Moj samczyk odkad zaczal sie okres godowy malo je, malo tego wydaje sie byc coraz gorzej, teraz prawie w ogole nie je i jest bardzo chudy, bez trudu dostrzec mozna zapadniety bok i marszczy mu sie skora-_-. Za to stale chce wylazic.. i reszta chyba juz jest znana jezeli chodzi o dojrzewanie plciowe legwanow, szczegolnie samcow. Ale nie to jest problemem, martwi mnie to, ze jest teraz wychudzony, a mimo tego jest tak pelen energii..
Dawalam mu juz chyba wszystkie mozliwe smakolyki, mleczu nawet nie chcial i koniczyny.. nic nie chce, odtraca pyskiem.
Jakies pomysly na legwanie niejedzenie? Myslalam o jakis witaminach albo preparatach pobudzajacych apetyt u tych gadow.
Calkiem normalne zachowanie.Moja jak miala okres godowy tez nic nie jadla prawie przez miesiac,potem nadrobila wszystko.Nie jest mi znany zaden srodek na pobudzenie apetytu ,moze dlatego ze to wlasnie hormony nie pozwalaja im jeść.Trzeba uzbroic sie w cierpliwosc ,najgorsze jest to ze nie pobierajac pokarmu nie pobieraja tez witamin ktore sa niezbedne .Codziennie dawalam swierze jedzonko i posypywalam witaminami ludzac sie ze moze dzis cos zje i nic z tego.
A czy zdarzaly sie przypadki- w okresie godowym-, kiedy juz konieczne bylo karmienie na sile? Choc zapewne bardziej go to moze zestresowac.. To ciezko jest patrzec na te chudzine-_-
A i watpie, zeby przez to sam zaglodzilby sie na smierc.. pomijajac fakt, ze probowal molestowac moja rekawiczke..-_-
No raczej nie wskazane jest karmienie przymusowe ze wzgledu na to iz to wlasnie przez hormony ktore buzuja jak wciekkle nie pozwalaja im jesc .Nawet gdybys karmila go na sile to pewnie by zwymiotowal to co mu wcisnelas.One tak maja jedyne co ich w danym okresie interesuje to kopulacja.
Biedne zwierze..-_-
No coz, czytalam kiedys o okresie godowym tych zwierzat, jednak nie sadzilam, ze inaczej bedzie traktowal swojego wlasciciela kiedy jest kobieta czy facetem. Bo z tego co wyczytalam w tym okresie sa zazwyczaj agresywne, ale chyba tylko jezeli chodzi o facetow. Bo z tego co widze jest nadzwyczaj lagodny i daje sie bez trudu glaskac.. a oprocz tego chcial molestowac nawet moja skarpetke (na nodze) xD No coz.. gdyby byl facetem (jako czlowiekiem) dawno by oberwal w gebe, a.. moze nawet i nizej-_- i chyba nie ma nic, co mozna by bylo z tym zrobic ..? Niedawno, gdy go zostawilam go na 2 dni i wyjechalam do lekarza, wracajac zastalam niemalze cale terra rozwalone, w baseniku pelno torfu i porozwalene wszedzie.
Etap ten zaczal sie gdzies tak pod koniec pazdziernika.., jak dlugo trwa taki okres godowy i w jakich porach mniej wiecej je przechodzi? Czy to tez zalezy od osobnika..
No niestety to zalezy od osobnika.Moja miala jakies 4 tygodnie i tez robila niezly sajgonik w terrarium ,kopala jak wsciekla .Nawet po kilka razy dziennie wyciagalam chipsy kokosowe z basenu ,a ona za chwile robila to samo .
Nie sądzisz chyba , że matka natura "zapomniała" o mechanizmach nadprodukcji hormonalnej w tym okresie !?
Nie bój nic , niedługo zacznie jeść za dwóch i poziom mikroelementów wróci do normy.
Spokoju życzę.
Pozdrawiam.
Nie sądzisz chyba , że matka natura "zapomniała" o mechanizmach nadprodukcji hormonalnej w tym okresie !?
