Witaj! Zaloguj się lub Zarejestruj się jeśli nie masz konta.
Przypomnienie hasła Regulamin   FAQ   Sklep zoologiczny   Koszulki terrarystów  
trwają prace nad nową wersją....
Forum : Agama brodata : Problemy z henrykiem
Spis działów  Spis tematów  Nowy temat  Szukaj  Widok drzewka  Poprzedni temat  Następny temat  
AutorWiadomość

TrebuszeQ

[z nami 185 dni]

Polska
Łódzkie
Łódź
Problemy z henrykiem
Wysłano 12:46 11.02.2012
Zgłoś nadużycie   Odpowiedz   Cytuj  

Wiek gada: około 3 miesięcy,
Data zakupu: 13.12.2011,
Długość gada: ponad 16 cm,
Waga: ?,
Ilość sztuk: 2,
Wielkość terrarium: chwilowo 50x40x30,
Rodzaj stosowanego podłoża: ręczniki papierowe,
Temperatura: 27 w nocy, 27 w dzień, pod promiennikiem około 34 stopni Celsjusza,
Rodzaj stosowanego oświetlenia %UVB: 10.0%,
Suplementy: vibovit, repticalcium bez d3,
Dieta: świerszcze bananowe,
Badanie kału: przedwczoraj,
Zdjęcia:
Opis: Mało je, jej kupki są trochę wodniste bardziej. Siedzi w zacienionych miejscach, rzadko się opala. Kiedyś leżały na sobie teraz już jakby się bała długi bał podejść. Jest mniej masywna i trochę mniejsza od drugiej. To rodzeństwo.

ewkagamma

[z nami 631 dni]

Polska
Mazowieckie
Warszawa
Re: Problemy z henrykiem
Wysłano 16:33 11.02.2012

Wygląda z opisu na dominację-to napewno wiesz że trzeba jak najszybciej agamki rozdzielić tak,żeby się nie widziały.

bartoszkk1

[z nami 751 dni]

Polska
Podkarpackie
Rzeszów
Wysłano 17:22 11.02.2012

jesli to są 2 samice to powodem prawdopodobnie są pasozyty. jesli jesl innaczej np samiec-samiec to rozdziel i bedzie git.

TrebuszeQ

[z nami 185 dni]

Polska
Łódzkie
Łódź
Wysłano 21:24 11.02.2012

Na 100% to nie są pasożyty ponieważ parę dni temu badania wyszły negatywnie. Też podejrzewam, że to dominacja. Dzisiaj patrzyłem pod ogonkiem i ta z problemami to zdecydowanie samica, druga Pogona to samiec.

gibek_gsf

[z nami 455 dni]

Polska
Dolnośląskie
Wrocław
Wysłano 12:02 13.02.2012

W takim razie należy bezwzględnie rozdzielić osobniki - jeżeli zdominowana samiczka całkiem zaprzestanie jedzenia oraz wychodzenia z kryjówki, to przywrócenie jej do prawidłowego stanu zdrowia będzie bardzo trudne, długie i obarczone ryzykiem śmierci gada. Póki co proszę o natychmiastowe podjęcie interwencji, a co dalej z tym fantem będziemy się zastanawiać jak mała znajdzie się już w osobnym zbiorniku.

TrebuszeQ

[z nami 185 dni]

Polska
Łódzkie
Łódź
Wysłano 18:04 13.02.2012

Wygląda to w ten sposób, że kiedy samiczka je (a je mało) to samiec próbuje jej wyrwać z pyszczka. Raz kiedyś im się to zdarzyło tylko, że na odwrót. W tamtym wypadku samiczka zraniła samca.
Kiedyś gdzieś wyczytałem, że gady są zbyt prymitywne na okazywanie złośliwości, lecz samiczka ma często oczy jak by była zła. Nie wiem czy to ma znaczenie, ale samiczka od zawsze była mniej ufna od samca i uciekała ode mnie. Ta dominacja trwa to od około półtora tygodnia, zaczęło się kiedy byłem na feriach. Czy da się ją jeszcze uratować?
Niestety nie mam możliwości przełożenia ponieważ nie mam dwóch żarówek UVB, więc naraziłbym samca na chorobę, jeżeli ktoś z Łodzi zainteresowany byłby kupnem to proszę pisać.[/b]

ewkagamma

[z nami 631 dni]

Polska
Mazowieckie
Warszawa
Wysłano 22:12 13.02.2012

Narazie przedziel terra na pół tekturą,obojętnie w jaką stronę-ale żeby się nie widziały.Żeby obie mogły korzystać z promieni uvb to możesz zamieniać je miejscami codziennie,a lampę grzejącą 2-ą zamontować to chyba nie problem.
To lepsze,niż trwanie takiej sytuacji,kiedy w każdej chwili może dojść do tragedii-odgryzionych łapek czy ogonka.

