Witaj! Zaloguj się lub Zarejestruj się jeśli nie masz konta.
Przypomnienie hasła Regulamin   FAQ   Sklep zoologiczny   Koszulki terrarystów  
trwają prace nad nową wersją....
Forum : Agama brodata : Opinia na temat...
Spis działów  Spis tematów  Nowy temat  Szukaj  Widok drzewka  Poprzedni temat  Następny temat  
AutorWiadomość

masterosik

[z nami 564 dni]

Polska
Śląskie
Jastrzębie Zdrój
Opinia na temat...
Wysłano 16:27 30.01.2012
Zgłoś nadużycie   Odpowiedz   Cytuj  

Co o tym myślicie? ; > Można karmić takimi suszonymi świerszczami Agamę? Czy nie ma to w sobie żadnych substancji odżywczych i lepiej nie truć czymś takim Agamki?

http://allegro.pl/pokarm-dla-gadow-swierszcze-250ml-tx-76392-i2065470990.html

Crowin

[z nami 545 dni]

Polska
Małopolskie
Kraków
Re: Opinia na temat...
Wysłano 16:35 30.01.2012

hm substancje odżywcze to warto żeby to miało ;p podane są na aukcji "Pokarm jest szczególnie bogaty w białko i fosfor" a jeśli chodzi Ci o substancje chemiczne to również jest na aukcji napisane "bez stosowania dodatków chemicznych." Warto by było przyjrzeć się ulotce i przeczytać skład.

Główny problem z takim pokarmem jest w momencie gdy agama nie jest nauczona jedzenia z miski lub nie chce ruszać pokarmu który się nie rusza

gibek_gsf

[z nami 455 dni]

Polska
Dolnośląskie
Wrocław
Wysłano 16:35 30.01.2012

Straszny szajs - jakieś padłe świerszcze, nie wiadomo czym karmione i nie wiadomo czym naszprycowane. Poza tym chyba jeszcze nie spotkałam agamy, która jadłaby martwe owady. Jeśli już, to były bardzo sporadyczne przypadki, stanowiące co najwyżej wyjątek od reguły.

masterosik

[z nami 564 dni]

Polska
Śląskie
Jastrzębie Zdrój
Wysłano 16:38 30.01.2012

No mój smoczek je martwe świerszcze z miski. Nie ważne czy się ruszają lekko czy są martwe do końca i tak zje i tak ; )\

masterosik

[z nami 564 dni]

Polska
Śląskie
Jastrzębie Zdrój
Wysłano 16:41 30.01.2012

A tutaj skład i czym były karmione chyba ; P

Skład:
- suszone świerszcze
Zawartość składników pokarmowych:
-białko surowe 65,0%
- tłuszcz surowy 17,5%
- włókno surowe 10,0%
- popiół surowy 4,3%
- wilgotność 7,5%

mixior_99

[z nami 388 dni]

Polska
Mazowieckie
Warszawa
Wysłano 16:42 30.01.2012

Kupiłem to kiedyś...Moja jedna agamka zjadła to bez problemu(straszny łakomczuch), druga nie tknęła...
Moje zdanie: w tym nie ma świerszczy, tylko suche skorupy, w dodatku śmierdzą troche(mi to akurat nie przeszkadza...)
Ja uważam, że nie ma co truć tym agamki, bo to są same skorupy, nie mają substancji odżywczych...
Oczywiście jako ,,dodoatkowy'' pokarm i jako urozmaicenie diety może być.
pozdrawiam mixior99

Crowin

[z nami 545 dni]

Polska
Małopolskie
Kraków
Wysłano 16:42 30.01.2012

Jeść może i je tylko kwestia jest czy zdechłe osobniki są dobre dla brodacza, tak jak qibek trafnie napisała. Dodatkowo żywe świerszcze możesz zawsze podkarmić jeszcze np. jabłkiem co jest dodatkowym plusem Wink

Ostatnio zmieniony przez Crowin dnia 16:44 30.01.2012, w całości zmieniany 1 raz

masterosik

[z nami 564 dni]

Polska
Śląskie
Jastrzębie Zdrój
Wysłano 16:43 30.01.2012

No i właśnie oczekuje od kogoś odpowiedzi tutaj czy nie struje tym Agamy ; )

mixior_99

[z nami 388 dni]

Polska
Mazowieckie
Warszawa
Wysłano 16:58 30.01.2012

Na mojej agamce dałem paczke (przez chyba 2 miesiące 300 ml.) i nie było żadnych niepokojących objawów...kupka normalna, agama tez zachowywała się normalnie.

masterosik

[z nami 564 dni]

Polska
Śląskie
Jastrzębie Zdrój
Wysłano 17:03 30.01.2012

mixior_99 napisał/a:
Na mojej agamce dałem paczke (przez chyba 2 miesiące 300 ml.) i nie było żadnych niepokojących objawów...kupka normalna, agama tez zachowywała się normalnie.

