Witaj! Zaloguj się lub Zarejestruj się jeśli nie masz konta.
Przypomnienie hasła Regulamin   FAQ   Sklep zoologiczny   Koszulki terrarystów  
trwają prace nad nową wersją....
Forum : Legwan zielony : Skóra a dieta_l_Legwan _Zielony_l
Spis działów  Spis tematów  Nowy temat  Szukaj  Widok drzewka  Poprzedni temat  Następny temat  
AutorWiadomość
Skóra a dieta_l_Legwan _Zielony_l
Wysłano 21:55 13.11.2011
Zgłoś nadużycie   Odpowiedz   Cytuj  

Mam pytanie, czy te plamki na skórze legwana to jest takaś jego uroda, czy mój pewien błąd w zastosowaniu diety? Dodam, że legwan ma ok. 3 lat, karmię go zieleniną, i tego typu pokarmem, np: liście rzodkiewki, bazylia, mlecz, babka, sałata lodowa, szczypiorek, kiełki rzodkiewki, ogórek, liście pietruszki, koperek, marchewka, jabłka, fasolka szparagowa, pieczrka, koniczyna, liście mięty; rzeżucha, liście fasoli; w lato i cieplejsze dni: stokrotki- uwielbia, liść jabłoni, liść klonu, liście owoców krzewowych- liść pozoimki, liść truskawki... płatki róży też wcinał...
Obecnie na zimę dostaje właście szczypiorku, kopru, kiełek różnego rodzaju, czasem bazylię, ogórek jako dodatek albo marchewkę czy jabłka , z dodatkiem sałaty lodowej pokrojonej w drobne kawałki (całość przygotowana w formie sałatki).
I może jeszcze jako dodatek witamin, dostaje mieszankę paszową w formie granulatu, bo też lubi czasem wcinać. (ale to już oddzielnie wcina z pojemnika)

staram się mu możliwie urozmaicać pokarm, pytam, ponieważ patrząc po innych legwanach mają one wyrazisty, zielonkawy kolor bez żadnych skaz, zaobserwowałam, że leg zaczyna zmieniać kolor na pomarańczowy, szczególnie od strony łapek i oczu, proszę o pomoc, być może się mylę, ale wolałabym wykluczyć moje obawy.
Jednocześnie proszę o rady od hodowców, mających kilkuletnie doświadczenie za sobą.

A i jeżeli macie jeszcze jakieś pomysły na urozmaicenie diety legwaniej bądź jakieś inne przysmaki, piszcie koniecznie, to wypróbuje czy i mojemu smokowi będzie smakować.

załączam fotkę.

<>-------------Ritsuka---------------<>

morfeusz795

[z nami 829 dni]

Polska
Wielkopolskie
Poznań (poznan)
Re: Skóra a dieta_l_Legwan _Zielony_l
Wysłano 22:06 13.11.2011

Plamki którymi się martwisz to nic złego. Taki jego urok. Legwany z wiekiem zaczynają zmieniac barwy. Moja 2,5 letnia samiczka zieleni też akurat ma niewiele. Dietę możesz urozmaicac tym co podane jest wyżej w katalogu roślin jadalnych, a ze swojej strony doradzę Ci jedynie że granulat i sałata lodowa to nie najlepsze urozmaicenie także lepiej odstawic. Pozdrawiam

Yui_Kurogane

[z nami 1009 dni]

Polska
Wielkopolskie
Luboń
Wysłano 01:11 14.11.2011

Ubarwienie to indywidualna cecha kazdego osobnika, zdarza się nawet, że dorosły samiec zachowuje w dojrzałym życiu odcienie zieleni.
Jeśli chodzi o o żywienie to jestem zszokowana....

Cytat:
: liście rzodkiewki, bazylia, mlecz, babka, sałata lodowa, szczypiorek, kiełki rzodkiewki, ogórek, liście pietruszki, koperek, marchewka, jabłka, fasolka szparagowa, pieczrka, koniczyna, liście mięty; rzeżucha, liście fasoli; w lato i cieplejsze dni: stokrotki- uwielbia, liść jabłoni, liść klonu, liście owoców krzewowych- liść pozoimki, liść truskawki... płatki róży też wcinał...
Obecnie na zimę dostaje właście szczypiorku, kopru, kiełek różnego rodzaju, czasem bazylię, ogórek jako dodatek albo marchewkę czy jabłka , z dodatkiem sałaty lodowej pokrojonej w drobne kawałki (całość przygotowana w formie sałatki).
I może jeszcze jako dodatek witamin, dostaje mieszankę paszową w formie granulatu, bo też lubi czasem wcinać. (ale to już oddzielnie wcina z pojemnika)

