Witam serdecznie, dzisiaj chciałem aby samica z samcem trochę pobyły razem, wcześniej u samca w terytorium samica była spokojna i nie była zbytnio agresywna względem samca, dzisiaj samica podleciała do samca i go ugryzła w kark, co do płci mam 100% pewność ,że samiec to samiec (kolory godowe+pory udowe) i że samica to samica..
Nie ma żadnego specjalnego podłoża oprócz burzy hormonów ze względu na porę godową.
Musisz też wiedzieć, że nie zawsze zwierzęta się akceptują.... i to jest BARDZO częste u gadów.
_________________ FACE PALM!
Because expressing how dumb that was in words just doesn`t work...
Gdzieś doczytałem ,że nie ma przeciwwskazań co do łączenia, ale skoro piszesz ,że nie wolno to skombinuje samca rhinolopha, generalnie z początku się akceptowały.
Czyli rozumiem że 9lat samiec + 4/5lat samica nie ma szans?
Kombinacja musi być 9lat samiec + 3lata samica czy jak?
Jaka więc musi być różnica między samcem a samicą cm?
Nie można ich łączyć ale też bez przesady! To że się nie akceptują wcale nie musi być uwarunkowane tym że są innymi podgatunkami! Co do tego ile musi być różnicy w ich długości żeby mogły żyć w zgodzie też niestety nie ma reguły! Dobrze gdyby były podobnej wielkości (co jednak nie ma nic wspólnego z tym że samiec ma 9 lat a samica 4 czy 5) Tak czy inaczej ja bym to nazwał raczej loterią czy legwany się zaakceptują
Czyli rozumiem że 9lat samiec + 4/5lat samica nie ma szans?
Kombinacja musi być 9lat samiec + 3lata samica czy jak?
Jaka więc musi być różnica między samcem a samicą cm?
to była metafora.... -__-'''
Każda samica wybiera sobie samca odpowiedniego dla niej.
Chodziło mi o to, że dla tej samicy twój samiec prawdopodobnie nie jest atrakcyjny - np. chudszy i mniejszy niż normalny dorosły samiec, może być to nawet kwestia WIZUALNA. Dobór naturalny ma tu ogromne znaczenie i nie jest to od ciebie zależne.
W sumie mógłbyś przymknąć oko na agresję samicy, która równie dobrze może być chwilowa. Po to legwany mają kolczaste wyrostki na całym karku aby złagodzić ugryzienia partnerów (i nie tylko).
Nie ma znaczenia ile mają lat byle nie było zbyt dużej różnicy wielkości.
P.S:
1.Ty masz 2 terraria czy jak? Bo nie rozumiem? Na zdjęciach widzę że zawsze były razem.... a w tym temacie napisałeś piszesz: "dzisiaj chciałem aby samica z samcem trochę pobyły razem". Więc jak to jest?
2. Jaką masz wilgotność??? z tego co po zdjęciach widziałam (http://www.terrarium.com.pl/galeria/viewphoto.php?id=174609&path=18006&userid=44610) wygląda, że mają sucho.
3. Samiec nie wygląda na to, aby był w najlepszej kondycji (nie ma co się dziwić samicy) --> ma wystającą żuchwę (objaw przebytego MBD) + dziwnie pofałdowaną skórę, która może być spowodowana zbyt niską wilgotnością.
4. Zastanawia mnie po co ci 2-gi samiec - rhinolopha...? Wybacz, ale tylko bardzo doświadczeni hodowcy są w stanie zapewnić takie warunki itd. żeby młode wykluły się z zapłodnionych wcześniej jaj. Udało się to niewielu osobom - z forum znam tylko jedną.
Poza tym wątpię, żebyś miał miejsce na 3 bardzo duże terraria chyba że masz wielki dom.
_________________ FACE PALM!
Because expressing how dumb that was in words just doesn`t work...
Nie można ich łączyć ale też bez przesady! To że się nie akceptują wcale nie musi być uwarunkowane tym że są innymi podgatunkami! Co do tego ile musi być różnicy w ich długości żeby mogły żyć w zgodzie też niestety nie ma reguły! Dobrze gdyby były podobnej wielkości (co jednak nie ma nic wspólnego z tym że samiec ma 9 lat a samica 4 czy 5) Tak czy inaczej ja bym to nazwał raczej loterią czy legwany się zaakceptują
Wcześniej się akceptowały dlatego też przyszedłem do was o radę.
