Witaj! Zaloguj się lub Zarejestruj się jeśli nie masz konta.
Przypomnienie hasła Regulamin   FAQ   Sklep zoologiczny   Koszulki terrarystów  
trwają prace nad nową wersją....
Forum : Agama brodata : problem z gadami
Spis działów  Spis tematów  Nowy temat  Szukaj  Widok drzewka  Poprzedni temat  Następny temat  
AutorWiadomość

Dragon26

[z nami 247 dni]

Wielka Brytania

problem z gadami
Wysłano 21:08 19.02.2012
Zgłoś nadużycie   Odpowiedz   Cytuj  

witam. jak w temacie mam maly problem!! Otoz posiadam terra o wymiarach okolo 160/70/60 i teraz tak...
te terra jest przedzielone na wymiary 50/70/60 w tej czesci mieszka sobie samiczka okolo 31cm w 2-czesci 110/70/60 mieszkaja sobie samiec 45cm 6mc samiczka 40cm 6mc. wiem ze chwilowo nie maja super willi ale czekam az mniejsza podrosnie i beda mogly zamieszkac razem. ale teraz wroce do problemu.. od okolo tygodnia cos sie dzieje z moja wieksza samiczka ta ktora mieszka z samcem. zaczela mniej jesc tak z 1 szarancze co 2 dni czesto kopie w piasku i wiekszosc dnia spedza w chlodniejszym miejscy terra temperatura w terra jest taka jak powinna. jest owiele mniej aktywna niz +/- 2 tyg temu. czy moge sie obawiac o poczatkowe objawy dominacji? niestety mam tylko 1 terra i nie mam szans jej oddzielic od samca. i teraz jeszcze zapytam czy na upartego moge polaczyc samiczki razem wielkosci jak juz pisalem 30cm i 40cm. wiem ze roznica jest duza bo az 10 cm ale moze u samiczek jest to inaczej??

morfeusz795

[z nami 829 dni]

Polska
Wielkopolskie
Poznań (poznan)
Re: problem z gadami
Wysłano 21:41 19.02.2012

Jak połączysz samiczki to problem może być i to spory bo większa ją zdominuje! Czysto teoretycznie załóżmy że mniejsza samica urośnie Ci do odpowiednich rozmiarów w przeciągu trzech miesięcy! A przez te trzy miesiące nie możesz (w każdym razie nie powinieneś) trzymać pary razem! Moja rada? Sprzedaj małą agame lub wymień na większą i trzymaj wszystkie trzy razem na całej powierzchni terrarium! Innego wyjścia w zasadzie nie masz

gibek_gsf

[z nami 455 dni]

Polska
Dolnośląskie
Wrocław
Wysłano 21:42 19.02.2012

Samica kopie i nie je, bo zapewne jest zapłodniona i ma jajka... W dodatku nie jest w pełni dojrzała płciowo, a na dokładkę mieszka z większym samcem, w zbyt małym terrarium jak dla 2 gadów. Genialnie... Decydując się na zakup kolejnych osobników najpierw myśli się o zapewnieniu im odpowiedniego lokum i warunków. Samica wymaga natychmiastowej interwencji w postaci izolacji i zapewnienia spokoju. Dominacja, przedwczesna ciąża i takie warunki mogą skończyć się śmiercią gada. Teraz należy podjąć intensywną opiekę i obserwację jaszczurki. Dodatkowo zintensyfikowaną suplementację wapniową. Tyle razy wałkuje się temat o bezwzględnym zakazie trzymania parki razem! Przykro mi, ale musisz teraz stanąć na rzęsach, aby zapewnić agamie odpowiednie warunki. Wsadzenie jej razem z drugą samicą niczego nie zmieni.

EDIT: W założonym przez ciebie kiedyś temacie już dostałeś od Crowina wyraźną sugestię, że tak młodą parkę należy rozdzielić, bo zapłodnienie może źle się skończyć... Miałeś ponad miesiąc na przygotowanie odpowiedniego terrarium, zamiast czego przedzieliłeś je na pół i dokupiłeś kolejną samicę, tamtą parkę dalej trzymając razem. Link dla przypomnienia: http://www.terrarium.com.pl/forum/powod-do-zmartwien-t-579766?start=0&&topic_view=flat&p=1676945

Ostatnio zmieniony przez gibek_gsf dnia 21:52 19.02.2012, w całości zmieniany 1 raz

ewkagamma

[z nami 631 dni]

Polska
Mazowieckie
Warszawa
Wysłano 21:42 19.02.2012

Mnie to wygląda raczej na ciążę!Ale niech sie wypowiedzą fachowcy,bo ja dopiero zaczynam-moja Gamma będzie miała jaja 1-y raz w życiu.
Ale jak czytam na forum i rozmawiałam z naszym wetem dr.Marciniak-to tak zachowuje się ciężarna samiczka.
Chyba Cię to nie dziwi,bo mieszka razem z samcem.
To Ci współczuję,bo to wyzwanie dla każdego terrarysty!!Pozdrawiam:))

Dragon26

[z nami 247 dni]

Wielka Brytania

Wysłano 22:03 19.02.2012

no to niezlej checy narobilem!!!! o jaaa!!! te wieksze maja dopiero 6 miesiecy a podobno od roku sa gotowe do rozrodu?! i nie sadzilem ze samiczka w tym wieku bedzie mogla byc zaplodniona!!! czy jest jakis sposob na upewnienie sie czy faktycznie bedzie miala jajka????? nie ma sensu nikogo przepraszac ale teraz zrobie wszystko zeby zapewnic samiczce prawidlowe warunki. jutro zorganizuje jej jakies terra i odpowiednie i tego co potrzebuje...