jeśli chodzi o to co zaznaczyłam na czerwono: Zawiera związki cyjanogenne: fazeolunatynę, fazynę i lektynę. Strąki i nasiona wszystkich odmian silnie toksyczne.
jeśli chodzi o to co zaznaczyłam na zielono: Zawiera duże ilości szczawianów (w przypadku marchwi - korzeń) zaleca sie podawanie sporadycznie jako dodatek, na pewno nie w codziennej diecie!
jeśli chodzi o to co zaznaczyłam na pomarańczowo: Może zawierać dużo metali ciężkich i zw. toksycznych poniewaz jest podatna na ich wchłanianie.
jeśli chodzi o to co zaznaczyłam na ciemnoczerwono: Jest silnie gazotwórczy.
jeśli chodzi o to co zaznaczyłam na różowo: JEŚLI to są PIECZARKI .... to ja serio nie wiem kto na litość boska powiedział Ci że można je podawać, ponieważ one NIE ZAWIERAJĄ żadnych substancji odżywczych - tylko i wyłącznie walory smakowe, a u legwana mogą powodować SILNE ZAPARCIA (poprzez nagromadzenie chityny - głównego składnika budulcowego ich ścian), a przez to może doprowadzić do śmierci legwana!!!!!! Jeśli to nie były pieczarki (MAM TAKĄ NADZIEJĘ!!) to proszę poprawiaj literówki, bo nie wiem o co chodzi.

Granulat... to SAMA CHEMIA!!
Nie ma żadnych wartości odżywczych zapychają zwierzaka, jak słodycze dzieci i nie są absolutnie polecane przez hodowców!!!

Proponuje natychmiastowe odstawienie zakreślonych przeze mnie składników diety!!!

jarecki_731

[z nami 552 dni]

Polska
Dolnośląskie
Głogów (słone)
Wysłano 08:29 14.11.2011

Wszystko to co napisala zuza jest prawda (dobra robota)do tego wykluczyla bym jeszcze pietruszke i koper.

Wysłano 16:05 14.11.2011

Cytat:
jeśli chodzi o to co zaznaczyłam na czerwono: Zawiera związki cyjanogenne: fazeolunatynę, fazynę i lektynę. Strąki i nasiona wszystkich odmian silnie toksyczne.
jeśli chodzi o to co zaznaczyłam na zielono: Zawiera duże ilości szczawianów (w przypadku marchwi - korzeń) zaleca sie podawanie sporadycznie jako dodatek, na pewno nie w codziennej diecie!
jeśli chodzi o to co zaznaczyłam na pomarańczowo: Może zawierać dużo metali ciężkich i zw. toksycznych poniewaz jest podatna na ich wchłanianie.
jeśli chodzi o to co zaznaczyłam na różowo: JEŚLI to są PIECZARKI .... to ja serio nie wiem kto na litość boska powiedział Ci że można je podawać, ponieważ one NIE ZAWIERAJĄ żadnych substancji odżywczych - tylko i wyłącznie walory smakowe, a u legwana mogą powodować SILNE ZAPARCIA (poprzez nagromadzenie chityny - głównego składnika budulcowego ich ścian), a przez to może doprowadzić do śmierci legwana!!!!!! Jeśli to nie były pieczarki (MAM TAKĄ NADZIEJĘ!!) to proszę poprawiaj literówki, bo nie wiem o co chodzi.

Granulat... to SAMA CHEMIA!! Nie ma żadnych wartości odżywczych zapychają zwierzaka, jak słodycze dzieci i nie są absolutnie polecane przez hodowców!!!

Proponuje natychmiastowe odstawienie zakreślonych przeze mnie składników diety!!!

tak rozumiem twoja zlosliwosc i oczywiscie musialas niestety wtracic sie na moj temat poraz kolejny..
jednakze niestety obawiam sie, ze zle mnie zrozumialas.. wlasnie dlatego wczesniej napisalam- ze prosze o rady od hodowcow majacych doswiadczenie za soba.. wiec przykro mi, ale twoja wypowiedz nic nie wnosi i jest jedynie wciaz zlosliwoscia z twojej strony, a jezeli masz ochote sie popisac, to kiepski moment obralas

co do wiadomosci, ktora wyslalas mi na priv, nie musisz mnie pouczac, a tym bardziej grozic mi.

Wysłano 16:17 14.11.2011

a koper czemu ? sam weterynarz mi go polecil.. poza tym w ksiazeczce o legwanach zielonych w liscie spozywanego pokarmu, byly m.in: liscie pietruszki, co do salaty lodowej nie bylo nic napisane, ze szkodzi legwanowi..

a granulat panno Zuzo nie jest szkodliwy^^ wystarczy nauczyc sie czytac to przeciez takie proste.., a poza tym wiele legwanow to je i jest to pelnowartosciowy, lekkostrawny pokarm, - bo przeciez nie bylby dostepny w sklepach, gdyby byl szkodliwy, znam wlascicielke legwanicy, ktora od malego byla przyzwyczajana tylko do granulatu, nie uwazam tego za dobry pomysl, w koncu legwan musi zjesc cos swiezego, a nie tylko suchy pokarm, ale od czasu do czasu lubi zjesc, nawet w sklepie zoologicznym jak pytalam o witaminy d3 i wapnia, polecili mi granulat Iguana sticks, te takie zielone.

a wracajac do pani Zuzanny,
Cytat:
Granulat... to SAMA CHEMIA!! Nie ma żadnych wartości odżywczych zapychają zwierzaka, jak słodycze dzieci i nie są absolutnie polecane przez hodowców!!!

