Witam, mam samca agamy brodatej i zaniepokoilem się tym, że na grzbiecie przy końcówkach kolców jest takie jakby osmolenie wykapalem agamke lecz to nie zchodzi. Niewiem czy mam sie tym martwić czy to po prostu agama przybiera barwy. Położyłem termometr na wyspie ciepła i wyskoczyło mi 42 stopnie, lecz może to być także przyczyna tego że położyłem termometr bezpośrednio przed lampę. Odłożyłem go 3cm niżej i było 34stopnie. Dodam że w całym terrarium jest 30stopni a agamka ma basen. Z góry dziękuję za odpowiedz.
Jeżeli w CAŁYM terrarium jest 30'C i nie ma miejsca chłodniejszego (kryjówka, gdzie temp spada do 23-24'C) to agama może być przegrzana, a co za tym idzie na dłuższą metę może się odwodnić, co za tym idzie uszkodzić nerki itd..Radzę zapewnić chłodniejsze miejsce jak najszybciej. Przypominam, że wysoka temperatura w terrarium działa jak w puszce- zwierzę się prędzej niż później "ugotuje". Tu nie ma aż takiej wentylacji ani wiaterku jak w naturze. Koniecznie trzeba zadbać o strefę niższej temperatury i dobrą wentylację.
_________________ Pozdrawiam,
lek.wet. Marta Marciniak
Tak jak pani Marta piszę, ja z swojej strony dodam tylko abyś zrobiła zdjęcie i zamieściła tu na forum tych "osmolonych" końców... czy to przypadkiem nie jakaś inwazja bakteryjna lub grzybiczna?