Witaj! Zaloguj się lub Zarejestruj się jeśli nie masz konta.
Przypomnienie hasła Regulamin   FAQ   Sklep zoologiczny   Koszulki terrarystów  
trwają prace nad nową wersją....
Forum : Legwan zielony : Pomoc odnośnie legwana zielonego
Spis działów  Spis tematów  Nowy temat  Szukaj  Widok drzewka  Poprzedni temat  Następny temat  
AutorWiadomość

vcyrus

[z nami 133 dni]

Polska
Pomorskie
Pruszcz Gdański
Pomoc odnośnie legwana zielonego
Wysłano 12:43 09.01.2012
Zgłoś nadużycie   Odpowiedz   Cytuj  

witam, w końcu kupiłem swoje mieszkanko i zdecydowałem się z żoną na kupo dwóch legwanów zielonych, mam kilka pytań i proszę o pomoc doświadczonych osób czyli Was Smile

1. czy jest możliwość trzymania parki legwanów(samiec,samica lub dwie samice) w jednym terrarium?
2. czy terrarium o wymiarach(mam zamiar takie zrobić) 200szer. x200wys. x100głębokość wystarczy docelowo dla dwóch osobników??
3. gdzie najlepiej kupić zdrowe legwany? (woj. pomorskie)

z góry dzękuję za pomoc,
pozdrawiam, wojtek

vcyrus

[z nami 133 dni]

Polska
Pomorskie
Pruszcz Gdański
Re: Pomoc odnośnie legwana zielonego
Wysłano 13:48 09.01.2012

nasunęło mi się jeszcze jedno pytanko, a mianowicie z czego wykonać ściany wewnątrz terrarium ??

Yui_Kurogane

[z nami 1009 dni]

Polska
Wielkopolskie
Luboń
Wysłano 16:22 09.01.2012

1. Tak jest możliwość pod warunkiem że nie są to dwa samce Smile
2. "Legwan zielony musi przebywać w terrarium o odpowiedniej wielkości w warunkach zbliżonych do naturalnych. Minimalne wymiary terrarium dla pary dorosłych osobników powinny wynosić: długość 200 cm, wysokość 200cm i szerokość 100 cm. Powinniśmy jednak zadbać o to, aby nasze legwany nie przebywały w terrariach o minimalnych wymiarach lecz w pomieszczeniu o wymiarach optymalnych czyli: 250 x 200 x 200 cm i są to wymiary dla jednego samca i dwóch samic."
Wiec myślę, że jak najbardziej starczy ! Smile
3. Pozostawiam to pytanie osobą z pomorskiego Wink
4. Z płyt OSB Smile

Pozdrawiam Zuza

vcyrus

[z nami 133 dni]

Polska
Pomorskie
Pruszcz Gdański
Wysłano 16:46 09.01.2012

dziękuję za pomoc Smile z płyt to wiem Smile tylko chodzi mi o wnętrze, zostawić brzydkie płyty czy wykleić np korkiem ??

Yui_Kurogane

[z nami 1009 dni]

Polska
Wielkopolskie
Luboń
Wysłano 17:04 09.01.2012

Polecam piankę montażową Smile - nałożyć ją na powierzchnię płyt, a po wyschnięciu pomalować gipsem z pigmentem lub czym innym Wink

Filip_Stadnik

[z nami 666 dni]

Polska
Lubelskie
Łęczna (Ciechanki Krzesimowskie )
Wysłano 19:34 09.01.2012

Odniosę się jedynie do tego pytania o ściankę, bo na resztę już Zuza odpowiedziała. Ścianka w terrarium z legwanem (a tym bardziej większa ilością) musi być przede wszystkim wytrzymała, dlatego stanowczo odradzam korek pr asowany albo maty kokosowe. W najlepszym wypadku kilka miesięcy i tego nie ma. Ściankę z pianki albo styropianu można zrobić, ale trzeba użyć bardzo wielu warstw zaprawy, tak aby legwany nie mogły zniszczyć tej ścianki. Sam wolę styropian, bo lepiej jest mi w nim rzeźbić i nie zmienia on swojej objętości w czasem, choć pianka też się nada. Innym wyjściem jest wyłożenie ścianek kamieniem np. piaskowcem. Pomysł fajny i daje realistyczny efekt, jednak znacząco zwiększa wagę terrarium, co trzeba uwzględnić przy planowaniu konstrukcji szkieletu terrarium, a przy dużych rozmiarach nawet uwzględniamy normy obciążenia stropu (zwykle jest to 150kg na metr kwadratowy). Poza tym trzeba użyć bardzo dobrego kleju, który da nam pewność, że taki kawał piaskowca nie oderwie się i nie upadnie na legwana.