moze i chemia, ale czy my nie jemy tego samego ..? samej dobrze radze sie zastanowic, a to tez jest pokarm, w takim razie nie wiem jaki granulat Ty masz na mysli, skoro inni hodowcy jakos podaja swoim legwanom jako dodatek witamin i jakos zyja. Kiepski argument jak na hodowce, ktory twierdzi, ze siedzi w terrarystyce 6 lat...

do fasolki sie przyczepilas o0, matko.. tak najlepiej niczym je nie karmy niech zdechna.. przeciez to ulubiony przysmak tych jaszczurek

jarecki_731

[z nami 552 dni]

Polska
Dolnośląskie
Głogów (słone)
Wysłano 16:35 14.11.2011

Po pierwsze prosze bez zlosciwosci i docinek.Nie wiem z kad ci sie wzielo ze legwany powinny dostawac bialko bo takich karmach w granulacie jest bialko zwierzece.A dlaczego koper nie byl wczesniej w spisie rpslin jadalnych ale po analizie juz jest na ten moment wycofany i nie podajemy kopru ,wiem ze ratowal nasze legusie zima ,ale musimy sie obyc bez niego.

Wysłano 16:52 14.11.2011

jaskiej analizie, nie wiem skad ci sie to wzielo.. skad takie stwierdzenie ? opierasz sie na jakis badaniach czy na czyms, co gdzies wyczytales, jezeli to co piszesz, jest prawda, to chcialabym zobaczyc jakies dowody nim uwierze, bo nieslyszalam nigdy nic takiego, zeby koper był "wycofany", moglbys podac zrodlo, z ktorego zaczerpnales te informacje ? bylabym wdzieczna

Cytat:
Po pierwsze prosze bez zlosciwosci i docinek

nie wiem, gdzie zauwazyles z mojej strony zlosliwosc, ja tylko zargumentowalam swoja wczesniejsza wypowiedz

--->>W takim razie napiszcie.. co proponujecie na zimę<<---[/i]

jarecki_731

[z nami 552 dni]

Polska
Dolnośląskie
Głogów (słone)
Wysłano 18:09 14.11.2011

Nawet nie zadalas sobie trudu aby zobaczyc kim jestem a jestem kobieta.A tak pozatym to nie ja sporzadzalam spis roslin jadalnych tylko Piotr Kolodziejczak tego tez ci sie nie chcialo sprawdzic.Na jakiejs podstawie sporzadzl ten spis z palca sobie tego nie wyslal.
(Nie napisalam ze jestes do mnie zlosliwa tylko chodzilo mi o Zuze.)Juz kilka razy ci pisalam abys przeczytala spis roslin jadalnych tam tez jest zawarte co podajemy zima naszym legwanom.

Filip_Stadnik

[z nami 666 dni]

Polska
Lubelskie
Łęczna (Ciechanki Krzesimowskie )
Wysłano 18:21 14.11.2011

Taki mały apel. Proszę się nie denerwować kiedy ktoś udziela rad (z resztą dobrych), tylko spokojnie przyjąć to co ktoś bardziej doświadczony ma do powiedzenia. Źródła tych rewelacji można znaleźć z przyklejonych na tym forum.
Cytat:
a koper czemu ? sam weterynarz mi go polecil.. poza tym w ksiazeczce o legwanach zielonych w liscie spozywanego pokarmu, byly m.in: liscie pietruszki, co do salaty lodowej nie bylo nic napisane, ze szkodzi legwanowi..

Koper ostatnio trafił na półkę roślin, które można podawać, jednak w niewielkich ilościach oraz raz na jakiś czas. Co do książek i weterynarzy jako źródła wiedzy... No cóż, nie ma praktycznie dobrej Polskiej książki o legwanach. Te najpopularniejsze zawierają wiedzę z poprzedniego tysiąclecia i nie były aktualizowane przez wieki. Zawierają stare i błędne informacje szczególnie dotyczące żywienia czy oswajania. Co do weterynarzy to również zależy kto to jest. Jeśli specjalista od gadów, to można sądzić, że wie o czym mówi, jak zwykły wet od kotków i piesków to jego rady należy traktować z dużym dystansem.
Cytat:
a granulat panno Zuzo nie jest szkodliwy^^ wystarczy nauczyc sie czytac to przeciez takie proste.., a poza tym wiele legwanow to je i jest to pelnowartosciowy, lekkostrawny pokarm, - bo przeciez nie bylby dostepny w sklepach, gdyby byl szkodliwy, znam wlascicielke legwanicy, ktora od malego byla przyzwyczajana tylko do granulatu, nie uwazam tego za dobry pomysl, w koncu legwan musi zjesc cos swiezego, a nie tylko suchy pokarm, ale od czasu do czasu lubi zjesc, nawet w sklepie zoologicznym jak pytalam o witaminy d3 i wapnia, polecili mi granulat Iguana sticks, te takie zielone.

