Witam mam problem posiadam terrarium o wymiarach 150cm dlugie 50 wysokie i 50 glebokie i pytanie brzmi jaka zarowka grzewcza do takiego terrarium interesuje mnie tylko i wylacznie energo oszczedna z góry dziekuje za pomoc
Żarówka energooszczędna nie da odpowiednio wysokiej temperatury. Jeśli szkoda ci kasy na dogrzanie to odpuść sobie gada, bo te 10zł miesięcznie za prąd to zaledwie mały % wydatków na jaszczurkę. Do hodowli nie wystarczy tylko zbiornik.
przyjacielu ...to nie akwarium ze skocza Ci wydatki za energie a energooszczedna to mozna sobie wkrecic w zyrandol:) jak nie masz kasy to odpusc sobie ...szkoda gada ...az sie boje zapytac czy bedzie mial co jesc i wogole o opieke weterynaryjna ta dopiero wali w portfel;)
prosze przemysl to jeszcze raz!!!
_________________ "Nigdy nie rozmawiaj z debilem - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, potem pokona doświadczeniem"
Odpuść sobie w Terrarium musi znajdować się żarówka emitująca promienie UVB 10.0 Przydała by się jeszcze jakaś świetlówka o mocy 25W lub więcej Jeżeli szkoda ci Pieniędzy to sobie Odpuść Agama bo to jest zwierzę Wymagające .Pozdrawiam Poczytaj trochę!!
http://www.pogona.pl/wyposazenie.html
Ja w swoim terra zastosowałem lustrzankę 75W(którą umieściłem całkowicie w rogu terra) i 50W (która jest na środku)
do tego oczywiście świetlówka uvb 30W i dwie małe lampki led po 2W
wymiary terra to 170x80x70
temp. w najchłodniejszym to 25C pod promiennikami 40C i 35C średnia temp. w terra to ok 30C
150 w to napewno za dużo i możesz agamkę poparzyć,chyba że żarówka wisi wysoko.Myślę że 75 w wystarczy.
Musisz mieć termometr.Zawieszasz żarówkę,kładziesz pod nią termometr i za godz.sprawdzasz jaką masz w tym miejscu temp.A potem w każdym innym też.
Bo musi być i wyspa ciepła z temp.do 40 st.i chłodne miejsce z temp.ok.25 st.
Najmniejsza odległość między wyspą ciepła i końcem żarówki ogrzewającej to 30 cm.
O to Ci chodziło?
Sorry że tak ,,łopatologicznie,,ale widzę że jesteś nowym entuzjastą-a sama pamiętam swoje początki i wiem co to znaczy.
To powodzenia i pozdrawiam i zrób zaraz swojemu smokowi badanie kupki na pasożyty:))