Yui_Kurogane napisał/a:
1.Ty masz 2 terraria czy jak? Bo nie rozumiem? Na zdjęciach widzę że zawsze były razem.... a w tym temacie napisałeś piszesz: "dzisiaj chciałem aby samica z samcem trochę pobyły razem". Więc jak to jest?
Terraria są 4, samca trzymam generalnie nie w tym samym mieszkaniu bo miejsca nie mam.
Yui_Kurogane napisał/a:
2. Jaką masz wilgotność??? z tego co po zdjęciach widziałam (http://www.terrarium.com.pl/galeria/viewphoto.php?id=174609&path=18006&userid=44610) wygląda, że mają sucho.
75/80%, terrarium robiła firma EgzoticRoom razem z kontrolą wilgotności itd.
Yui_Kurogane napisał/a:
3. Samiec nie wygląda na to, aby był w najlepszej kondycji (nie ma co się dziwić samicy) --> ma wystającą żuchwę (objaw przebytego MBD) + dziwnie pofałdowaną skórę, która może być spowodowana zbyt niską wilgotnością.
No niestety przez kilka lat miał nie najlepsze warunki.
Yui_Kurogane napisał/a:
4. Zastanawia mnie po co ci 2-gi samiec - rhinolopha...? Wybacz, ale tylko bardzo doświadczeni hodowcy są w stanie zapewnić takie warunki itd. żeby młode wykluły się z zapłodnionych wcześniej jaj. Udało się to niewielu osobom - z forum znam tylko jedną.
Mogę ci zapewnić ,że warunki w terrarium mają odpowiednie i się nie (cisną) ,także dietę itp.
Cytat:
Udało się to niewielu osobom - z forum znam tylko jedną.
Zapewne z racji iż niewielu ma możliwość ,żeby połączyć legwany ,albo po prostu odpuszczają rozmnażanie bo twierdzą ,że im się nie uda.
Generalnie myślę ,że jeśli nigdy tego nie spróbuję to za kilka lat od razu mi się nie uda, człowiek uczy się na błędach nie uda mi się rozmnożyć teraz to może za kilka lat, nikt mi nie napiszę poradnika "Poczekaj aż będziesz 'bardzo doświadczonym hodowcą' , potem kup/zrób inkubator i siedź 2 miesiące w domu pilnując temp. i wilgoci".
Cytat:
A ja jesli można to spytam jeszcze czy jednym z tych legwanów które chciałeś połączyć jest ten Red z galerii?
Skoro piszę, że samiec jest większy od samicy nie może być to Legwan odmiany red z galerii jak to maleństwo ma 70cm
Dobra dziękuję Yui i reszcie za czas poświęcony mi na pomoc i informacje.
Agresja między osobnikami trzymanymi w jednym terrarium może mieć naprawdę różne podłoże. Jeśli do walk dochodzi u osobników tej samej płci, jest to z reguły walka o ustalenie dominacji. W tym przypadku samica pogoniła samca. Przypuszczam, że takie zachowanie wynika ze zbliżającego się okresu godowego. Nie wiem, czy u twoich legwanów dochodziło już do kopulacji, ale skoro samica ma dopiero 3 lata, wielce prawdopodobne, że agresją próbowała ostudzić "zaloty" samca. W takim zachowaniu nie ma nic niezwykłego i o ile sytuacja nie będzie się powtarzała i nie będzie dochodziło do brutalnych urazów, raczej nie trzeba ich rozdzielać.
Nie spotkałem się wcześniej z informacją, że nie wolno łączyć legwanów "I. i. iguana" z "I. i. rhinolopha", szczególnie, że już jakiś czas temu naukowcy zakwestionowali podział legwana zielonego na podgatunki. Badania genów nie wskazały znaczących różnic genowych, a wszelkie różnice w anatomii, kolorystyce, czy preferencjach siedliskowych, wynikają z różnic endemicznych (Stephen, Catherine (2006), "Genetic Studies Update").
Mam pytnie o podobnym podłożu... Mam legwana 2 letniego samca i we wrześniu dokupiłem małego smoka z nadzieją że okaże się samicą ) dzisiaj byłem świadkiem jak ten starszy samiec wszedł na małego chwycił go paszczą za skórę na karku. Czy to możliwe aby 2 letni samiec okazywał już zainteresowanie rozmnażaniem???