witam, w końcu kupiłem swoje mieszkanko i zdecydowałem się z żoną na kupo dwóch legwanów zielonych, mam kilka pytań i proszę o pomoc doświadczonych osób czyli Was
1. czy jest możliwość trzymania parki legwanów(samiec,samica lub dwie samice) w jednym terrarium?
2. czy terrarium o wymiarach(mam zamiar takie zrobić) 200szer. x200wys. x100głębokość wystarczy docelowo dla dwóch osobników??
3. gdzie najlepiej kupić zdrowe legwany? (woj. pomorskie)
1. Tak jest możliwość pod warunkiem że nie są to dwa samce
2. "Legwan zielony musi przebywać w terrarium o odpowiedniej wielkości w warunkach zbliżonych do naturalnych. Minimalne wymiary terrarium dla pary dorosłych osobników powinny wynosić: długość 200 cm, wysokość 200cm i szerokość 100 cm. Powinniśmy jednak zadbać o to, aby nasze legwany nie przebywały w terrariach o minimalnych wymiarach lecz w pomieszczeniu o wymiarach optymalnych czyli: 250 x 200 x 200 cm i są to wymiary dla jednego samca i dwóch samic."
Wiec myślę, że jak najbardziej starczy !
3. Pozostawiam to pytanie osobą z pomorskiego
4. Z płyt OSB
Pozdrawiam Zuza
_________________ FACE PALM!
Because expressing how dumb that was in words just doesn`t work...
Odniosę się jedynie do tego pytania o ściankę, bo na resztę już Zuza odpowiedziała. Ścianka w terrarium z legwanem (a tym bardziej większa ilością) musi być przede wszystkim wytrzymała, dlatego stanowczo odradzam korek pr asowany albo maty kokosowe. W najlepszym wypadku kilka miesięcy i tego nie ma. Ściankę z pianki albo styropianu można zrobić, ale trzeba użyć bardzo wielu warstw zaprawy, tak aby legwany nie mogły zniszczyć tej ścianki. Sam wolę styropian, bo lepiej jest mi w nim rzeźbić i nie zmienia on swojej objętości w czasem, choć pianka też się nada. Innym wyjściem jest wyłożenie ścianek kamieniem np. piaskowcem. Pomysł fajny i daje realistyczny efekt, jednak znacząco zwiększa wagę terrarium, co trzeba uwzględnić przy planowaniu konstrukcji szkieletu terrarium, a przy dużych rozmiarach nawet uwzględniamy normy obciążenia stropu (zwykle jest to 150kg na metr kwadratowy). Poza tym trzeba użyć bardzo dobrego kleju, który da nam pewność, że taki kawał piaskowca nie oderwie się i nie upadnie na legwana.
_________________ Profesjonalna opieka nad zwierzętami terrarystycznymi na terenie Lublina i okolic. Terraria na zamówienie. E-mail: Terraria_na_zamowienie@wp.pl Oferta:http://www.terrarium.com.pl/forum/viewtopic.php?t=564067&highlight=
jednak sprawa się troche rozwiązała iżona stwierdziła że jeden legwan wystarczy.. no ale dla gada to lepiej bo juz zaprojektowałem terra 200x200x100 więc maluszek będzie miał sporo miejsca
Troche za duze jak na jednego maluszka,on ci sie zgubi w tak duzym terrarium.Jesli jest taka mozliwosc to na poczatek przedzielila bym je na pol ,a jak podrosnie troche wtedy niech ma takie duze.I jeszcze jedno w tak duzym terrarium bedzie ci ciezko go do siebie przyzwyczaic.Co do pytania o scianki mozesz dac korek prasowany na scianki ,ale zrobisz jak tam ci lepiej.
To że w mniejszym terrarium legwan łatwiej się oswaja to zwykły mit. Tak naprawdę nie ma na to żadnych dowodów. Legwany to zwierzęta dzikie i ich tolerowanie obecności człowieka jest wynikiem wielu zmiennych: genów, tolerancji na stres, dotychczasowych doświadczeń i poziomu traumy, a także zwyczajów samego hodowcy. Jeśli ktoś myśli, że ja zamknie legwana w małym terrarium, to mu "się fajnie oswoi", to jest w wielkim błędzie. Jeśli gad nie będzie się zachowywał histerycznie i skakał z wysokich partii zbiornika na szybę to nie widzę przeciwwskazań żeby trafił od razu do docelowego.
Po co więc w takim razie stosować terrarium przejściowe? Jak Twoim zdaniem wygląda sprawa przyrostu legwana tzn. maluszka powiedzmy 40 cm w docelowym terrarium? To że rośnie wolniej to prawda czy mit?
Dla mnie MIT, zależy to czy ma w tym 'przejściowym' odpowiednie warunki, jeśli są tak samo prawidłowe jak w docelowym rośnie tak samo.
