Witaj! Zaloguj się lub Zarejestruj się jeśli nie masz konta.
Przypomnienie hasła Regulamin   FAQ   Sklep zoologiczny   Koszulki terrarystów  
trwają prace nad nową wersją....
Forum : Agama brodata : Przypalenie agamy brodatej
Spis działów  Spis tematów  Nowy temat  Szukaj  Widok drzewka  Poprzedni temat  Następny temat  
AutorWiadomość

lolkimek

[z nami 146 dni]

Polska
Śląskie
Częstochowa (Blachownia-Herby Stare)
Przypalenie agamy brodatej
Wysłano 23:14 13.02.2012
Zgłoś nadużycie   Odpowiedz   Cytuj  

Witam, mam samca agamy brodatej i zaniepokoilem się tym, że na grzbiecie przy końcówkach kolców jest takie jakby osmolenie wykapalem agamke lecz to nie zchodzi. Niewiem czy mam sie tym martwić czy to po prostu agama przybiera barwy. Położyłem termometr na wyspie ciepła i wyskoczyło mi 42 stopnie, lecz może to być także przyczyna tego że położyłem termometr bezpośrednio przed lampę. Odłożyłem go 3cm niżej i było 34stopnie. Dodam że w całym terrarium jest 30stopni a agamka ma basen. Z góry dziękuję za odpowiedz.

songo1000

[z nami 513 dni]

Polska
Podkarpackie
Rzeszów
Re: Przypalenie agamy brodatej
Wysłano 23:55 13.02.2012

Temperatura jest dobra,wątpię żeby się "przypaliła" po prostu ma czarną brodę Smile.

Marta_Marciniak
Redaktor, Lekarz weterynarii

[z nami 570 dni]

Polska
Mazowieckie
Warszawa (Warszawa)
Wysłano 09:27 14.02.2012

Jeżeli w CAŁYM terrarium jest 30'C i nie ma miejsca chłodniejszego (kryjówka, gdzie temp spada do 23-24'C) to agama może być przegrzana, a co za tym idzie na dłuższą metę może się odwodnić, co za tym idzie uszkodzić nerki itd..Radzę zapewnić chłodniejsze miejsce jak najszybciej. Przypominam, że wysoka temperatura w terrarium działa jak w puszce- zwierzę się prędzej niż później "ugotuje". Tu nie ma aż takiej wentylacji ani wiaterku jak w naturze. Koniecznie trzeba zadbać o strefę niższej temperatury i dobrą wentylację.

DONIEC
Moderator

[z nami 1530 dni]

Polska
Małopolskie
Kraków (kraków - Biezanow nowy)
Wysłano 10:41 14.02.2012

Tak jak pani Marta piszę, ja z swojej strony dodam tylko abyś zrobiła zdjęcie i zamieściła tu na forum tych "osmolonych" końców... czy to przypadkiem nie jakaś inwazja bakteryjna lub grzybiczna?

Spis działów  Spis tematów  Nowy temat  Szukaj  Widok drzewka  Poprzedni temat  Następny temat  

Wyświetl:   
    Skocz do góry     Drukuj cały wątek

Współpraca | Napisz do nas | Reklama | Koszulki | Nasze bannery
Serwisy współpracujące Agama brodata | Modliszki | Straszyki | Legwan zielony | Gekon lamparci
© 2001-2012 Copyright by terrarium.com.pl