Piękny przykład jak można ludziom wmówić wszystko i się jeszcze będą wykłócać, że mają racje... No ale od początku. Po pierwsze aby pokazać jak działa mechanizm marketingowy firm sprzedających produkty terrarystyczne odsyłam do wątku w którym już jeden Pan usilnie twierdził, że to co w sklepie to nie może być szkodliwe, bo jest w sklepie. Wystarczyło kilka prostych przykładów aby Pan zmienił zdanie. Proszę oto link: http://www.terrarium.com.pl/forum/viewtopic.php?t=566654&highlight=
Po drugie, tak samo jak Zuza uważam, że granulat to szajs jakich mało i to powie każdy doświadczony hodowca legwanów. Powoływanie się na umiejętność czytania akurat w tym wypadku nie było najlepszym pomysłem co postaram się pokazać.
Kagauami667, powoływał się na to co jest napisane na opakowaniu i gdyby temu wierzyć to jest to istna sielanka, gdyż jest tam napisane:
Cytat:
IGUANA BABY STICKS Jest to pełnoporcjowy, wieloskładnikowy, podstawowy pokarm roślinny dla młodych, dorastających do 2,5 roku legwanów zielonych. Postać lekkostrawnego granulatu, zawiera wszystkie, optymalnie zbilansowane składniki odżywcze, niezbędne dla prawidłowego rozwoju zwierzęcia.

No byłoby super gdyby nie jeden fakt, a mianowicie skład tego czegoś. I tu jednak przyda się wspomniana wcześnie umiejętność czytania, gdyż skład nie wygląda już zachęcająco:
Cytat:
Skład: zboża, roślinne ekstrakty białkowe, drożdże, produkty pochodzenia roślinnego, glony, mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego, ryby i produkty rybne, oleje i tłuszcze, materiały paszowe pochodzenia mineralnego.

Powiem, szczerze, że staram się, ale nie mogę dostrzeć tutaj ani jednej rzeczy, która byłaby dozwolona w diecie legwana. Ew. można by czegoś szukać w punkcie "produkty pochodzenia roślinnego" jednak póki nie dowiem się co do za produkty to traktuje to jako składnik X czyli potencjalnie niedozwolone, szczególnie jeśli spojrzę na resztę składników... Tak więc zamiast jak małe cielątko wierzyć we wszystko co napisze piękną czcionką producent, lepiej czasem samemu użyć rozsądku, przeczytać skład i nie kłócić się bez sensu z bardziej doświadczonymi...
Cytat:
moze i chemia, ale czy my nie jemy tego samego ..?

Ehh... a czy nie zauważyłeś pewnej różnicy między człowiekiem a legwanem? Przyjrzyj się uważnie, a na pewno zauważysz, że trochę się różnimy... A tak na poważnie, porównywanie człowieka do legwana jest śmieszne. Kiedyś mój lekarz powiedział słowa, z którymi ciężko się nie zgodzić. Człowiek pod względem żywieniowym jest gorszy od świni, bo człowiek zje absolutnie wszystko. I taka jest prawda. Jesteśmy wszystkożerni. Nasza dieta składa się zarówno z ryb, warzyw, owoców, mięsa drobiowego, mięsa wieprzowego, mięsa wołowego, dziczyzny, kiełków, zbóż i wiele wiele innych. Nie ma chyba zwierzęcia o tak zróżnicowanej diecie. Legwan to zwierze u zupełnie odmiennym sposobie żywienia. Tutaj mamy do czynienia z roślinożerną jaszczurką o diecie składającej się z roślin o dość specyficznych właściwościach. Nie każda roślina będzie mu odpowiadać. Poza tym trzeba pamiętać o tym, że to co jest nieszkodliwe dla człowieka może być śmiertelne dla legwana, a to co nieszkodliwe dla legwana może się okazać bardzo niebezpieczne dla człowieka. Tak więc mówienie "No, ale my też jemy chemie i nic nam nie jest." jest śmieszne i całkowicie pozbawione sensu.
Cytat:
inni hodowcy jakos podaja swoim legwanom jako dodatek witamin i jakos zyja

Poproszę nazwiska albo namiary tych hodowców, którzy to podają granulat jako dodatkowe źródło witamin. Very Happy Są 3 możliwości. Albo Ci ludzie całe g.... znają się na legwanach (przypominam, hodowca to człowiek, który rozmnaża), albo kłamiesz, albo po prostu komuś tutaj pomyliły się granulaty z preparatami witaminowymi. Very Happy
Cytat:
nawet w sklepie zoologicznym jak pytalam o witaminy d3 i wapnia, polecili mi granulat Iguana sticks, te takie zielone.