Czyli reasumując to jeżeli legwan ma 40 cm i nie zachowuje się histerycznie i nie skacze z wysokich partii zbiornika na szybę to terrarium przejściowe jest zbędne i mogę ulokować malucha w 200/200/150 tak? Panowie skąd w takim razie wzięła się cała teoria o terrariach przejściowych? Dodam że absolutnie nie neguje Waszych wypowiedzi ale przyznam że jestem szczerze zaskoczony obalaniem tego "mitu"! Pozdrawiam
Do wypowiedzi Piotrka dodam tylko, że w dużym terrarium maluch łatwiej jest w stanie sobie znaleźć kryjówkę wśród sztucznej roślinności albo za konarem. Dzięki temu lepiej znosi okres aklimatyzacji, co ma kluczowe znaczenie podczas oswajania. Legwan jest na widoku wtedy kiedy on chce. Nie ma stresu związanego z ciągłym wystawieniem na kontakt z czynnikami poza terrarium. To wszystko właśnie przyśpiesza oswajanie, a nie je utrudnia. To, że legwan wolniej rośnie w dużym terra to już jakaś kompletna paranoja. W takim razie na wolności powinny być same mikrusy, które metra nie osiągają. A jednak jest tak, że na wolności rosną większe i bardziej okazałe. Nie ma żadnego logicznego argumentu potwierdzającego tę tezę, tak więc to buja na resorach. Więc po co terrarium przejściowe? Dla wygody terrarysty, a przez to dla dobra zwierzaka. Ludzie dopiero po kupnie dowiadują się, że utrzymanie odpowiednich warunków w terrarium to nie lada wyzwanie. W mniejszym, przejściowym terrarium jest top znacznie łatwiejsze niż w dużym docelowym. Złe warunki mogą się negatywnie odbić na zwierzaku i dlatego między innymi poleca się robić przejściówki. Poza tym w mniejszym terrarium łatwiej nam kontrolować stan zdrowia zwierzaka. Podobno też maluchowi łatwiej odnaleźć miskę z jedzeniem, ale to trochę naciągana dla mnie historia, bo jeśli legwan ma stresa i tkwi w jednym miejscu ze strachu to nie tknie jedzenia choćby miał je pod nosem, a jak legwan przyzwyczai się do nowego terrarium i zacznie po nim chodzić to również doskonale poradzi sobie z odnalezieniem miski z pokarmem.
_________________ Profesjonalna opieka nad zwierzętami terrarystycznymi na terenie Lublina i okolic. Terraria na zamówienie. E-mail: Terraria_na_zamowienie@wp.pl Oferta:http://www.terrarium.com.pl/forum/viewtopic.php?t=564067&highlight=
Dla mnie MIT, zależy to czy ma w tym 'przejściowym' odpowiednie warunki, jeśli są tak samo prawidłowe jak w docelowym rośnie tak samo.
Czyli reasumując to jeżeli legwan ma 40 cm i nie zachowuje się histerycznie i nie skacze z wysokich partii zbiornika na szybę to terrarium przejściowe jest zbędne i mogę ulokować malucha w 200/200/150 tak? Panowie skąd w takim razie wzięła się cała teoria o terrariach przejściowych? Dodam że absolutnie nie neguje Waszych wypowiedzi ale przyznam że jestem szczerze zaskoczony obalaniem tego "mitu"! Pozdrawiam
Przejściowe terrarium zaleca się dla maluchów dlatego aby nie uszkodziły sobie czegoś, spadając z wysokiego terrarium może im się coś stać , małe legwany są delikatne i to dosłownie, nawet dorosły legwan gdyby spadł z górnej części terrarium skacząc w szybę może sobie krzywdę zrobić z tym ,że dorosłe legwany nie panikują tak jak te małe.
Ja obalam mit o "wolniejszym rośnięciu" w terrarium przejściowym a nie o potrzebie przejściowego terrarium dla malucha..
To, że legwan wolniej rośnie w dużym terra to już jakaś kompletna paranoja.
Do pewnego stopnia paranoja Filip.
Ta domniemana teoria jest prawdziwa, ALE tylko przy błędnym chowie podrostków. Gdy na początku stosujemy za małe terrarium (ograniczające wzrost osobnika, przez to, że się stresuje, a co za tym idzie mniej je itd.) - po przeniesieniu zwierzęcia do odpowiedniego, dużego terrarium legwan zaczyna jeść, stąd mit, że w większych rosną jak na drożdżach.
Zgadzam się z Piotrem legwany nie potrzebują terra przejściowego, ale wtedy gdy je mają łatwiej jest nam kontrolować zwierzę.
Przejściowe terrarium zaleca się dla maluchów dlatego aby nie uszkodziły sobie czegoś, spadając z wysokiego terrarium może im się coś stać , małe legwany są delikatne i to dosłownie, nawet dorosły legwan gdyby spadł z górnej części terrarium skacząc w szybę może sobie krzywdę zrobić z tym ,że dorosłe legwany nie panikują tak jak te małe.
A w naturze to co? Nie mają możliwości spadnięcia z bagatela 30 metrów? Poza tym Bez przesady!!Długo w reptiologii i terrarystyce siedzę i wiem, że szkielety młodych co prawda są delikatniejsze, ale też elastyczne poza tym mała masa zwierzęcia sprawia, że z reguły spadnięcia nawet z wyższej niż 2 m wysokości rzadko kończą się uszczerbkiem na zdrowiu.
Opiekowałam się w swojej karierze około setką młodych agam błotnych oraz paroma legwanami i wiem, że naprawdę jeżeli przed kupnem były odpowiednio dokarmiane, a ich dieta suplementowana witaminami i wapniem to nie ma obaw o to, że ich skóra/szkielet są zbyt delikatne/kruche, a co za tym idzie bardzo narażone na uraz. To, że być może Twój lub czyiś mały legwan spadł i się połamał może być przyczyną jak już wyżej napisalam - złego karmienia i suplementacji przed kupnem, albo po prostu złym wystrojem terrarium - np. zbyt wysoki pojemnik (mały spadł na krawędź) zbyt ostre elementy terrarium, za mala ilość ściółki itd, itp.etc.
Poza tym duże terra = dużo miejsca na zrobienie kryjówek czyli malec ma się gdzie schować i nie ma powodu do stresu a jak będzie chciał nas oglądać to sam wyjdzie, proste.