Witaj! Zaloguj się lub Zarejestruj się jeśli nie masz konta.
Przypomnienie hasła Regulamin   FAQ   Sklep zoologiczny   Koszulki terrarystów  
trwają prace nad nową wersją....
Forum : Agama brodata : Problem z jedzeniem
Spis działów  Spis tematów  Nowy temat  Szukaj  Widok drzewka  Poprzedni temat  Następny temat  
AutorWiadomość

Paster

[z nami 102 dni]

Polska
Podkarpackie
Dukla
Problem z jedzeniem
Wysłano 18:44 08.02.2012
Zgłoś nadużycie   Odpowiedz   Cytuj  

Witam,
W zeszłą sobotę kupiłem agamę brodatą i mam z nią pewien problem. Mianowicie chodzi o przyjmowanie pokarmu. Nie wiem na ile jest to stres związany z aklimatyzacją . Agama nie chce za bardzo przyjmować pokarmu, ani z miseczki ani przez podawanie szczypcami. Od czasu do czasu zje parę mączników , świerszczy nie ruszy (ani podawanych na szczypcach, ani wpuszczonych do terrarium). Dosyć chętnie natomiast zadowala się liściem bazylii.
Możliwe, że przesadzam , ale zaczynam dopiero swoją przygodę z hodowlą i wole się kogoś poradzić.

Pozdrawiam

bogusia12

[z nami 450 dni]

Polska
Kujawsko-pomorskie
Bydgoszcz
Re: Problem z jedzeniem
Wysłano 19:18 08.02.2012

W jakim jest wieku? Jaka długosc? Opisz warunki tzn wymiary oswietlenie podloze etc. Skad ja masz? Jak z zoologa to moze miec pasozyty. Oddaj kal na badanie. A wgl robila juz kupe a jak nie to sprawdz czy ma twardy brzuszek. jesli ma to wykap ja. Daj jej pic. Zapoznales sie z trescia pogona.pl ?

Masslak

[z nami 107 dni]

Polska
Zachodniopomorskie
Bobolice
Wysłano 19:28 08.02.2012

może podepnę się pod temat Smile posiadam też agamę brodatą od ponad tygodnia i mam podobny problem. Kupiłem ją na allegro od hodowcy. Chętnie je bazylie, czasem jakiegoś mącznika ale co do świerszczy to mam mieszane uczucia. Wrzucam jej do terra to nawet na niego nie patrzy ale po jakimś czasie już go nie ma i nie wiem czy uciekł czy go zjadła. Wydala się codziennie. Wykluła się na początku listopada i dziś ma 20 cm. Jak z jej rozmiarami? Nie za mała?[/code]

Paster

[z nami 102 dni]

Polska
Podkarpackie
Dukla
Wysłano 19:40 08.02.2012

Jeśli chodzi o wiek to nie mam pojęcia, około 25 cm, samica. Kupiłem w sklepie zoologicznym, o raczej dobrej renomie. Terrarium wykonałem sam, wymiary 100x60x50. Żarówka Repti 10, pod promiennikiem ciepła temp około 36 , na drugim końcu tera 25, podłoże piasek.Jak na razie kupa była 2 razy, wodę też piła

Paster

[z nami 102 dni]

Polska
Podkarpackie
Dukla
Wysłano 19:45 08.02.2012

http://zapodaj.net/2a4d2df6a0de.jpg.html

Zdjęcie Terra

bogusia12

[z nami 450 dni]

Polska
Kujawsko-pomorskie
Bydgoszcz
Wysłano 19:54 08.02.2012

No musze przyznac ze terra bardzo ladne Wink ale nie wiem czy nie bedzie za male. No to albo ma focha albo wylinke. Moja sie czasem obrazi jak jej nie chce wypuscic a potem nie je przez 2 dni. Sprobuj posypac wapnem moze sie skusi. Moze nie lubi swierszczy kup karaczany, badz swierszcze sa duze i lepiej podawaj tylko te brazowe/zolte lepiej nie podawac czarnych. A maczniki tylko biale.
Mam nadzie je ze pomoglem. Lecz sam nie jestem specjalista poczekaj na wypowiedz madrzejszych ode mnie Wink

Paster

[z nami 102 dni]