Wiem, ze to prymitywne, durne instynkty wynikajace ze znaturzenia, dziekuje Ci za przypomnienie mi tego, co juz od dawna wiem^^
No coz, pozostaje tylko czekac jak sie ten koszmar skonczy, oby to nie trwalo AZ 3 miesiace..-_-', bo inaczej nie wiem jak ja to zniose, a terrarium wyglada teraz jak wyglada xD
zer0 pochwal sie swoim legwanem, bo nie widze zdjec w Twojej galerii.
A i mala prosba jarecki_731.. moglabys juz mi anulowac te kare naprawde.. bo cos za dlugo trwa, 14 dni to troche przesada.-_- nie sadzisz? Szczegolnie, ze ja nic takiego nie zrobilam, a tak naprawde zolta kartke powinna oberwac Yuki_Kurogane, ktora mnie caly czas obrazala, a ktora niestety tak faworyzujesz...
Myślisz ze jak zrobisz słodką minkę złożoną z nawiasu i dwukropka, a ktoś ci ładnie odpisuje to od razu cie "lubi" i będzie ci cofał zasłużone kary??
Chyba żyjesz w innym świecie.
P.S: Chciałam być wyrozumiała, bo stwierdziłam ze może przezywasz jakieś trudne w życiu chwile, ale widzę że to nie było na chwilę. Wspaniale umiesz obgadywać mnie myśląc, że nie śledzę wszystkich tematów.
Dlatego już raczej nie będę próbowała się pogodzić i być dla ciebie miła, bo to już za wiele.
_________________ FACE PALM!
Because expressing how dumb that was in words just doesn`t work...
Dziewczyny dajcie spokój. Wzajemne dogryzanie sobie nic nie da.
Co do tematu to głodówki, agresja, zmiana barwy ciała, wzmożona aktywność czy nietypowe zachowania to norma w okresie godowym i nie należy się tym martwić a jedynie przeczekać. Mi tam wcale nie jest szkoda mojego samca, który zaczyna coraz bardziej świrować. Co prawda jego wielkie zapędy studzi troszkę większa od niego samica, ale skubaniec szybko rośnie i niedługo ją prześcignie. Tak więc za rok jak dobrze pójdzie spodziewam się pierwszych kopulacji. Na razie apetyt wzmożony u obu legwanów przeciwnej płci. Jedyna zmiana to wzrost aktywności legwanów (łatwiej jest ich wprowadzić w stan podwyższonej uwagi i przez to łatwiej spłoszyć) oraz delikatny wzrost nieufności wobec mnie (syczenie i próby bicia ogonem przy wyjmowaniu z terrarium do naświetlania Ultravitaluxem - szczególnie tyczy się to samca). Poza tym to nie dzieje się nic z czym bym sobie nie potrafił dać rady.
_________________ Profesjonalna opieka nad zwierzętami terrarystycznymi na terenie Lublina i okolic. Terraria na zamówienie. E-mail: Terraria_na_zamowienie@wp.pl Oferta:http://www.terrarium.com.pl/forum/viewtopic.php?t=564067&highlight=
W regulaminie kartka jest 14 dni i nie mam zamiaru tego zmieniac ani nikogo faworyzowac.Rownie dobrze zerO mogl by sie domagac anulowania kartki ,ale on przyjal to na klate i nie robi jakiegos problemu.
W regulaminie kartka jest 14 dni i nie mam zamiaru tego zmieniac ani nikogo faworyzowac.Rownie dobrze zerO mogl by sie domagac anulowania kartki ,ale on przyjal to na klate i nie robi jakiegos problemu.
Nie musisz, bo juz to robisz, przez co potraktowalas mnie w ten sposob.
Ale ja to nie zer0 i przede wszystkim posiadam swoja godnosc jak i dume, wiec nie dziw sie, ze sie "domagam", skoro niczym nie zawinilam.
Wszystkie posty nie dotyczace tematu ,sprawy prywatne ,złośliwości itp beda usuwane automatycznie .Wszelkie nieporozumienia oraz sprawy nie dotyczace danego tematu prosze zalatwiac na pw lub gg.