w tym przypadku sporo rzeczy się zmieni, niektórych danych nie będziemy przenosili np historii kartek itd. Kartki to jeden wielki niestety niewypał te forum ma wielostopionwy system ostrzeżeń, i wiele opcji które chcieliście na tcp od dawien dawna [np PW wielowątkowe, rss, powiadomienia itd sporo tego.] możecie się tam zalogować i zobaczyć jak to działa, komentarze mile widziane.
_________________ Pozdrawiam
Paweł Paprzycki | http://www.terrarium.com.pl
czy Czat również będzie przywrócony wraz z uruchomieniem nowego silnika? Po dłuższym czasie bez niego jednak stwierdzam, że miał duże znaczenie dla stałych bywalców forum w celach rekreacyjnych, że się tak wyrażę. Uprzedzając sugestie - pisanie PW totalnie mija się z możliwościami, jakie dawał czat czy chociażby jakiś shoutbox.
oni tam mają czat widziałem ale nie podoba mi się jego działanie, wole jednak czaty może nie java ale flash/irc. myślałem o ircu, tylko nie wiem jeszcze jak z nickami z forum wtedy czy to da się połączyć pod serwer ircowy. na razie kupujac oprogramonie tego wbudowanego czata nie biorę bo jest raczej marnej jakości:)'
dodano:
fajne tam widziałem skorki mogłbym kilka dograć, jak ktoś lubi np czarne tło wtedy bez problemu
hehehe niech będzie, w takim razie dalej cierpliwie czekam na rozwój tematu.
skórki jak najbardziej, im więcej możliwości personalizacji forum, tym lepiej. Byleby nie same czarne... Planowana jest może również reorganizacja całej zawartości forum, czy obecny układ geometryczny i merytoryczny zostaje taki jak jest obecnie?
Zmiana na lepsze zdecydowanie, a z pewnością konieczna i potrzebna temu forum. Moje pytanie dotyczy natomiast działu giełdy. Czy będzie wreszcie jakiś arkusz do wypełniania albo jakaś inna forma czy dalej będziemy męczyć się z ogłoszeniami leżącymi nieraz po 20+h itp?
najwazniejsze zmiany to będą w sumie długooczekiwane m.in.:
prywatne wiadomości - wątkowo a nie płasko to znaczy będzie prościej dogadać się zkimś z kim się wymienia wiele wiadomości, nie będzie bajzlu w wiadomościach
powiadomienia - działające;) i do wyboru przez erwis notyfikacje albo emailowo
przyjazny edytorek tekstowy do pisania treści wiadomości - obecny jest nieco anachroniczny
kalendarz eventowy z mozliwoscia sledzenia imprezy i powiadomien np jak zmieni sie termin wraz zapisywaniem się na dana imprezę np bedzie data hamm ci co jada beda mogli sie zapisac to beda wiedzieli kto jedzie
uzytkownicy na mapie, w koncu w spisie terrarystow będzie wyswietlanie po mapie [ http://www.terrarium.com.pl/spis/map.php planowalismy to tutaj ale w koncu nie udalo się wdrożyć ;/ ] to bedziemy musieli dopracowac tak aby na mapa funkcjonowała z wyszukiwaniem tego co ludzie hodują i mogli się dzieki temu znajdować szybciej
blogi - są obecnie ale biedne są bedą sprawniejsze
galeria nowa mozliwosc wgrywania wielu fotek na raz w bardziej przystepny sposob [obecny jest karkołomny:D]
tagi do youtube vimeo facebooka itp ze latwo bedize mozna wklejać linki do filmow [ yt juz jest w sumie obecnie u nas]
portal wiedzy uzytkownikow - wartosciowe posty bedzie mozna nagradzać zamieszczeniem w portalu wiedzy użytkownikow - czesto sie tak zdarza że ktos cciekawie pisze, albo fajny poradnik zrob to sam robi, i potem to przepada, teraz bedzie mzona odpowiednio kategoriować tak żeby nić się nie zgubiło
gielda - tutaj jeszcze nie będzie ideału ale chyba mały postęp będzie [jak bedzie wszystko działało ok po przenosinach to skupimy sie na rozwoju giełdy]
