Określanie płci u Agam nie jest łatwym zadaniem. Im zwierze jest starsze, tym bardziej prawdopodobne jest prawidłowe określenie płci. W miarę dokładnie można określić płeć u gadów zaraz po wykluciu lub u osobników które mierzą więcej niż 35 cm.
Nawet jeśli pleć malucha wydaje się nam być znana, może się to zmienić w trakcie rozwoju jaszczurki. Oczywiście kluczową kwestią jest to, kto określa płeć malucha i jakie ma w tym doświadczenie.
Aby ułatwić wam to zadanie, poniżej zamieszczamy kilka podstawowych informacji:
1. Kształt głowy i budowa ciała
Samce cechują się :
* Masywniejszą budową ciała (mowa jest tutaj o dorosłym ponad 18 miesięcznym osobniku).
* Większą i szerszą głową w przeciwieństwie do samic
* Kanciaste/Ostrzejsze brzegi głowy
* Kolce na głowie są większe (nie dotyczy odmian leatherback / skilback)
* Ogon jest szerszy u nasady (nie dotyczy otłuszczonych osobników)
* Intensywniejszym wybarwieniem oraz masywniejszą budową brody
Ponieważ powyższe cechy nie zawsze mają odwzorowanie w naturze, nie są odpowiednie do jednoznacznego określenia płci.
2. Zachowania i gesty
Dłuższa obserwacja gada pozwala dostrzec zachowania w pewnych sytuacjach (stres, krycie, zagrożenie itp.) które mogą nam być pomocne przy odróżnieniu płci, szczególnie gdy zwierzęta trzymane są w grupach (co najmniej 2 osobników).
Ogólnie rzecz biorąc (w większości przypadków) samice są spokojniejsze i mniej agresywne niż samce. Również wiele problemów hodowlanych można wytłumaczyć przypisując je odpowiedniej płci.
Poniżej zostały wymienione głównie zachowania poprzedzające gody.
Kiwanie głową - Jest to bardzo typowy sposób zachowania u samców który jest wykorzystywany podczas godów. Samiec w ten sposób okazuje gotowość do zapłodnienia samicy.
Barwienie Brody - Ciemny/czarny kolor brody występuje u samców, gdy w ich otoczeniu znajduje się samica. Podobnie jak kiwanie głową oznacza gotowość do zapłodnienia.
Robienie pompek - Energiczne unoszenie się i opadanie na przednich łapkach możemy zaobserwować przez samca gdy:
* Chcą się zaprezentować przed samicą okazując gotowość do kopulacji
* Inny osobnik wejdzie na ich terytorium i okazują w ten sposób swoją siłę i gotowość do starcia
* Podczas próby zdominowania innego osobnika okazują w ten sposób swoją siłę
oraz przez samicę :
* Okazuje gotowość do kopulacji, którą przeważnie poprzedzają zaloty samca
* Inny osobnik wejdzie na ich terytorium i okazują w ten sposób swoją siłę i gotowość do starcia
* Podczas próby zdominowania innego osobnika okazują w ten sposób swoją siłę
Gryzienie w kark - Ugryzienie w szyję jest częścią rytuału godowego brodaczy. Samiec (po wcześniejszych zalotach, dzięki którym podporządkował sobie samicę) podbiega do partnerki, chwyta ją za tylną część głowy, a następnie się wokół niej "owija" i rozpoczyna kopulację. To zachowanie może spowodować rany u samicy, jednakże rzadko są to rany groźne, więc wystarczy ich odkażenie.
Kopanie w terrarium - Ta czynność jest przeważnie domeną samic, które wykopują dziury przeznaczone do składania jaj. Jednak można to zauważyć również u zwierząt które:
* badają nowe terrarium,
* jest im za gorąco i szukają chłodnego schronienia,
* przygotowują się do zimowania.
3. Cechy płciowe
Najprostszym i najpopularniejszym sposobem rozróżniania płci u jaszczurek jest spoglądanie pod ogonek.
Aby to zrobić połóż agamę na stabilnym wysokim podłożu (np. stół) podnieś ogon (chwytając powyżej nasady, nie za końcówkę) Agamy do góry i odegnij go delikatnie w stronę jej głowy (staraj się nie podnosić jej tylnych nóg do góry, aby jej dodatkowo nie stresować), dodatkowo w ujrzeniu wypukłości może nam pomóc delikatne obracanie ogonem w lewo i prawo wzdłuż osi podłużnej.
