WITAM PROSZ EO POMOC CZY TO MARTWICA OGONA? CZY MOZE COS INNEGO? A MOZE MARTWIE SIE NA ZAPAS?
2-3 DNI TEMU MIAL NORMALNY OGON A TERAZ MA JAKBY KONCOWKE CHUDSZA I SZTYWNIEJSZA I Z JAKIMIS GUZKAMI.
CO Z TYM ZROBIC?
TU SA ZDJECIA:
[/img]
Tak, raczej tak, u mojej było podobnie, w stwierdzeniu pomoże Ci zapach, powąchaj z bliska ogon jeśli wydziela nieprzyjemny zapach przypominający zgniliznę to raczej na pewno martwica, pozdrawiam
P.S.
Jakbyś pytał koszt amputacji ogona to ok 100zł
P.S.2
Nie martw się na zapas większa część raczej się zregeneruje jeśli zabieg przeprowadzi jakiś ogarnięty lekarz, nigdy nie będzie już taki ładny, będzie raczej przypominał jakby lany wosk w ciemnym kolorze.
P.S.3
Regeneracja ogona to raczej długi proces nie chce skłamać bo w sumie to zbyt dokładnie nie przywiązywałem do tego wagi ale na pewno powyżej pół roku, najpierw odrastał jej bardzo krzywo wręcz pod kątem 90 stopni ale im go było więcej tym był bardziej prosty, teraz po ok 2 latach jest całkiem normalny i nawet zaczyna się na nim pojawiać coś w stylu łusek.
Tak teraz nawet zwróciłem uwagę na ostatnim zdjęciu widać miejsce urazu (jest tam miejsce węższe niż dalsza końcówka) poniżej którego zaczęła się rozwijać martwica
Niestety! To ewidentny przykład suchej gangreny (pot. martwica). Możesz napisać od jakiego czasu trwa przebarwienie i zmiana struktury tkanki? Czy zaczęło się od końcówki i postępowało wyżej, czy raczej zmienił się od razu cały ten odcinek? Pytam bo to bardzo istotne.
w sumie to jakis rok temu uderzyl ogonem koncowka sama doslownie 0.5 cm i zlamal , zagoilo sie i byly wszystko ok koncowka odrosla nawet ale taka martwa sucha i sama odpadla. nic si enie dzialo a 3 dni temu musialem wyjechac i nic mu nie bylo dzis po powrocie rano zobaczylem ze ma jakis dziwna ta koncowke ogona przyjazelm sie blizej i odrazu zrobilem fotki i wstawilem na forum. wiec bardzo szybko to postapilo
legwan zostal zapisany na zabieg w poniedzialek. weterynarz twierdzi ze nie jest tak zle wiec to chyba dobre slowa oraz ze legwan w ogolnym stanie jest bardzo zadbany