filmy video - cos na zasadzie galeri, ale na linkach z youtubem, nie bedziemy hostowac plikow video a polaczymy z yt, beda rozne kategorie i bedzie mozna fajnie prozystepinie kolekcjonować ciekawe filmy video
do tego trzeba napisać że dzięki wymianie oprogramowania, pozbedziemy się wielu błędów które nie zdążyliśmy naprawić i to będzie główna zaleta:], niestety albo stety zmieni się nieco wygląd forum ale spróbujemy zrobić jak najmniejszą różnicę tzn domyslnie chcialbym żeby zostało białe tło i czarny tekst bo jest porzejrzysty natomiast będzie można sobie zmienić skórkę np na zieloną bardziej "terrarystyczną" albo zupełnie czarną jak kto woli do tego wbudowana jest opcja skórki dla urządzeń mobilnych a także myslę o dograniu modułów z aplikacjami dla ipod / ipad/ iphone, tak że użytkownicy tych urządzeń będą bardzo zadowoleni [to akurat bajer :])
a i najprawdopodobniej zmieni się adres forum [ale bedzie dostepny dalej z guzika u góry także wiekszosc sie nie kapnie:D]
a i z forum chce zintegrowac wetów/sklepy [+cos jeszcze?] tak zeby mozna bylo komentowac / oceniac .
aa mozliwe ze jeszcze bedzie sie mozna logowac z fb i twitterem jakby komus nie chcial osie logowac na tcp:D
a i jeszcze bedzie reputacja tylko jeszcze nie wiem jak to dokladnie bedzie działało :>
po prawej forum dorobimy tzw sidebar, bedzie mozna tam zoabczyc najnowsze tematy, najblizsze eventy w kalendarzu, jakies reklamki, cos tam jeszcze;)
I wszystkie posty będą normalnie przeniesione? w sensie bez strat w np. innym sposobie hostowania zdjęć, formatowania tekstu itp.
mogą być problemy na pewno nie przeniesiemy wszystkiego co się da
z formatowanie to standardowe bbcody to tam zinterpretuje, nie bedzie interpretowało np kodów do galerii chyba że to jakoś obejdziemy bo zalaczniki i tak musimy zaimportować, wiec moze jakies zapytanie ktore zamieni stare kody na nowe, no sie zoabczy
A takie dwa pytania z ciekawości:
Awatary widoczne "z zewnątrz" profilu (nie wchodząc na profil użytkownika) też będą, jak na tym forum, podanym u góry czy zostanie jak jest?
A skoro historia kartek nie zostanie przeniesiona, to konta zablokowane wrócą do użytku czy będą zablokowane nadal?
Ja tam zmian nie lubię, ale mam pytanie. Czy dane ( notatki, opisy, posiadane gatunki ) z naszych profilów zostaną bezpiecznie przeniesione, czy lepiej je sobie zarchiwizować?
_________________ Sklep zoologiczny, dystrybucja produktów firmy Habistat.
www.morelia.otwarte24.pl
A takie dwa pytania z ciekawości:
Awatary widoczne "z zewnątrz" profilu (nie wchodząc na profil użytkownika) też będą, jak na tym forum, podanym u góry czy zostanie jak jest?
A skoro historia kartek nie zostanie przeniesiona, to konta zablokowane wrócą do użytku czy będą zablokowane nadal?
avatary beda wywalone z poziomu forum tzn z miejsca czytania postów jak obecnie, moga zostyac te minaiturkowe avatary ktore nikomu w niczym nie przeszkadzają raczej
dorobimy tam takie guziki jak obecnie
konta zablokowane szczerze powiedziawszy ja bym najchętniej zrobił amnestię, bo ten silnik forum zupełnie inny ma system karania, czesto bylo tak że ktos dostawał czerwona i sie nie zdejmowała i ban zostawał, do tego niektórym wystarczyło zablokować możliwośc pisania na forum... a niestety przez kiepski silnik forum mogliśmy tylko banować :/
Ostatnio zmieniony przez Nook dnia 14:31 13.10.2011, w całości zmieniany 1 raz
Ja tam zmian nie lubię, ale mam pytanie. Czy dane ( notatki, opisy, posiadane gatunki ) z naszych profilów zostaną bezpiecznie przeniesione, czy lepiej je sobie zarchiwizować?