Polska
Podkarpackie
Dukla
Wysłano 20:02 08.02.2012

Myślę, że warunki ma dobre. Znam trochę gościa , który sprzedawał mi agamke, rozmawialiśmy szczerze i wiem, że by mi nie kłamał. Mówił , że te świerszcze je chetnie, 2-3 średnio na 2 dni. Tu nie chce ruszyć żadnego, chociaż zdarza się, że po niej chodzą. No ale nic, na razie też nie jest zbytnio ruchliwa i siedzi praktycznie w jednym miejscu i wygrzewa się. Może to po prostu kwestia nowego otoczenia i aklimatyzacji.

songo1000

[z nami 513 dni]

Polska
Podkarpackie
Rzeszów
Wysłano 20:33 08.02.2012

Witam może agama potrzebuje jeszcze trochę czasu,być może też nie przepada za świerszczami,zrób kilku dniową głodówkę lub zmień pokarm na np karaczany Smile.

ewkagamma

[z nami 631 dni]

Polska
Mazowieckie
Warszawa
Wysłano 22:28 08.02.2012

Paster,jak Twoja jaszczurka od zawsze je 2-3 Swierszcze co 2-gi dzień to jest prawie zagłodzona.Powinna jeść codziennie kilkanaście!!Małe agamki szybko rosną i muszą mieć z czego!jak nie chce jeść to prawie napewno ma pasożyty,więc kupa biegiem do badania.
Oczywiście dochodzi aklimatyzacja,wię zakryj terra przynajmniej z 3-ch stron żeby zapewnić jej spokój.Kup mole woskowe-to tłuste,białe larwy karmione miode,więc są bardzo pożywne i agamki je uwielbiają.Jak Twoja spróbuje to raczej powinna je jeść,chociaż przy pasożytach to kiepsko z apetytem.
35 st.to trochę mało,obniż ciut lampę żeby było 38-do 40 st.ale żeby odległość od lampy do agamki nie była mniejsza niż 30 cm.

Paster i Masslak,świerszcze to bardzo dobry i zdrowy pokarm ale NIE WOLNO ich zostawiać na noc w terra.One też chcą jeść i jak nie będą miały nic innego-to zaczną gryżć Wasze agamki!!To nie żart.
W nocy kiedy agamka śpi,a właściwie prawie hibernuje-to nie czuje bólu i nie broni się.W zeszycie terrarystycznym,który napisała dr.Marciniak,nasza wet od gadów z forum-jest fotka agamki z wygryzionym przez świerszcze oczkiem i 2-a z raną po ogonkiem wielkości paznokcia.Podawanie świerszczy trzeba kontrolować,a nie zjedzone wyłapać.

Masslak,większość tego co napisałam przyda się też Tobie,a wogóle to przeczytajcie pogona.pl-to lektura ważna dla każdego początkującego:))
Pozdrawiam:))

Paster

[z nami 102 dni]

Polska
Podkarpackie
Dukla
Wysłano 22:51 08.02.2012

To , że je 2-3 napisałem na podstawie tego , co powiedział mi sprzedawca w sklepie. Albo tak była karmiona, albo nie do końca się orientuje. W pierwszy dzień od zakupu zjadła 2. Od tamtej pory nie chce ich za bardzo przyjmować. Zdaję sobie sprawę z tego, że powinna jeść ich więcej ale nic oprócz bazylii i mącznika nie chce ruszyć. Ogólnie nie jest zbytnio ruchliwa, "ciekawa świata" ale myślę , że po prostu przyzwyczaja się do nowego otoczenia. Zobaczymy jak się sytuacja rozwinie.

Masslak

[z nami 107 dni]

Polska
Zachodniopomorskie
Bobolice
Wysłano 16:56 09.02.2012

Jeśli w okolicy nie mam specjalisty od gadów to gdzie mogę taką próbkę zanieść do analizy?

DONIEC
Moderator

[z nami 1530 dni]

Polska
Małopolskie
Kraków (kraków - Biezanow nowy)
Wysłano 17:56 09.02.2012

daj jej czas, agama 25 cm to nie już taki maluzek ,to podrostek już.... Aklimatyzacja może trwać nawet 2 tygodnie , zasłoń terra kocem tak tylko aby wentylacji nie zasłaniać i niech się do terra przyzwyczaja...

Kupa do analizy by się przydało oddac ,ale ja osobiście stawiam na aklimatyzacje.... Przy pasożytach nie jadła by Ci też innych rzeczy a nie grymasiła tego nie tamtego nie... Jakie jej podajesz te świerszcze może i w tym tkwi problem?