Film pokazujący wykorzystanie powyższej teorii w praktyce
Samiec:
* U nasady ogona widoczne są dwie równoległe wypukłości, a pomiędzy nimi znajduje się widoczne wgłębienie, są to hemipenisy
* Wyraźnie widoczne pory udowe - gruczoły znajdujące się na dolnej części uda i ułożone w szeregu
* Większa kloaka w porównaniu do samic
Fot. by beardeddragon.org
Samica:
* U nasady ogona za kloaką widoczna jest wypukłość lub ogon jest w tym miejscu płaski
* Mało (lub wcale) widoczne pory udowe
* Mniejsza kloaka w porównaniu do samców
Fot. by beardeddragon.org
Fot.Wyraźnie widoczne pory udowe by violinart
Ta metoda określania płci jest prawdopodobnie najpewniejszą metodą z wyżej wymienionych, a jednak nawet tu należy zachować ostrożność. Trzymanie więcej niż jednego samca w terrarium może być przyczyną (świadomego lub nie) upodobnienia się jednego z nich do samicy. W niewoli samiec nie może uciec od stada i od bycia zdominowanym, co może prowadzić do odmówienia przyjmowania pokarmu, próby walki o dominację, a nawet śmierci. Aby uniknąć takiego losu, niektóre samce upodobniają się do samicy w wyniku determinacji płci. Podobnie (bardzo rzadkie przypadki) samice mogą upodabniać się do samca, mając bardziej wyraźne pory udowe, szerszy ogon (występuje to również u dobrze karmionych, tłuściutkich zwierząt) czy zachowując się jak samiec podczas godów.
W hodowlach spotykane są (co prawda bardzo rzadko) przypadki, że samica zachowuje się jak samiec podczas godów (kiwa głowa, gryzie w kark), a wkrótce potem składa jaja.
Tak więc rozróżnienie płci w warunkach domowych nie jest prostym i dającym 100 % pewności zadaniem, lecz obserwacja poszczególnych czynników może ułatwić nam to zadanie.
Jeśli jednak z jakichś powodów dalej nie jesteśmy pewni, zawsze możemy skorzystać z porady lekarza weterynarii specjalizującego się w leczeniu gadów który może określić płeć na 2 sposoby:
- za pomocą sondy
- za pomocą badania ultrasonograficznego
W tym temacie służymy pomocą w sexowaniu brodaczy.
Przed napisaniem nowego postu zalecamy zapoznać się z powyższym tekstem w którym dowiesz się jak to zrobić na własną rękę. Jeśli jednak nadal nie masz pewności, pisz poniżej według wytycznych:
Do określenia płci niezbędne będą następujące informacje:
Wiek gada: Podajemy w miesiącach
Długość gada: Podajemy w cm całą długość jaszczurki wraz z ogonem.
Czy posiada ubytek: Jeśli tak to proszę opisać gdzie i jakiej długości
Ilość sztuk: Ilość gadów trzymanych w jednym terrarium
Zdjęcia : Wykonujemy minimum 2 rodzaje zdjęcia :
* Zdjęcie dolnej części ogona z różnych kątów nachylenia (im więcej tym lepiej)
* Zdjęcie od spodu tak ,aby były widoczne pory udowe
Aby zrobić zdjęcie dolnej części ogona połóż agamę na stabilnym wysokim podłożu (np. stół) podnieś ogon (chwytając powyżej nasady nie za końcówkę) Agamy do góry i odegnij go delikatnie w stronę jej głowy (staraj się nie podnosić jej tylnych nóg do góry, aby jej dodatkowo nie stresować), dodatkowo w ujrzeniu wypukłości może nam pomóc delikatne obracanie ogonem w lewo i prawo wzdłuż osi podłużnej.
Tak jak zostało to zaprezentowane na zdjęciach powyżej
Pamietaj:
- Wrzucaj tylko zdjęcia z odpowiednią ostrością
- Sexując agamy za pomocą zdjęcia nigdy nie ma 100 % pewności, że zostanie ona prawidłowo określona, nie bierzemy odpowiedzialności za ewentualne pomyłki
Temat mojego autorstwa w sprawie kopiowania ect. proszę o kontakt.