Ehh... Sklep powie Ci wszystko po to aby zeszło mu to co mu nie schodzi z magazynu... Ludzie ile razy można to jeszcze powtarzać? Oczywiście to, że granulat można używać jako dodatek witaminowo-wapniowy to jakaś kompletna bzdura i pomyłka.
Cytat:
do fasolki sie przyczepilas o0, matko.. tak najlepiej niczym je nie karmy niech zdechna.. przeciez to ulubiony przysmak tych jaszczurek

Kolejny ciekawy argument, że legwanom można podawać to co im smakuje... Ok, to powiem, że kiedyś mojej znajomej legwan chodząc po pokoju niezauważenie gwizdnął z kanapek ser żółty, szyneczkę i kawałek czekolady, który był obok. Później gdy tylko widział te składniki o mało nie oszalał aby je zdobyć. Czy to dobra dieta dla legwana? Oczywiście, że nie. Legwanów nie należy karmić tym czym one chcą. Co do fasoli to jest ona szkodliwa. Owszem kiedyś była polecana jedna najnowsze wieści od naszych zachodnich przyjaciół po fachu wyraźnie wskazują, ze fasola jest szkodliwa między innymi z powodu dużego stężenia solaniny, ale nie tylko. Szerzej o tym problemie napisał Piotrek w wątkach podklejonych.
Cytat:
nie wiem, gdzie zauwazyles z mojej strony zlosliwosc, ja tylko zargumentowalam swoja wczesniejsza wypowiedz

Złośliwi powiedzieliby, że Twoje wypowiedzi ociekają jadem i nerwami, ale ja do nich nie należę i napiszę tylko, że sporo w nich emocji. Wink
Cytat:
W takim razie napiszcie.. co proponujecie na zimę

Na górze jest wątek przyklejony i zimowej diecie. Zachęcam do skorzystania z niego.

Profesjonalna opieka nad zwierzętami terrarystycznymi na terenie Lublina i okolic. Terraria na zamówienie. E-mail: Terraria_na_zamowienie@wp.pl Oferta:http://www.terrarium.com.pl/forum/viewtopic.php?t=564067&highlight=

Yui_Kurogane

[z nami 1009 dni]

Polska
Wielkopolskie
Luboń
Wysłano 19:29 14.11.2011

Droga Gosiu! Smile

Ja również pomagałam Piotrowi sporządzać jeden ze spisów (roślin niejadalnych dla legwanów)!! ;D
...a ta bezczelna dziewczyna ma czelność zarzucać mi niewiedzę.

Dla mnie zasługuje na żółtą albo na wet czerwoną, bo wydaje mi się że nikt z forum nie będzie tolerował jej wywyższania się.
Osoba ta jest niestabilna emocjonalnie, nic jej nie pasuje, atakuje ludzi bezpodstawnie. Naprawdę, nie nadaje się na członka tego forum, bo tu ludzie powinni sobie pomagać, a nie wszystkich obrażać i czepiać się.

Skoro osoba ta nie akceptuje wypowiedzi innych powinna nauczyć się szukać informacji w internecie (byle nie przestarzałych) i robić wszystko na własna rękę, a nie zadawać pytania wg niej "niedouczonym" forumowiczom.

Pozdrawiam!

Wysłano 20:06 14.11.2011

Cytat:
Jeśli specjalista od gadów, to można sądzić, że wie o czym mówi, jak zwykły wet od kotków i piesków to jego rady należy traktować z dużym dystansem.

ujme to tak: jezeli uwazasz mnie za kogos tepego, to daruj sobie.. wiem kogo zapytac i z pewnoscia- tu Cie uprzedzajac- nie byl to zaden zwykly weterynarz od typowych zwierzatek domowych i to chyba nie musze Ci tlumaczyc ..?

Cytat:
Kagauami667, powoływał się na to co jest napisane na opakowaniu i gdyby temu wierzyć to jest to istna sielanka, gdyż jest tam napisane:

to mial byc zart ? bo czegos nie rozumiem.. w kazdym razie nie zycze sobie przekrecania mojego niku.

Cytat:
Tak więc zamiast jak małe cielątko wierzyć we wszystko co napisze piękną czcionką producent, lepiej czasem samemu użyć rozsądku, przeczytać skład i nie kłócić się bez sensu z bardziej doświadczonymi...

ta wypowiedz byla nie na miejscu.. po pierwsze orientuje sie jezeli chodzi o typowe chwyty marketingowe(oczywiscie nie jestem w tej dziedzinie zadnym specjalista), -czego raczej nie trzeba jasniej tlumaczyc- po drugie: wy sami tez sie na cos powolujecie czerpiac wzorce, nie ukrywam, ze i ja powoluje sie na rozne zrodla, oczywiscie nie trzeba byc malym cielatkiem, "ktore wierzy we wszystko, co napisze piekna czcionka producent"- samo juz to swiadczy o tym jak ty podchodzisz do spraw zywieniowych legwanow, tak wiec jak dla mnie rozpisales sie w tym kontekscie niepotrzebnie, po trzecie: gdyby kazdy tak uzywal wlasnego rozsadku- o ile moznaby bylo zalozyc, ze kazdy jest w stanie sie nim posluzyc i (ze ktos go ma, oczywistym jest- nie rodzimy sie przeciez doskonali), sklad rowniez przeczytalam, mam dobry wzrok, dziekuje za troske, po czwarte: nazywacie siebie "bardziej doswiadczonymi", a mimo iż wasze wypowiedzi (dla mnie przynajmniej)- mowia co innego, poza tym:

