Witaj! Zaloguj się lub Zarejestruj się jeśli nie masz konta.
Przypomnienie hasła Regulamin   FAQ   Sklep zoologiczny   Koszulki terrarystów  
trwają prace nad nową wersją....
Forum : Agama brodata : ta druga
Spis działów  Spis tematów  Nowy temat  Szukaj  Widok drzewka  Poprzedni temat  Następny temat  
AutorWiadomość

czubekihuk

[z nami 381 dni]

Polska
Śląskie
Rybnik
ta druga
Wysłano 17:54 18.02.2012
Zgłoś nadużycie   Odpowiedz   Cytuj  

witam mam zamiar kupic sobie druga agame brodata ma to byc samiczka bo juz jedna mam a z tego co wiem to mozna trzymac dwie razem a i tak sie zastanawiam czy mam ja wpuscic od razu do tej pierwszej czy na jakis czas przedzielic tera zeby sie przez szybke na siebie popotrzyly i sie poznaly:)

mixior_99

[z nami 388 dni]

Polska
Mazowieckie
Warszawa
Re: ta druga
Wysłano 19:16 18.02.2012

po pierwsze pisz bardziej zrozumiale tematy...
Jeśli jest to samiczka, to ok mogą być dwie razem
jest tylko jeden warunek musze być podobnej wielkości:)
Możesz je od razu wpuścić, tylko obserwuje je, jeśli coś będzie nie tak, to rozdziel je;p
pozdrawiam mixior99

gibek_gsf

[z nami 455 dni]

Polska
Dolnośląskie
Wrocław
Wysłano 21:10 18.02.2012

Można trzymać dwie samice razem, pod warunkiem spełnienia podstawowych wymagań, wśród których przede wszystkim jest odpowiednia wielkość terrarium oraz możliwie jak najbliższe liczbowo rozmiary obydwu sztuk. Przed wpuszczeniem nowego zwierzęcia do terrarium należy przeprowadzić kwarantannę w osobnym zbiorniku, podczas której wykonuje się badanie kału na obecność pasożytów (warto wtedy również wykonać je dla obecnej jaszczurki) oraz przeprowadza obserwację gada pod kątem innych ewentualnych dolegliwości zdrowotnych. Jeśli oba osobniki będą w pełni zdrowia, co potwierdzi m.in. badanie weterynaryjne odchodów, można wtedy połączyć je w jednym terrarium pod ścisłą kontrolą - pierwsze tygodnie wymagają szczególnej obserwacji pod kątem interakcji między osobnikami. Również wśród samic występują niekiedy zachowania o podłożu dominacyjnym - zarówno psychiczne jak i fizyczne, choć te drugie zdarzają się bardzo sporadycznie. Nie można ich jednak wykluczać, stąd wymagana wnikliwa obserwacja.

ewkagamma

[z nami 631 dni]

Polska
Mazowieckie
Warszawa
Wysłano 22:51 18.02.2012

do tego co pisze Gibek to bym tylko dopisała -a właściwie zmieniła jedno.Zeby po zbadaniu kupki i kwarantannie przedzielic jednak terra żeby się poznawały przez szybkę.
A najlepiej pierwsze kilka razy na neutralnym terytorium,np.na podłodze w pokoju.Wtedy ,,właścicielka,,terra nie będzie miała przewagi.Pozdrawiam:))

czubekihuk

[z nami 381 dni]

Polska
Śląskie
Rybnik
Wysłano 10:06 19.02.2012

no i oto mi chodziło dziekuje bardzo

Spis działów  Spis tematów  Nowy temat  Szukaj  Widok drzewka  Poprzedni temat  Następny temat  

Wyświetl:   
    Skocz do góry     Drukuj cały wątek

Współpraca | Napisz do nas | Reklama | Koszulki | Nasze bannery
Serwisy współpracujące Agama brodata | Modliszki | Straszyki | Legwan zielony | Gekon lamparci
© 2001-2012 Copyright by terrarium.com.pl