Profesjonalna opieka nad zwierzętami terrarystycznymi na terenie Lublina i okolic. Terraria na zamówienie. E-mail: Terraria_na_zamowienie@wp.pl Oferta:http://www.terrarium.com.pl/forum/viewtopic.php?t=564067&highlight=

vcyrus

[z nami 133 dni]

Polska
Pomorskie
Pruszcz Gdański
Wysłano 16:52 10.01.2012

jednak sprawa się troche rozwiązała iżona stwierdziła że jeden legwan wystarczy.. no ale dla gada to lepiej bo juz zaprojektowałem terra 200x200x100 więc maluszek będzie miał sporo miejsca Smile

jarecki_731

[z nami 552 dni]

Polska
Dolnośląskie
Głogów (słone)
Wysłano 17:57 10.01.2012

Troche za duze jak na jednego maluszka,on ci sie zgubi w tak duzym terrarium.Jesli jest taka mozliwosc to na poczatek przedzielila bym je na pol ,a jak podrosnie troche wtedy niech ma takie duze.I jeszcze jedno w tak duzym terrarium bedzie ci ciezko go do siebie przyzwyczaic.Co do pytania o scianki mozesz dac korek prasowany na scianki ,ale zrobisz jak tam ci lepiej.

Piotr_Kołodziejczak

[z nami 1536 dni]

Polska
Zachodniopomorskie
Szczecin
Wysłano 20:34 10.01.2012

To że w mniejszym terrarium legwan łatwiej się oswaja to zwykły mit. Tak naprawdę nie ma na to żadnych dowodów. Legwany to zwierzęta dzikie i ich tolerowanie obecności człowieka jest wynikiem wielu zmiennych: genów, tolerancji na stres, dotychczasowych doświadczeń i poziomu traumy, a także zwyczajów samego hodowcy. Jeśli ktoś myśli, że ja zamknie legwana w małym terrarium, to mu "się fajnie oswoi", to jest w wielkim błędzie. Jeśli gad nie będzie się zachowywał histerycznie i skakał z wysokich partii zbiornika na szybę to nie widzę przeciwwskazań żeby trafił od razu do docelowego.

morfeusz795

[z nami 829 dni]

Polska
Wielkopolskie
Poznań (poznan)
Wysłano 21:29 10.01.2012

Po co więc w takim razie stosować terrarium przejściowe? Jak Twoim zdaniem wygląda sprawa przyrostu legwana tzn. maluszka powiedzmy 40 cm w docelowym terrarium? To że rośnie wolniej to prawda czy mit?

Qive

[z nami 340 dni]

Polska
Wielkopolskie
Międzychód
Wysłano 21:48 10.01.2012

Dla mnie MIT, zależy to czy ma w tym 'przejściowym' odpowiednie warunki, jeśli są tak samo prawidłowe jak w docelowym rośnie tak samo.

vcyrus

[z nami 133 dni]

Polska
Pomorskie
Pruszcz Gdański
Wysłano 22:08 10.01.2012

no ja wlaśnie nie będę miał możliwości żeby zbudować terrarium przejściowe...

morfeusz795

[z nami 829 dni]