TrebuszeQ

[z nami 185 dni]

Polska
Łódzkie
Łódź
Wysłano 20:31 14.02.2012

Rozdzieliłem je wczoraj. Mam ostatnie pytanie, czy koniecznie nie może być kontaktu wzrokowego? Kiedy samiczka wejdzie na gałązkę to widzi samca, patrzy na niego również jak go wyjmuje, żeby sobie pobiegał po łóżku.
Dzięki za pomoc, pozdrawiam.

ewkagamma

[z nami 631 dni]

Polska
Mazowieckie
Warszawa
Wysłano 21:42 14.02.2012

Cieszę się że tak szybko zareagowałeś:))
Przy dominacji lepiej jak agamka dominowana nie będzie widziała ,,dominanta,,bo nie będzie wiedziała że on nie ma do niej dostępu-czyli dla niej nic się nie zmieni.No i przy karmieniu napewno też-karm osobno.
Pozdrawiam i napisz czy jest już jakaś zmiana.ok?Smile)

TrebuszeQ

[z nami 185 dni]

Polska
Łódzkie
Łódź
Wysłano 18:32 16.02.2012

Witam,
Niestety brak zmian. Samiczka ciągle je tylko jednego świerszcza na dzień i leży na sztucznej roślince przy której jest cień. Barwy ma jasne. Może to znudzenie świerszczami?

ewkagamma

[z nami 631 dni]

Polska
Mazowieckie
Warszawa
Wysłano 21:47 16.02.2012

Trebeuszeq a mała napewno nie widzi dominanta?Może potrzebyje jeszcze czasu,ale ja bym Ci radziła kupić mole woskowe-to jest niezawodny pokarm dla niejadków.Moja Gamma teraz tylko nimi się żywi.To są tłuste białe larwy karmione odżywką miodową i agamki się nimi zajadają.Niełatwo je kupić-ale można podobno przez internet.
Napisz czy kupiłeś i czy je.Spróbuj też z karaczanami,niektóre jaszczurki wolą je od świerszczy,tylko nie kupuj takich wielgaśnych,bo zdarza się że małe agamki boją się dużego pożywienia.

TrebuszeQ

[z nami 185 dni]

Polska
Łódzkie
Łódź
Wysłano 17:30 17.02.2012

Witam,
Ona pewno nie widzi prześladowcy. Co do moli woskowych, to pewnie wkrótce kupię. Karaczanów niestety nie mogę trzymać w domu, ewentualnie zamierzam kupić szarańcze.
Dzisiaj jest zmiana, samiczka zaczęła się wygrzewać i zjadła dwa świerszcze.

ewkagamma

[z nami 631 dni]

Polska
Mazowieckie
Warszawa
Wysłano 21:14 17.02.2012

No nareszcie coś pozytywnego!Czyli odizolowanie jej zaczyna dawać rezultaty!Bardzo się cieszę!Ale żebyś nie osiadł na lurach-przypominam o badaniu kupki na pasożyty.MUSISZ zrobić obu agamkom,żeby mieć pewność że są zdrowe.Pozdrawiam:))

TrebuszeQ

[z nami 185 dni]

Polska
Łódzkie
Łódź
Wysłano 21:20 17.02.2012

Oddawałem dwie kupki około tygodnia temu i badania wyszły negatywnie, więc myślę, że są zdrowe.

Spis działów  Spis tematów  Nowy temat  Szukaj  Widok drzewka  Poprzedni temat  Następny temat  

Wyświetl:   
    Skocz do góry     Drukuj cały wątek

Współpraca | Napisz do nas | Reklama | Koszulki | Nasze bannery
Serwisy współpracujące Agama brodata | Modliszki | Straszyki | Legwan zielony | Gekon lamparci
© 2001-2012 Copyright by terrarium.com.pl