Ostatnio zmieniony przez Crowin dnia 12:11 13.05.2012, w całości zmieniany 5 razy
Witam, mam mały problem bo nie jestem pewny co do płci mojego gada. Myślę nad większym stadem i ta informacja jest mi niezbędna. Z góry dziękuje za pomoc.
Wiek gada: 27 m-c
Długość gada: 40cm
Czy posiada ubytek: NIE
Ilość sztuk: 1
Zdjęcia :
zrób inne zdjęcia , już Ci podpowiem o co mi dokładnie chodzi... chwyć u nasady ogona, podegnij go do góry i w bok ,wówczas powinno byc widać.... masz w filmik na początku tematu , dodatkowo gon deliatnie w bok... bo przy takich zdjęciach to strzelania
Na chwile obecną wyglada na samicę ,ale mam dziwne przeczucie ,że to jedna samczyk;)
tak dla pewności możesz podrzucić jeszcze zdjęcia jak będzie miała 40 cm bo hemipenisy mogły się jeszcze nie wykształcić ,ale jak narazie jak dla mnie śliczna samiczka
_________________ Zapraszamy do galerii naszego FB - http://www.facebook.com/Pogonapl
http://www.benefiter.pl/landing/smakterrarium/ ---> hodowla karmowa karaczanów dla Twojej agamy
U mojej agamy jak przykleja się do przedniej szyby zaobserwowałam widoczne pory udowe. Na tej podstawię wnioskuje i jestem na 99,9% pewna, że mam samczyka. Jednak chciałabym usłyszeć to sakramentalne "tak, to samczyk" od osoby doświadczonej w tym temacie (patrz Crowin ;-p) Zdjęcia niestety nie mam bo obecnie przechodzi wylinkę i nie chce go stresować. Agama ma około 3-4 miesiące i około 23-25 cm.
enzet jaka długość brody ? wpisujcie dane które powyżej wrzuciłem, ze zdjęć wynika że samiczka ale jesli jest to młody osobnik to moze nie mecie jeszcze wykształconych pisiorków.
matadorka twój post dopiero teraz zauważyłem ;p pory udowe nie oznaczają jednakowo czy to onek czy onka, wiec niezbędne będzie zdjęcie podwozia, najlepiej jak smok podrośnie do ok 40 cm
_________________ Zapraszamy do galerii naszego FB - http://www.facebook.com/Pogonapl
http://www.benefiter.pl/landing/smakterrarium/ ---> hodowla karmowa karaczanów dla Twojej agamy
bez przesady, w 5 miesięcy do 40cm ? agamka jakoś z października, końca września? karmie je ile tylko chcą, cały czas mają jedzenie w terrarium, chcesz powiedzieć że za wolno się rozwijają?
co do płci zależy mi chociaż na orientacyjnym podaniu, kupiłem ją jako samiczkę, mi wygląda na samczyka.Z drugim samczykiem też się czasami nie dogadują, szturchają się łapkami,gdy są koło siebie czasami przybierają ciemne barwy , ogólnie to tak jak by czasami bały się siebie na wzajem, nawet śpią z daleka od siebie. nie wiem może zbieg okoliczności. w każdym bądź razie agresywnych zachowań nie ma, ale chciał bym tego uniknąć dla tego muszę znać jego płeć, jeżeli to samiec to chcę go jak najszybciej sprzedać
pozostałe agamy mają po ok 22cm, od początku mieszkają ze sobą, ten mniejszy zawsze był mniejszy
tego mniejszego musisz oddzielić, temat wałkowany na forum milion razy, różnica jest za duża i nie rośnie ze względu na znęcanie psychiczne większych osobników, co za tym idzie zostanie Ci parka którą też musisz rozdzielić bo jajka w młodym wieku samicy są śmiertelnym zagrożeniem.
co do płci ze zdjęć wygląda jak samiec, ale równie dobrze może to być tłuszcz, a nie hemipenisy wiec Ci tego nie określę.
tak wiem, parkę rozdzielę jak przekroczy te 25-30cm, muszę dokupić jeszcze samiczkę a co do tego maluszka to różnica nie jest taka duża, na pogona jest napisane że różnica nie może przekraczać 5cm, no i nie przekracza, dzięki wielkie za pomoc