Witam 3 tygodnie temu mojemu legowi amputowano 3cm końcówki ogona ponieważ miał martwice z mojej winy podejrzewam ze to była za niska temperatura.
Teraz zwiększyłem temperaturę do 40 stopni pod promiennikiem a w reszcie terra 28-30 stopni. Ale dzisiaj znów zauważyłem ze ma tą końcówkę która odrasta ma taką czarną gdzieś tak 2-3mm co mam zrobić i co morze powodować tą martwice?
Utracony ogon, który odrasta nie jest już taki ładny. Najczęściej bywa ciemny, bez pasów. Martwica nie odrasta, tylko postępuje, więc jeśli piszesz o "czymś" co się pojawia, to może to być odrost nowej części ogona. Obserwuj to, a w razie wątpliwości weterynarz.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bd6d84f5c6f64e0b.html - na tym przykładzie widać odrośniętą końcówkę ogona.
jesli to rzeczywiscie koncowka ogona, potraktowana martwica to napewno to co teraz widzisz nie jest efektem odrastania ogonka, tylko najpewniej martwica znow postepuje,
ogon moze odrastac w momencie gdy legwan utraci ogon na wyzszej czesci a nie na samej koncowce, ktora zostala amputowana z powodu martwicy-
takie jest moje zdanie
Jeśli matrwica (sucha, czarna,szara tkanka przesuwa siepo ogonie w kierunku nasady ogona - mamy do czynienia z zakażeniem - konieczna jest zazwyczaj powtórna amptacja i podawanie antybiotyków.
_________________ Jarek Zajączkowski, Gabinet dla Zwierząt Egzotycznych Wrocław
tel: 508-249-366
Czyli co teraz mam zrobić już raz amputowałem i nie pomogło.
Weterynarz powiedział ze dal mu antybiotyk choć nie bylem przy operacji i nie widziałem bo mi nie pozwolono.
spokojnie, moj tez taki miał a teraz zaczął odrastać... zjecię mojego lega ogonka sprzed 2-3 tygodni
a teraz ma juz ok 8mm odrostu.
Dodam ze zabieg robila dr Maluta i tez dlugo sie martwilem ze nieodrasta a zabieg byl przeprowadzony 18.01.2010 wiec spokojnie, gdy martwica postepuje koncówka zaczyna obsychac a u Ciebie sie to niedzieje, jednak wizyta u weta nie zaszkodzi napewno
_________________ szukam samicy do 120cm (młoda, płodna)
gdy martwica postepuje koncówka zaczyna obsychac a u Ciebie sie to niedzieje
Nie zgodzę się z Tobą. Na Twoim zdjęciu wyraźnie widać, że martwica kończy się w miejscu ucięcia. Natomiast u Jamnika widać "czerniejącą" tkankę idącą w kierunku nasady ogona. To może wskazywać na postępującą martwicę.
Ogon należy odciąć około centymetra od końca martwicu. Nir daj Boże zaszywać rany. Jedynie codzienne dezynfekowanie i przysuszanie jodyną. Konieczne jest podanie antybiotyku (w zastrzykach) przynajmniej przez pięć kolejnych dni.
Nie chce zakładać nowego tematu więc pisze tutaj. Czy mojemu legwanowi tak czarna końcówka ogona pokryje się zielonymi łuskami? I drugie pytanie. Czy to prawda że jak z tej czarnej końcówki ogona schodzi skóra(wylinka) to może powstać martwica ogona, i że muszę mu ściągać tą stara wylinke? Bo czytałem że nie wolno ściągać wylinki tylko trzeba czekać aż sama zejdzie.
Odrastający ogon praktycznie nigdy nie będzie taki jak dawniej. Nie odrastają kręgi ogonowe - w ich miejscu pojawia się tkanka włóknisto - chrzęstna. Mięśnie również nie pojawiają się w normalnej postaci - główną masę odrośniętego ogona tworzy przede wszystkim tkanka łączna - jej różne warianty i pojedyncze włókna mięśniowe (haotyczne). Skóra pokrywa się łuskami ale delikatniejszymi - raczej szaro-brązowymi niż zielonymi. Odrośnięty fragment ogona linieje jak cała reszta ciała jaszczurki - wylinka nnie powinna zostawać - jeśli się "przykleja" trzeba ją nawilżyć i delikatnie ściągnąć. Przy powtarzających się problemach z wylinką dobrze podać domięśniowo witaminę A - w zastrzyku.