Witaj! Zaloguj się lub Zarejestruj się jeśli nie masz konta.
Przypomnienie hasła Regulamin   FAQ   Sklep zoologiczny   Koszulki terrarystów  
trwają prace nad nową wersją....
Forum : Legwan zielony : ratunku!!! legwan chory!
Spis działów  Spis tematów  Nowy temat  Szukaj  Widok drzewka  Poprzedni temat  Następny temat  
AutorWiadomość

Sofisto

[z nami 1526 dni]

Polska
Podlaskie
Białystok
ratunku!!! legwan chory!
Wysłano 14:14 07.01.2012
Zgłoś nadużycie   Odpowiedz   Cytuj  

Piszę tu bo choć mam doświadczenie w hodowli legwanów to juz ręce załamuję i nie wiem co robić... "choroba" rozwinęła się bardzo szybko bo jeszcze pod koniec listopada mój legwan wyglądał kwitnąco, piękne kolce i gładka zielona skóra, a teraz.... siedem nieszczęść i jest coraz gorzej w ciągu ok 3-4 tygodni wychudł strasznie pomimo że jadł (jeszcze wtedy) załatwiał się prawidłowo, ale jego skóra była coraz bardziej sucha pojawiły się suche plamy nawarstwiającej się skóry, przypominające grzybicę, zaczęły się wyłuszczać kolce, w tej chwili nie ma już ich prawie wcale. W grudniu dostał pierwszą dawkę środka odrobaczającego, niestety nic się nie zmieniło, legwan dalej chudł, w tej chwili skóra mu się poprawiła nie ma już plam, jest w złej kondycji ale wygląda już o wiele lepiej, jednakże można uczyć się na nim anatomii kostnej iguany, poza jednym, ma pękaty brzuch!
W zeszłym tygodniu postanowiliśmy zastosować ponowną tym razem kilkudniową kurację odrobaczającą, jednak nic nie pomaga. Legwan prawie nie je, skubnie raz od niechcenia i wdrapuje się powrotem na gałąź gdzie spędza 24h na dobę, to co w niego wmuszę to przełknie i wydali także nie ma problemu z zaczopowaniem.

Jest z nim coraz gorzej, zastanawiam się co mogę mu podać aby szybko nabrał na wadze póki nie uda nam się go wyleczyć bo jest naprawdę tragicznie...

Yui_Kurogane

[z nami 1009 dni]

Polska
Wielkopolskie
Luboń
Re: ratunku!!! legwan chory!
Wysłano 14:38 07.01.2012

Jeżeli chodzisz do dobrego weterynarza i on nie wie co jest Twojej gadzinie to my raczej nic nie poradzimy!
Jednak! Polecam ci zmianę weta! Dlaczego? Nie każdy potrafi się przyznać że nie wie co jest twojemu zwierzęciu a może inny będzie się lepiej znał i będzie potrafił rozpoznać to schorzenie.

Skoro ma nadęty brzuszek to może oznaczać tylko 2 rzeczy - nadmiar gazów lub pasożyty - nie tylko robaki, ale pierwotniaki również.

Dobrze by było gdybyś wrzuciła foty, bo na forum tez jest sporo weterynarzy znających się na rzeczy.

Sofisto

[z nami 1526 dni]

Polska
Podlaskie
Białystok
Wysłano 14:45 07.01.2012

niestety ale w bialymstoku nie ma weterynarza który by się na tym znał, zdjęcia wrzucę wkrótce jak tylko dorwę aparat.

Maichał1996

[z nami 935 dni]

Polska
Opolskie
Głuchołazy (Nysa/Prudnik)
Wysłano 15:14 07.01.2012

http://www.terrarium.com.pl/dzial/weterynarze/podlaskie

No pewnie że nie ma..

Yui_Kurogane

[z nami 1009 dni]

Polska
Wielkopolskie
Luboń
Wysłano 15:16 07.01.2012

Z tego co wiem http://www.terrarium.com.pl/dzial/weterynarze/podlaskie to są dlatego NIEZWŁOCZNIE udaj się do jakiegoś specjalisty, jeśli nie chcesz stracić zwierzaka!
Jeżeli Ci specjaliści również nie będą wiedzieli co się dzieje ze zwierzakiem szukaj dalej jeśli zależy ci na gadzie!
Skoro w TAK krótkim czasie z pięknego zwierzęcia stał się cieniem siebie, to oznaczać nawet jakieś zakażenie wirusowe bądź tez bakteryjne.

Sofisto

[z nami 1526 dni]

Polska
Podlaskie
Białystok
Wysłano 16:05 07.01.2012

Maichał1996 napisał/a:
http://www.terrarium.com.pl/dzial/weterynarze/podlaskie

No pewnie że nie ma..

wybacz ale do TYCH "specjalistów" to już nie wybiorę się nigdy... wysłać do nich jakiekolwiek małe egzotyczne zwierze chociażby na prześwietlenie albo po zastrzyki z elektrolitami i witaminami to jak uśpić go bardziej humanitarnie w domu... ale tu nie będę się o tym rozpisywała...

Maichał1996

[z nami 935 dni]

Polska
Opolskie
Głuchołazy (Nysa/Prudnik)
Wysłano 16:51 07.01.2012

W takim razie myślę że warto gdzieś o tym napisać Smile

Robert Rutkowski

[z nami 3195 dni]

Polska
Podlaskie
Białystok
Wysłano 19:33 07.01.2012

Niestety nie mogę się zgodzić z opinią o Białostockich wetach - dr Tomek z kliniki na Białymstoczku uratował w 2004 roku moją legwanicę - skutecznie zoperował jej zalegające jajka, zwierzak żył po operacji przeszło 6 lat. Możesz zasięgnąć telefonicznej konsultacji u weta specjalizującego się w gadach (dr Maluta z Wa-wy, dr Zajączkowski), ja tak robiłem, a zalecenia po konsultacji realizował dr Tomek. Pozdrawiam.

Spis działów  Spis tematów  Nowy temat  Szukaj  Widok drzewka  Poprzedni temat  Następny temat  

Wyświetl:   
    Skocz do góry     Drukuj cały wątek

Współpraca | Napisz do nas | Reklama | Koszulki | Nasze bannery
Serwisy współpracujące Agama brodata | Modliszki | Straszyki | Legwan zielony | Gekon lamparci
© 2001-2012 Copyright by terrarium.com.pl