DOŚWIADCZONY:
rutynowany, biegły, fachowy, wprawny, z praktyką, obyty, bywały, obeznany, mający wiedzę praktyczną, oblatany, wyrobiony
większość z nich to oczywiście synonimy, i zapewne wiewle osob bedzie sie przyczepiac, tak wiec na wstepie przypomne, bo oczywiscie nie jest to pelna definicja tego slowa. Wpisz sobie z reszta w google- wynikow jest masa i przeczytaj sobie dokladniejsze znaczenie tego slowa, bo obawiam sie, ze malo jest ci ono znane.. nie mozesz stwierdzic, ze jestes doswiadczony, tylko dlatego, ze uwazasz, ze jestes przy swojej dziedzinie dostatecznie dlugo, by tak sadzic, to niestety jest za malo. I zapewne ktos bedzie chcial skomentowac ten watek, byc moze Pani Zuzanna sie do tego przyczyni.

Cytat:
Ehh... a czy nie zauważyłeś pewnej różnicy między człowiekiem a legwanem? Przyjrzyj się uważnie, a na pewno zauważysz, że trochę się różnimy...

Jedna sprawa.. tu nie wiem czemu nagle zmieniono mi plec na inna, mam nadzieje, ze potrafisz juz ja rozrozniac o ile uczono tego w Twoich szkolach.
No nie wiem.. ludzie w dzisiejszych czasach sa rozni i naprawde trudno jest mi okreslic, czy nawet rozroznic ich od ludzi, ktorych bynajmniej nie przypominaja

Cytat:
Poproszę nazwiska albo namiary tych hodowców, którzy to podają granulat jako dodatkowe źródło witamin. Very Happy Są 3 możliwości. Albo Ci ludzie całe g.... znają się na legwanach (przypominam, hodowca to człowiek, który rozmnaża), albo kłamiesz, albo po prostu komuś tutaj pomyliły się granulaty z preparatami witaminowymi. Very Happy

nie widze powodu by klamac ^^ oczywiscie prosze: Jesionowa 15 mieszkania 34 Wrocław cos to da ? watpie.. nazwiska ci nie podam, -z wiadomych wzgledow- tak, definicje słowa "Hodowca" znajdziesz rowniez tutaj: http://slowniki.gazeta.pl/pl/hodowca.- zycze milej lektury

Cytat:

Ehh... Sklep powie Ci wszystko po to aby zeszło mu to co mu nie schodzi z magazynu... Ludzie ile razy można to jeszcze powtarzać? Oczywiście to, że granulat można używać jako dodatek witaminowo-wapniowy to jakaś kompletna bzdura i pomyłka.

to sa ludzie, ktorym naprawde zalezy na pozytywnej opinii i wlasciwej opieki dla przyszlych pupili, nie wiem doprawdy czemu zyjecie w tych stereotypowych zludzeniach, to nie sa ludzie, ktorym zalezy tylko i wylacznie na sprzedaniu jak najwiekszej ilosci byle czego.. to sa wlasciciele sklepu, ktorzy maja doswiadczenie za soba, jezeli chodzi o zwierzeta hodowlane, to nie sa tez ludzie, ktorzy- jak wynika z twojej wypowiedzi- urwali sie niewiadomo skad po to by tylko zarobic jak najwiecej.

Cytat:
Kolejny ciekawy argument, że legwanom można podawać to co im smakuje... Ok, to powiem, że kiedyś mojej znajomej legwan chodząc po pokoju niezauważenie gwizdnął z kanapek ser żółty, szyneczkę i kawałek czekolady, który był obok.

tu juz przechodzisz ze skrajnosci w skrajnosc.. jakbys dobrze tam poszukal i poczytal- google nie gryzie- to znalazlbys, ze zima najczesciej podawane i polecane sa wlasnie liscie fasoli, hodowli wlasnej. A kwestia, ze legwanom podaje sie to co im smakuje, nie mam tu na mysli niezdrwego, tlustego jedzenia przeznaczonego tylko dla ludzi- jak wymieniles- ale porcji roslinnej z dodatkiem innych skladnikow odzywczych, "nieszkodzacych" dla legwanow, w porzadku, w takim razie zmuszaj swojego legwana do zjedzenia czegos, czego nie chce i wpychaj mu to na sile do pyszczka, zobaczymy jak dlugo wytrzyma.
chodzi mi o to, ze mylisz pojecia zdrowe,a nieszkodliwe- jadalne.

Cytat:
Złośliwi powiedzieliby, że Twoje wypowiedzi ociekają jadem i nerwami, ale ja do nich nie należę i napiszę tylko, że sporo w nich emocji. Wink

nie wiem gdzie doszukales sie tu emocji z mojej strony.. to jest tylko dyskusja-_- a ze ludzie w ten sposob reaguja na moje wypowiedzi- z poczatku napisalam spokojnie, owszem, nie wiem czemu nagle na mnie naskakujecie- gdzie tu zrozumienie- ja przeciez caly czas sie ucze, a jezeli chodzi o egzotyczne zwierzeta, w zasadzie dopiero zaczynam, nie prosilabym o nic wiecej, jak tylko o wyrozumialosc ? a ze moje przekonania sa zupelnie inne niz wasze, jest na inny temat. To co uslyszalam od weterynarzy, czy przeczytalam- i tu wyprzedzam kolejna ewentualna wypowiedz- oczywiscie na innych forach terrarystycznych, jak i stronach poswieconych legwanom i nie tylko bo i innym zwierzetom egzotycznym.