Polska
Wielkopolskie
Poznań (poznan)
Wysłano 22:26 10.01.2012

Qive napisał/a:
Dla mnie MIT, zależy to czy ma w tym 'przejściowym' odpowiednie warunki, jeśli są tak samo prawidłowe jak w docelowym rośnie tak samo.
Czyli reasumując to jeżeli legwan ma 40 cm i nie zachowuje się histerycznie i nie skacze z wysokich partii zbiornika na szybę to terrarium przejściowe jest zbędne i mogę ulokować malucha w 200/200/150 tak? Panowie skąd w takim razie wzięła się cała teoria o terrariach przejściowych? Dodam że absolutnie nie neguje Waszych wypowiedzi ale przyznam że jestem szczerze zaskoczony obalaniem tego "mitu"! Pozdrawiam

Filip_Stadnik

[z nami 666 dni]

Polska
Lubelskie
Łęczna (Ciechanki Krzesimowskie )
Wysłano 22:35 10.01.2012

Do wypowiedzi Piotrka dodam tylko, że w dużym terrarium maluch łatwiej jest w stanie sobie znaleźć kryjówkę wśród sztucznej roślinności albo za konarem. Dzięki temu lepiej znosi okres aklimatyzacji, co ma kluczowe znaczenie podczas oswajania. Legwan jest na widoku wtedy kiedy on chce. Nie ma stresu związanego z ciągłym wystawieniem na kontakt z czynnikami poza terrarium. To wszystko właśnie przyśpiesza oswajanie, a nie je utrudnia. To, że legwan wolniej rośnie w dużym terra to już jakaś kompletna paranoja. W takim razie na wolności powinny być same mikrusy, które metra nie osiągają. A jednak jest tak, że na wolności rosną większe i bardziej okazałe. Nie ma żadnego logicznego argumentu potwierdzającego tę tezę, tak więc to buja na resorach. Więc po co terrarium przejściowe? Dla wygody terrarysty, a przez to dla dobra zwierzaka. Ludzie dopiero po kupnie dowiadują się, że utrzymanie odpowiednich warunków w terrarium to nie lada wyzwanie. W mniejszym, przejściowym terrarium jest top znacznie łatwiejsze niż w dużym docelowym. Złe warunki mogą się negatywnie odbić na zwierzaku i dlatego między innymi poleca się robić przejściówki. Poza tym w mniejszym terrarium łatwiej nam kontrolować stan zdrowia zwierzaka. Podobno też maluchowi łatwiej odnaleźć miskę z jedzeniem, ale to trochę naciągana dla mnie historia, bo jeśli legwan ma stresa i tkwi w jednym miejscu ze strachu to nie tknie jedzenia choćby miał je pod nosem, a jak legwan przyzwyczai się do nowego terrarium i zacznie po nim chodzić to również doskonale poradzi sobie z odnalezieniem miski z pokarmem.

Profesjonalna opieka nad zwierzętami terrarystycznymi na terenie Lublina i okolic. Terraria na zamówienie. E-mail: Terraria_na_zamowienie@wp.pl Oferta:http://www.terrarium.com.pl/forum/viewtopic.php?t=564067&highlight=

Qive

[z nami 340 dni]

Polska
Wielkopolskie
Międzychód
Wysłano 22:36 10.01.2012

morfeusz795 napisał/a:
Qive napisał/a:
Czyli reasumując to jeżeli legwan ma 40 cm i nie zachowuje się histerycznie i nie skacze z wysokich partii zbiornika na szybę to terrarium przejściowe jest zbędne i mogę ulokować malucha w 200/200/150 tak? Panowie skąd w takim razie wzięła się cała teoria o terrariach przejściowych? Dodam że absolutnie nie neguje Waszych wypowiedzi ale przyznam że jestem szczerze zaskoczony obalaniem tego "mitu"! Pozdrawiam

Przejściowe terrarium zaleca się dla maluchów dlatego aby nie uszkodziły sobie czegoś, spadając z wysokiego terrarium może im się coś stać , małe legwany są delikatne i to dosłownie, nawet dorosły legwan gdyby spadł z górnej części terrarium skacząc w szybę może sobie krzywdę zrobić z tym ,że dorosłe legwany nie panikują tak jak te małe.

Ja obalam mit o "wolniejszym rośnięciu" w terrarium przejściowym a nie o potrzebie przejściowego terrarium dla malucha..

Yui_Kurogane

[z nami 1009 dni]

Polska
Wielkopolskie
Luboń
Wysłano 22:45 10.01.2012

Cytat:
To, że legwan wolniej rośnie w dużym terra to już jakaś kompletna paranoja.