Paster

[z nami 102 dni]

Polska
Podkarpackie
Dukla
Wysłano 18:07 09.02.2012

Kubańskie. Próbowałem podać jej przez szczypce, nie chciała zjeść. Po wpuszczeniu do terrarium zjadła jednego tylko dlatego ,że miała go pod nosem, nie miał gdzie uciec. Drugi chodził jej nawet po głowie i nie była zainteresowana. Kupiłem na spróbowanie karaczana i włożyłem od miseczki , zjadła je gdy odszedłem od terra wiec możliwe ,że to wina aklimatyzacji . Rano też jadła mącznik.

bogusia12

[z nami 450 dni]

Polska
Kujawsko-pomorskie
Bydgoszcz
Wysłano 18:32 09.02.2012

ale kubanskie to nie jest najlepszy pomysl moga one dotkliwie pogryzc agame w nocy jak nie zlapiesz go to wsadz talerzych z kawalkiem jablka bedzie ona bardziej interesujace niz agama (dla swierszcza). Kup najlepiej polne ew bananowe a maczniki wiesz ze tylko biale sie podaje?

darlem

[z nami 149 dni]

Polska
Kujawsko-pomorskie
Toruń
Wysłano 18:50 09.02.2012

Napewno jest to wina nowego otoczenia. Z biegiem czasu bedzie jadla nie martw sie. I jak juz ktoś pisał jak mozesz to kup jej mole woskowe tego to napewno nie odmowi na jakis czas jak sie nie przywyczai to moze je jesc nawet kilkanascie. Z molami to dobry pomysl na jakis czas. Pozdrawiam.

Crowin

[z nami 545 dni]

Polska
Małopolskie
Kraków
Wysłano 20:31 09.02.2012

bogusia12 napisał/a:
ale kubanskie to nie jest najlepszy pomysl moga one dotkliwie pogryzc agame w nocy jak nie zlapiesz go to wsadz talerzych z kawalkiem jablka bedzie ona bardziej interesujace niz agama (dla swierszcza). Kup najlepiej polne ew bananowe a maczniki wiesz ze tylko biale sie podaje?

nie tylko kubańskie, lecz każde świerszcze mogą Wink

bogusia12

[z nami 450 dni]

Polska
Kujawsko-pomorskie
Bydgoszcz
Wysłano 21:27 09.02.2012

no tak ale kubanskie przybajmniej w miom odczuciu sa najwieksze najszybsze najsilniejsze i najagresywniejsze

DONIEC
Moderator

[z nami 1530 dni]

Polska
Małopolskie
Kraków (kraków - Biezanow nowy)
Wysłano 22:46 09.02.2012

Bogusia pomyliłaś ,że śródziemnomorskimi, ale to ina kwestia... jak crowin zaznaczył każdy może...

tak kubańskie ,ale jakiej wielkości te świerszcze imago? subimago? 1,8? 1,5? 1,2 cm?

bogusia12

[z nami 450 dni]

Polska
Kujawsko-pomorskie
Bydgoszcz
Wysłano 19:39 10.02.2012

Nie mialem do czynienia ze środziemnomorskimi dlatego mowie ze w moim odczuciu Smile

Paster

[z nami 102 dni]

Polska
Podkarpackie
Dukla
Wysłano 21:37 10.02.2012

Kupiłem jej trochę karaczanów... Sytuacja wygląda tak, że mam specyficzne terrarium, jest w nim dużo miejsc, w których świerszcze się mogą schować i może po prostu ich nie widzi a ze szczypiec boi się jeść. Natomiast jeśli np taki karaczan nie zdąży wyjść z miski do której go wkładam to agama dosyć chętnie go atakuje. Spróbuje chyba zastosować lekką głodówkę przez dzień,dwa . Może w tedy będzie miała większą ochotę na jakiekolwiek polowanie.

Spis działów  Spis tematów  Nowy temat  Szukaj  Widok drzewka  Poprzedni temat  Następny temat  

Wyświetl:   
    Skocz do góry     Drukuj cały wątek

Współpraca | Napisz do nas | Reklama | Koszulki | Nasze bannery
Serwisy współpracujące Agama brodata | Modliszki | Straszyki | Legwan zielony | Gekon lamparci
© 2001-2012 Copyright by terrarium.com.pl