Cytat:
Na górze jest wątek przyklejony i zimowej diecie. Zachęcam do skorzystania z niego.

na gorze.. moglbys sprecyzowac ?

Wysłano 20:10 14.11.2011

Cytat:
...a ta bezczelna dziewczyna ma czelność zarzucać mi niewiedzę.

nie jestem bezczelna, dziekuje, ze z gory mnie ocenilas

Cytat:
Dla mnie zasługuje na żółtą albo na wet czerwoną, bo wydaje mi się że nikt z forum nie będzie tolerował jej wywyższania się.
Osoba ta jest niestabilna emocjonalnie, nic jej nie pasuje, atakuje ludzi bezpodstawnie. Naprawdę, nie nadaje się na członka tego forum, bo tu ludzie powinni sobie pomagać, a nie wszystkich obrażać i czepiać się.

..a dla Ciebie pasowalaby rozowa karteczka.. bo zapewne jest to Wasz ulubiony kolor.. co do czarnej nie mialabym nic przeciwko.
A tak szczerze, bawia mnie twoje wypowiedzi:D
A po drugie ta "Jej"- ma imie, a jezeli to ci nie pomaga, to wystarczy nick, troche grzecznosci na przyszlosc.

Cytat:
Skoro osoba ta nie akceptuje wypowiedzi innych powinna nauczyć się szukać informacji w internecie (byle nie przestarzałych) i robić wszystko na własna rękę, a nie zadawać pytania wg niej "niedouczonym" forumowiczom.

taka informacje pozostawiam wlasnie -Tobie.

Wysłano 20:18 14.11.2011

Dziekuje bardzo za doklejona zolta karteczke ^^

Jednakze gdyby tak spojrzec to cale forum powinno je miec.. bo nie ja tu zawinilam, a to inni terrarysci sie na mnie uwzieli..
postaram sie zapamietac

a i jeszcze jedno- duzo ci ta zmiana nie da, bo moge w kazdej chwili stworzyc nowy nick i inna nazwe:P

takiej bezczelnosci chyba nie trzeba komentowac..

Yui_Kurogane

[z nami 1009 dni]

Polska
Wielkopolskie
Luboń
Wysłano 20:24 14.11.2011

Jakbyś czytała regulamin to byś wiedziała że multikino jest ZABRONIONE na forum, i nie wolno tak robić.
Poza tym przykro mi, że donosisz wszędzie i uważasz że wszyscy cie nienawidzą.
No i prośba nie rób spamu!! mogłabyś się zmieścić w jednym poście a nie pisać 2 lub 3 do jednej wypowiedzi.

Filip_Stadnik

[z nami 666 dni]

Polska
Lubelskie
Wysłano 20:34 14.11.2011

Słuchaj wiesz, co miałem Ci odpisać, ale to się mija z celem, bo Ty przytaczasz nam wiedzę, którą na tym forum dobrze znamy i wspólnymi siłami niedawno ją zweryfikowaliśmy i doszliśmy do wniosków, że poprzednie założenia były w kilku punktach błędne. A pewnie wmawiaj mi, że nic nie wiem, bo Ty w googlu przeczytałaś, że fasola jest ok. Tak się składa, że fasola owszem byłą polecana ale wraz z Piotrkiem równolegle znaleźliśmy dowody świadczące o jej szkodliwości. Zagłębiliśmy się w ten dział i okazało się, że nie tylko fasola jest podejrzana. Rozpoczęły się wzmożone Prace Piotrka, jak również Zuzy czy Kurimu i tak powstała nowa lista roślin dozwolonych dla legwana, czy też lista roślin niewskazanych. Opierasz się na nieaktualnej wiedzy sprzed kilku lat. Obrażasz wszystkich i jesteś arogancka. A co do Twojego nicku i płci... Przepraszam, że byłem zdolny do popełnienia literówki. Poza tym bardzo fajnym wyjściem jest ustawienie sobie w profilu płci męskiej i tworzenie problemów ludziom, którzy się pomylą. Ciągle każesz nam się powoływać na źródła. Podajemy Ci je, ale Ty nie zwracasz na nie uwagi. W takim razie ja poproszę o źródła Twoich rewelacji. Kto gdzie i kiedy napisał, że granulat można podawać, że fasola jest ok itp.