generalnie zawsze dobrze sobie robić kopie zapasowe nigdy nic nie wiadomo, ale notatki, opisy, gatunki chcemy aby były przeniesione [jeśli nie zostaną od razu przeniesione to zostaną przeniesione potem]
wszystkie Wasze najważniejsze dane, czyli dane profilowe, blogi, gatunki, posty, tematy chcemy przenieść i wiemy że to nie będzie proste
jest już wiadomo kiedy będziemy się cieszyć nową wersją forum ?
to zależy od tego jak szybko napiszemy skrypt do konwersji Waszych danych których jest nie mało... liczone w kilkudziesięciu gigabajtach :] [myślę że miesiąc to jest minimum] , domyslny wyglad z forum nie będzie z początku szalowy lekko przerobione to co wkleilem ale z czasem i ten aspekt "ogarniemy" . Zależy mi na dorbze działającym forum galerii itd a obecnie jak wiemy ciągle z tym są problemy
chcialbym żeby zostało białe tło i czarny tekst bo jest porzejrzysty natomiast będzie można sobie zmienić skórkę np na zieloną bardziej "terrarystyczną" albo zupełnie czarną jak kto woli
a i z forum chce zintegrowac wetów/sklepy [+cos jeszcze?] tak zeby mozna bylo komentowac / oceniac .
zmiany zapowiadają się pozytywnie
jeśli o mnie chodzi to czarne tło - bajka, po dłuższym czasie przeglądania forum (szczególnie po nocach) oczy niesamowicie bolą , nie ma tego problemu przy ciemnym lay'u
ja bym dodał do tego jeszcze "konkretniejszych" hodowców u których ewentualnie można zaopatrzyć się w danego gatunku zwierzaczki
ja bym dodał do tego jeszcze "konkretniejszych" hodowców u których ewentualnie można zaopatrzyć się w danego gatunku zwierzaczki
Konkretny hodowca sam powinien umieć zadbać o reklamę.
Ja byłbym bardzo zadowolony gdyby można mieć avatar widoczny przy postach to pozwala łatwiej kojarzyć użytkowników i nie okłamujmy się to norma. Za złe avatary można szybko karać moderatorów jest sporo na każdym dziale ktoś porządku pilnuje, więc byłoby fajnie gdyby były
Fajnie byłoby też gdyby działy konkretne miały swoje minigiełdy (podklejony temat). Na jednym z działów tutaj to widziałem jak ludzie dodawali ogłoszenia albo linki. Bardzo fajna sprawa.
Konkretny hodowca sam powinien umieć zadbać o reklamę.
Ja byłbym bardzo zadowolony gdyby można mieć avatar widoczny przy postach to pozwala łatwiej kojarzyć użytkowników i nie okłamujmy się to norma. Za złe avatary można szybko karać moderatorów jest sporo na każdym dziale ktoś porządku pilnuje, więc byłoby fajnie gdyby były
Fajnie byłoby też gdyby działy konkretne miały swoje minigiełdy (podklejony temat). Na jednym z działów tutaj to widziałem jak ludzie dodawali ogłoszenia albo linki. Bardzo fajna sprawa.
Co nie znaczy że serwis nie może pomóc w reklamie, tym bardziej osobą które przyczyniają się do rozwoju serwisu :]
Co do Avatarów to jestem tego samego zdania, więcej z tego pożytku
Ja bym bardzo chciała żeby były te avki 'na wierzchu' Na innych forach kojarzę użytkowników głównie po avkach.
Mam jeszcze pytania odnośnie podziału działu jaszczurek. Fajnie jakby to było trochę dokładniej podzielone, np. dział agama błotna, gekony, jaszczurki właściwe, warany, choroby jaszczurek itp. a nie że całą resztę wszyscy walą na poddział 'Jaszczurki'