Witam. Od 3 lat przymioerzam sie do kupna legwana zielonego. Mam terrarium od kolegi surowe zrobione z mysla o pytonie ma wymiary 100x60x50 (dłxszerxwys) Czy moze byc to terra przejsciowe dla mlodego lega (40 cm) na okres pol roku? Po pol roku zamierzam zrobic nowe.
A ja napiszę ,że tak, jeśli faktycznie tylko na pół roku, młode legwany szybciej rosną więc w ciągu tego pół roku musisz zrobić nowe jeżeli kupisz legwana.
W miarę możliwości rozplanuj mu przestrzeń i kryjówki, jako ,że to malec więcej będzie siedział ukryty a wychodził będzie raczej tylko do miski żeby zjeść.
Pilnuj temp. i wilgotności!! Musi być taka sama jak w terrarium domyślnym (tym co będzie miało być już na stałe).
super,a jak ma się leg poruszać w terra o wys.50cm?przecież jak włożysz tam żarówki i uvb to odejdzie jakieś 30-35cm i będzie się musiał chyba czołgać.to jest zwierzak co żyje na wysokości przecież:)
wg.mnie zdecydowanie nie nadaję się dla legwana.jakby miało 100wys/60szer/50gł to można by polemizować.
takie terra co posiada kolega to dla agamy i to młodej:)
super,a jak ma się leg poruszać w terra o wys.50cm?przecież jak włożysz tam żarówki i uvb to odejdzie jakieś 30-35cm i będzie się musiał chyba czołgać.to jest zwierzak co żyje na wysokości przecież:)
wg.mnie zdecydowanie nie nadaję się dla legwana.jakby miało 100wys/60szer/50gł to można by polemizować.
takie terra co posiada kolega to dla agamy i to młodej:)
Qive napisał/a:
W miarę możliwości rozplanuj mu przestrzeń i kryjówki, jako ,że to malec więcej będzie siedział ukryty a wychodził będzie raczej tylko do miski żeby zjeść.
Wybacz ,że nie wyjaśniłem, można legwanowi postawić terrarium pionowo, jeśli są szyby na prowadnicach to po prostu wymienić, takie coś to koszt max. 50/60zł modyfikacja z poziomego na pionowe a dużo pomoże. Wybaczcie że nie dopisałem to z pośpiechu
Myślałem właśnie o tym zeby postawic to terrarium pionowo, prowadnic ani szyb jeszcze niema, tak jak mowie dostalem je niedawno, takze z tym problemu niebedzie Przy jakich maksymalnych rozmiarach pupila bede musial zmienic mu dom?
Nie, nie starczy i proszę nie propagować nieprawdziwych informacji. Co do terrarium przejściowego, to będzie ono dosłownie na miesiąc lub dwa i to tylko przy założeniu, że kupimy 40cm podrostka. Rzecz jasna mówię tu tylko i wyłącznie o opcji postawienia terrarium tak aby 100cm to była wysokość, gdyż inne możliwości całkowicie odpadają.
_________________ Profesjonalna opieka nad zwierzętami terrarystycznymi na terenie Lublina i okolic. Terraria na zamówienie. E-mail: Terraria_na_zamowienie@wp.pl Oferta:http://www.terrarium.com.pl/forum/viewtopic.php?t=564067&highlight=