Dragon26

[z nami 247 dni]

Wielka Brytania

Wysłano 22:18 19.02.2012

no tak na usprawiedliwienie mam tylko to ze dokupujac kolejna samiczke mialem na celu w niedlugim czasie dopuszczenia samiczek razem i oddzielic samca! i w tym czasie to sie stalo o ile faktycznie jest zaplodniona!! a co do ich dalszego zachowania(samca i samiczki) nic nie wskazywalo ze moze dojsc do kopulacji!!

Dragon26

[z nami 247 dni]

Wielka Brytania

Wysłano 20:38 21.02.2012

witam ponownie. a wiec sytuacja na dzien dzisiejszy wyglada tak... wczoraj kupilem terra nowa uvb i grzewcza no i wyposazenie.
teraz kazda agamka mieszka osobno. maja najlepsze warunki jakie chwilowo moge im zapewnic.
Po za tym mam kilka pytan odnosnie starszej samiczki...
1. czy mozna jakos sprawdzic albo kiedy bedzie wiadomo czy faktycznie jest w ciazy???
Samiczka jest sama od wczoraj ale mimo to nadal nie ma apetytu na jedzenie dzisiaj zjadla jedna szarancze i troszke zieleninki ruchliwa byla prawie caly dzien.

2.czy moge cos zrobic zeby ja naklonic do jedzenia?

3. czy jest konieczna teraz wizyta u weterynarza?

za pomoc dzieki i pozdrawiam

ewkagamma

[z nami 631 dni]

Polska
Mazowieckie
Warszawa
Wysłano 22:02 21.02.2012

Mam podobny problem więc mogę Ci co nieco powiedzieć.
Czy agamka jest w ciąży to stwierdzi tylko lekarz(chyba-bo ja nic nie umiałam wyczuć).U mojej Gammy dr.Marta stwierdziła że są porządne kule żółtkowe,które przekształcą się w jaja ze skorupką-jak przyjdzie pora:))
Agama MUSI być dobrze odżywiana,jeść tyle ile chce i wszystko!!ma być posypane wapniem.Oczywiście witaminy też ale rzadziej niż wapń.A po to,żeby jaja nie ciągnęły wszystkiego z niej-tylko z pożywienia które dostaje.W przeciwnym razie ciąża ją wyniszczy.
No i musi mieć spokój i żadnych samców:))
Za 2 tyg.mam iść z Gammą na usg żeby wiedzieć jak duże są te jaja i kiedy spodziewany,,poród,,
Moja Gamma jest po tzw.przejściach i może mieć problem ze złożeniem jaj-dlatego to usg,ale u Ciebie to wystarczą wizyty u weta,jak będzie się coś dziać lub będziesz chciał byc ,,na bieżąco,,Smile)
Musisz mieć inkubator na jaja,ale co dalej to już pisz do Crowina i Dońca-oni mają w tym wprawę:))
No i przyjdzie taki moment że agamka będzie sobie szukać odpowiedniego miejsca gdzie złoży jaja.Z tego co wiem to będzie potrzebować ciemne,zaciszne miejsce-zabudowane ze wszystkich stron z wejściem.A w środku wilgotny torf w dużej ilości żeby mogła sobie pokopać.Ale to nie tak zaraz.
Pozdrawiam:))

ewkagamma

[z nami 631 dni]

Polska
Mazowieckie
Warszawa
Wysłano 22:09 21.02.2012

Oczywiscie zapomniałam o czymś bardzo ważnym.Agamka w ciąży nie je-tylko żre!!Wiem to po mojej,która zawsze była niejadkiem,a przy tej ciąży zaczęła jeść świerszcze po kilkanaście-a przedtem miała je w paszczy parę miesięcy temu.Zjadla nawet kilka szarańczy których nie lubi raczej.Teraz je gorzej bo ma wylinkę-ale je po 15 moli dziennie,a ostatnio mysiego oseska!
Więc jak Twoja ciężarna samiczka nie je-to coś jest nie tak.Może mieć pasożyty,co by było dla niej wielkim obciążeniem.Musisz koniecznie zbadać kupkę!Koniecznie i jak najszybciej.Pozdrawiam:))

Dragon26

[z nami 247 dni]

Wielka Brytania

Wysłano 22:53 21.02.2012

czyli wizyta u weta byla by wskazana tak?? bo wlasnie od okolo tygodnia tak malo je a wczesniej nie bylo takiego problemu. wiec to moze byc spowodowane poczatkiem ciazy(o ile jest) czy wieksze prawdopodobienstwo pasozytow? jest ktos w stanie odpowiedziec czy tylko po badaniu to sie okaze?! dzisiaj np. samiczka byla bardzo aktywna fakt ze tez kopala ale i tez drapala w szybe a jak jej wpuszczalem szarancze to na sile chciala wyjsc z terra

Dragon26

[z nami 247 dni]

Wielka Brytania

Wysłano 23:32 21.02.2012

a tak na przyszlosc moze ktos mi przyslac link albo opisac budowe inkubatora naj lepiej z fotkami? znalazlem kilka linkow ale jak w nie wszedlem to sie okazaly puste! znalazlem do jaj gekonow i zbozowek tylko nie wiem czy te inkubatory dzialaja identycznie?

Spis działów  Spis tematów  Nowy temat  Szukaj  Widok drzewka  Poprzedni temat  Następny temat  

Wyświetl:   
    Skocz do góry     Drukuj cały wątek

Współpraca | Napisz do nas | Reklama | Koszulki | Nasze bannery
Serwisy współpracujące Agama brodata | Modliszki | Straszyki | Legwan zielony | Gekon lamparci
© 2001-2012 Copyright by terrarium.com.pl