Aż tak dużo ich tam jest w środku, że Ci na 2 miesiące starczyło ?

mixior_99

[z nami 388 dni]

Polska
Mazowieckie
Warszawa
Wysłano 18:28 30.01.2012

Nie dawałem tego dużo...więcej tam nóżek, niż całych świerszczy...

gibek_gsf

[z nami 455 dni]

Polska
Dolnośląskie
Wrocław
Wysłano 18:49 30.01.2012

no właśnie... Ja takich nóżek produkuję nawet do 14-18 dziennie, do tego kilka świerszczowych wylinek w tygodniu i kilka padłych owadów i już mam taką puchę w miesiąc. Ba, nawet wzbogaconą witaminami Reptivite z D3..Smile Masakra, jak można ludziom wciskać taki szajs i to za 14zł. W życiu nie dałabym gadom takich śmieci, nawet jakby chciały to jeść.

adsik

[z nami 897 dni]

Polska
Mazowieckie
Ciechanów
Wysłano 19:27 30.01.2012

gibek_gsf napisał/a:
Masakra, jak można ludziom wciskać taki szajs i to za 14zł

Zawsze taniej to dla producenta wychodzi niż utylizacja tych padniętych świerszczy Razz
Bo moim zdaniem są to padnięte świerszcze, bo jaki by był sens uśmiercać zdrowe osobniki.

teedy

[z nami 1278 dni]

Polska
Pomorskie
Gdynia
Wysłano 19:40 30.01.2012

Ja w ramach urozmaicenia dietki podaje moim gadom gammarusa(takie żarcie dla żółwi) zajadają się tym. Jest w miarę tani i łatwy do kupienia w każdym zoologicznym
Oczywiście jest to tylko dodatek. Więc zamiast tych zdechłych świerszczy chyba polecałbym ci z suchej karmy właśnie gammarusa.

adsik

[z nami 897 dni]

Polska
Mazowieckie
Ciechanów
Wysłano 21:08 30.01.2012

Tylko ze gammarus ma dużą ilość pancerzyka chitynowego, co nie jest bardzo korzystne dla agam. Niby też różne są dyskusje na temat trawienia chityny przez nasze smoki, ja osobiście twierdzę że nie powinno to zaszkodzić. Jednak napisałem to dla osób które nie wiedzą co to gammarus i ograniczają podawanie chityny swoim smokom Smile

ambasador

[z nami 799 dni]

Wielka Brytania

Wysłano 13:22 31.01.2012

Pytasz o opinie wiec ja wyraze swoja:
Karma suszona moze byc jako dodatek (urozmaicenie) czego i tak nie polecalbym bo lepiej urozmaicic zywymi owadami...nigdy nie wiemy co to naprawde jest( czy najpierw zdechlo i potem uschlo czy bylo to suszone w jakis specjalny sposob)...odnosnie karmienia martwymi owadami to moje zdanie jest takie ze to co zdechlo sie rozklada a to co sie rozklada to syf wiec jesli ktos chce walic ten caly syf w swojego pupila to jego sprawa.

ps. zastanawia mnie tylko po co komu suszki czy inne trupy przeciez teraz sie kupuje zywy pokarm z dostawa pod drzwi pieknie swierzy i pachnacy ...mniami:)SmileSmile

pozdro

gibek_gsf

[z nami 455 dni]

Polska
Dolnośląskie
Wrocław
Wysłano 13:27 31.01.2012

Dokładnie, ja teraz kupiłam tak wielkie i grubaśne, odkarmione do granic możliwości kubańczyki, że sama czasem patrzę na nie ze smakiem Very Happy

DONIEC
Moderator

[z nami 1530 dni]

Polska
Małopolskie
Kraków (kraków - Biezanow nowy)
Wysłano 14:04 31.01.2012

w mojej opinii nie bawiłby się w taki pokarm. Jak już chcesz mieć coś w rezerwie , w razie w. lepiej zainwestować w coś takiego:

http://allegro.pl/exo-terra-silkworms-jedwabniki-pokarm-dla-gadow-i2087418123.html lub nawet:
http://allegro.pl/exo-terra-grasshoppers-xl-koniki-pokarm-dla-gadow-i2091160160.html

Gdzie w puszkach nie są one suszone, tylko bardziej bym nazwał marynowane;) Bo z puszki na prawdę wyciągamy całe owady.
Nie nadają się do podawania w trybie ciągłym , lecz jako urozmaicenie i ciężki moment ,że akurat nie ma co się podać zwierzakom czemu nie, dodatkowo jedwabniki ciężko dostać w polsce w innej formie, a mają dużo korzyści Wink

Można też zamrozić cześć świerszczy kubańskich w zamrażalniku i trzymać takie na czarną godzinę , będą z pewnością bardziej wartościowe, ani żeli te suszki gdzie są same pancerze. Pamiętać należy ,jednak ,że dłuższe podawanie takich mrożonek powoduję nie dobory b1 w organizmie. Temu można , ale też z głową mieć na czarną godzinę , najlepiej już podzielone na porcje , aby nie rozmrażać całości bo 2 krotne mrożenie nie wchodzi w gre!

kowal0984

[z nami 300 dni]

Polska
Mazowieckie
Żyrardów
Wysłano 21:14 31.01.2012

Ja jak bylem na wakacjach to kupiłem coś wpodobie i kazałem mamie to podawac jaszczurowi(bo żywych się bała) i jadła to bez problemów,kupe robiła ok i nic jej po tym nie było.ale tak to nie podaje tego,lepiej żywą karmówkę ale od czasu do czasu dlaczego nie

nimcia

[z nami 336 dni]

Polska
Śląskie
Sosnowiec
Wysłano 22:00 31.01.2012

Moje potwory zjadają z michy bez problemu, oczywiście jak mają ochotę Smile świerszcze miałam ale wywaliłam bo faktycznie nie za ciekawie wyglądały i sporo twardych odnóż. Bardziej wcinają mączniki suszone i jak pisze Doniec gotowane jedwabniki, koniki polne, świerszcze czy też mącznik. Ale za nic to nie zastępuje żywca na którego się rzucają Smile

Spis działów  Spis tematów  Nowy temat  Szukaj  Widok drzewka  Poprzedni temat  Następny temat  

Wyświetl:   
    Skocz do góry     Drukuj cały wątek

Współpraca | Napisz do nas | Reklama | Koszulki | Nasze bannery
Serwisy współpracujące Agama brodata | Modliszki | Straszyki | Legwan zielony | Gekon lamparci
© 2001-2012 Copyright by terrarium.com.pl