Do pewnego stopnia paranoja Filip.
Ta domniemana teoria jest prawdziwa, ALE tylko przy błędnym chowie podrostków. Gdy na początku stosujemy za małe terrarium (ograniczające wzrost osobnika, przez to, że się stresuje, a co za tym idzie mniej je itd.) - po przeniesieniu zwierzęcia do odpowiedniego, dużego terrarium legwan zaczyna jeść, stąd mit, że w większych rosną jak na drożdżach.

Zgadzam się z Piotrem legwany nie potrzebują terra przejściowego, ale wtedy gdy je mają łatwiej jest nam kontrolować zwierzę.

Yui_Kurogane

[z nami 1009 dni]

Polska
Wielkopolskie
Luboń
Wysłano 22:55 10.01.2012

Qive napisał/a:
Przejściowe terrarium zaleca się dla maluchów dlatego aby nie uszkodziły sobie czegoś, spadając z wysokiego terrarium może im się coś stać , małe legwany są delikatne i to dosłownie, nawet dorosły legwan gdyby spadł z górnej części terrarium skacząc w szybę może sobie krzywdę zrobić z tym ,że dorosłe legwany nie panikują tak jak te małe.

A w naturze to co? Nie mają możliwości spadnięcia z bagatela 30 metrów? Poza tym Bez przesady!!Długo w reptiologii i terrarystyce siedzę i wiem, że szkielety młodych co prawda są delikatniejsze, ale też elastyczne poza tym mała masa zwierzęcia sprawia, że z reguły spadnięcia nawet z wyższej niż 2 m wysokości rzadko kończą się uszczerbkiem na zdrowiu.
Opiekowałam się w swojej karierze około setką młodych agam błotnych oraz paroma legwanami i wiem, że naprawdę jeżeli przed kupnem były odpowiednio dokarmiane, a ich dieta suplementowana witaminami i wapniem to nie ma obaw o to, że ich skóra/szkielet są zbyt delikatne/kruche, a co za tym idzie bardzo narażone na uraz. To, że być może Twój lub czyiś mały legwan spadł i się połamał może być przyczyną jak już wyżej napisalam - złego karmienia i suplementacji przed kupnem, albo po prostu złym wystrojem terrarium - np. zbyt wysoki pojemnik (mały spadł na krawędź) zbyt ostre elementy terrarium, za mala ilość ściółki itd, itp.etc.

Poza tym duże terra = dużo miejsca na zrobienie kryjówek czyli malec ma się gdzie schować i nie ma powodu do stresu a jak będzie chciał nas oglądać to sam wyjdzie, proste.

vcyrus

[z nami 133 dni]

Polska
Pomorskie
Pruszcz Gdański
Wysłano 00:15 11.01.2012

mam jeszcze jedno pytanko odnośnie czy 4x żarówka EXO TERRA REPTI-GLO 5.0 UVB 26W wystarczą w takim terra ???

Yui_Kurogane

[z nami 1009 dni]

Polska
Wielkopolskie
Luboń
Wysłano 00:27 11.01.2012

Jedna GÓRA 2 wystarczą! Legwan będzie do niej przychodził żeby się napromieniować Wink Chyba że masz zbędne 3 razy około70 zł to spoko ;p

vcyrus

[z nami 133 dni]

Polska
Pomorskie
Pruszcz Gdański
Wysłano 00:36 11.01.2012

a taka żarówka podnosi ciepło w terra?? ogólnie chodzi mi o to ile i jakich żarówek bedę potrzebowal do terra 200x200x100(lub 80)?

Spis działów  Spis tematów  Nowy temat  Szukaj  Widok drzewka  Poprzedni temat  Następny temat  

Wyświetl:   
    Skocz do góry     Drukuj cały wątek

Współpraca | Napisz do nas | Reklama | Koszulki | Nasze bannery
Serwisy współpracujące Agama brodata | Modliszki | Straszyki | Legwan zielony | Gekon lamparci
© 2001-2012 Copyright by terrarium.com.pl