Profesjonalna opieka nad zwierzętami terrarystycznymi na terenie Lublina i okolic. Terraria na zamówienie. E-mail: Terraria_na_zamowienie@wp.pl Oferta:http://www.terrarium.com.pl/forum/viewtopic.php?t=564067&highlight=
Wysłano 21:01 14.11.2011

Cytat:
Słuchaj wiesz, co miałem Ci odpisać, ale to się mija z celem, bo Ty przytaczasz nam wiedzę, którą na tym forum dobrze znamy i wspólnymi siłami niedawno ją zweryfikowaliśmy i doszliśmy do wniosków, że poprzednie założenia były w kilku punktach błędne. A pewnie wmawiaj mi, że nic nie wiem, bo Ty w googlu przeczytałaś, że fasola jest ok. Tak się składa, że fasola owszem byłą polecana ale wraz z Piotrkiem równolegle znaleźliśmy dowody świadczące o jej szkodliwości. Zagłębiliśmy się w ten dział i okazało się, że nie tylko fasola jest podejrzana. Rozpoczęły się wzmożone Prace Piotrka, jak również Zuzy czy Kurimu i tak powstała nowa lista roślin dozwolonych dla legwana, czy też lista roślin niewskazanych. Opierasz się na nieaktualnej wiedzy sprzed kilku lat. Obrażasz wszystkich i jesteś arogancka. A co do Twojego nicku i płci... Przepraszam, że byłem zdolny do popełnienia literówki. Poza tym bardzo fajnym wyjściem jest ustawienie sobie w profilu płci męskiej i tworzenie problemów ludziom, którzy się pomylą. Ciągle każesz nam się powoływać na źródła. Podajemy Ci je, ale Ty nie zwracasz na nie uwagi. W takim razie ja poproszę o źródła Twoich rewelacji. Kto gdzie i kiedy napisał, że granulat można podawać, że fasola jest ok itp.

Dobrze, w takim razie jak wytlumaczysz fakt, ze napisalam spokojnie, a wy na mnie tak naskoczyliscie, uwzieliscie sie na mnie? jestem tu nowa, potraktowaliscie mnie niesprawiedliwie, szczerze mowiac jestem zawiedziona.

co do zrodel, nie wiem czy masz te ksiazke co ja- hobby- o legwanach z ktorej tez co prawda korzystalam i strona terrarystyczna, ktora juz podawalam wczesniej.

Filip_Stadnik

[z nami 666 dni]

Polska
Lubelskie
Wysłano 21:07 14.11.2011

Słuchaj nikt na Ciebie nie naskoczył Zuza bardzo ładnie i czytelnie Ci rozpisała co nie tak jest w Twojej diecie aby Cię poinformować jedynie, a Ty zaczęłaś się denerwować jak to ktoś śmie Ci zwracać uwagę i że nie o to prosiłaś. Co do źródeł: Książka ma tak przedawnione informacje, że aż nie chce o tym mówić. Było wiele razy na forum o tym. Co do strony internetowej to nie wiem o której mówisz, bo jedyne linki jakie podałaś to linki do słownika i wikipedii.

kurimu
Moderator - Jaszczurki

[z nami 1806 dni]

Polska
Łódzkie
Łódź
Wysłano 21:38 14.11.2011

Yui_Kurogane napisał/a:
Ubarwienie to indywidualna cecha kazdego osobnika, zdarza się nawet, że dorosły samiec zachowuje w dojrzałym życiu odcienie zieleni.
Jeśli chodzi o o żywienie to jestem zszokowana....

Cytat:
: liście rzodkiewki, bazylia, mlecz, babka, sałata lodowa, szczypiorek, kiełki rzodkiewki, ogórek, liście pietruszki, koperek, marchewka, jabłka, fasolka szparagowa, pieczrka, koniczyna, liście mięty; rzeżucha, liście fasoli; w lato i cieplejsze dni: stokrotki- uwielbia, liść jabłoni, liść klonu, liście owoców krzewowych- liść pozoimki, liść truskawki... płatki róży też wcinał...

Granulat... to SAMA CHEMIA!!
Nie ma żadnych wartości odżywczych zapychają zwierzaka, jak słodycze dzieci i nie są absolutnie polecane przez hodowców!!!

Gdzie tu złośliwość ze strony Zuzy?Chciałbym aby we wszystkich tematach były tak profesjonalne odpowiedzi.
Ja uczę się cały czas jak prawidłowo komponować dietę dla podopiecznych i nadal uważam,że jestem na początku drogi i na pewno nie będzie mi wstyd przyznać się jeśli czegoś nie wiem lub popełnię błąd-po to jest forum aby dzielić się swą wiedzą i uczyć się od innych.Skoro tego nie rozumiesz może nie warto psuć sobie i innym nerwów...
Pzdr.Piotrek

jarecki_731

[z nami 552 dni]

Polska
Dolnośląskie
Głogów (słone)
Wysłano 21:56 14.11.2011

Z uwagi na panujaca atmoswere oraz to ze chyba wszystko juz zostalo powiedziane w tym temacie temat zamykam.Jesli ktos bedzie mial cos istotnego aby wniesc do tematu wtedy temat otworze.

Spis działów  Spis tematów  Nowy temat  Szukaj  Widok drzewka  Poprzedni temat  Następny temat  

Wyświetl:   
    Skocz do góry     Drukuj cały wątek

Współpraca | Napisz do nas | Reklama | Koszulki | Nasze bannery
Serwisy współpracujące Agama brodata | Modliszki | Straszyki | Legwan zielony | Gekon lamparci
© 2001-2012 Copyright by terrarium.com.pl