fenolami i rezorcyną(to składniki pigmentum castellani) jako przestarzałą formułę,a zarazem toksyczną.W 1994r w Niemczech opublikowano negatywny raport na temat tych składników(Bundesanzeiger 1994).
Pzdr.Piotrek.

Qive

[z nami 341 dni]

Polska
Wielkopolskie
Międzychód
Wysłano 21:25 17.11.2011

Chodzi o iwermektyne ?

Spis działów  Spis tematów  Nowy temat  Szukaj  Widok drzewka  Poprzedni temat  Następny temat  

Wyświetl:   
    Skocz do góry     Drukuj cały wątek

Współpraca | Napisz do nas | Reklama | Koszulki | Nasze bannery
Serwisy współpracujące Agama brodata | Modliszki | Straszyki | Legwan zielony | Gekon lamparci
© 2001-2012 Copyright by terrarium.com.pl