Witaj! Zaloguj się lub Zarejestruj się jeśli nie masz konta.
Przypomnienie hasła Regulamin   FAQ   Sklep zoologiczny   Koszulki terrarystów  
trwają prace nad nową wersją....
Forum : Agama brodata : Ogonek mojej agamy CO TO JEST ?
Spis działów  Spis tematów  Nowy temat  Szukaj  Widok drzewka  Poprzedni temat  Następny temat  
AutorWiadomość

doktorek96

[z nami 897 dni]

Polska
Wielkopolskie
Koźmin Wielkopolski
Ogonek mojej agamy CO TO JEST ?
Wysłano 00:34 20.02.2012
Zgłoś nadużycie   Odpowiedz   Cytuj  

Witam,
Proszę wszystkich ludzi dobrej woli o pomoc w diagnozie tego co stało się z ogonkiem mojej ulubienicy.
Agama przechodziła wylinkę (być może ma to coś wspólnego) i z początku wyglądało mi to na niecałkowicie schodzący naskórek,
ale obawiam się, że to coś poważniejszego. Czy jest to sucha gangrena, a może uraz mechaniczny (agamy hoduje w haremie) lub być może inne schorzenie?

Wizyta u weterynarza specjalizującego się w leczeniu gadów jest dla mnie rzeczą niełatwą ze względu na miejsce zamieszkania
dlatego zwracam się na forum.

Jeszcze raz uprzejmie proszę o pomoc w rozpoznaniu oraz cenne porady?

Ogon agamy brodatej 3

Ogon agamy brodatej 2

Ogon agamy brodatej

Ogon agamy brodatej 4

Alex655

[z nami 145 dni]

Polska
Mazowieckie
Warszawa
Re: Ogonek mojej agamy CO TO JEST ?
Wysłano 00:39 20.02.2012

To chyba wylinka, nie chce krakać ale z następną ten kawałek może odpaść , a co jest przyczyną to ciężko powiedzić, możliwe że uszkodzenie przez innego współlokatora.... możliwości jest dużo

Neros94

[z nami 177 dni]

Polska
Pomorskie
Puck (Krokowa)
Wysłano 06:41 20.02.2012

Lub jakieś zakażenie. Patrz czy martwica nie idzie dalej, jeżeli tak to bedzie trzeba odciać jej ogon tak pol centymetra przed martwica.

Crowin

[z nami 545 dni]

Polska
Małopolskie
Kraków
Wysłano 08:48 20.02.2012

Pogona.pl :

"Otarcia, zranienia i martwica tkanek - Otarcia skóry uszkadzające zewnętrzną jej warstwę najczęściej zdarzają się podczas ocierania się gada o szorstkie powierzchnie. Dlatego też w okresie linienia, gdy agamy są szczególnie narażone na uszkodzenia skóry, należy przeprowadzać oględziny jaszczurek. W przypadku wykrycia uszkodzenia skóry należy systematycznie stosować polecone przez lekarza weterynarii środki antyseptyczne zawierające substancje grzybobójcze i bakteriobójcze. Warto również skonsultować ze specjalistą kwestię użycia maści ze sterydem i antybiotykiem w celu przyśpieszenia gojenia. "

"W przypadku poważnych zranień w miejscach zakończenia układu krwionośnego, takich jak przykładowo końcówka ogona czy palce, często dochodzi do całkowitego przerwania naczyń krwionośnych, co w rezultacie powoduje obumieranie uszkodzonego fragmentu. Martwica objawia się poprzez stopniowe wysychanie i ciemnienie uszkodzonych palców lub końcówki ogona, które po całkowitym zaschnięciu odpadają. Niestety w przypadku wdania się martwicy nie istnieje możliwość uratowania uszkodzonego fragmentu. Jednakże aby nie dopuścić do dodatkowych infekcji bakteryjnych lub grzybiczych należy, podobnie jak w przypadku innych zranień, stosować w miejscu przerwania tkanki odpowiednie środki antyseptyczne o szerokim spektrum działania. Zaleca się również przesiedlenie zwierzęcia do sterylnego terrarium, w którym jako podłoże powinny służyć ręczniki papierowe. Podłoże należy usuwać po każdym zabrudzeniu fekaliami, a w razie zabrudzenia rany powinno się ją niezwłocznie oczyścić wodą z dodatkiem środka odkażającego, jak np. Betaine. Dodatkowo zmartwiałą końcówkę palca lub ogona można codziennie delikatnie smarować jodyną, co przyśpieszy wysychanie i dodatkowo zabezpieczy obszar zranienia przed infekcją. "

Myślę że wizyta u weta nie jest tutaj nie zbędną, lecz warto się skontaktować np. z Panią Martą na pw.

Marta_Marciniak
Redaktor, Lekarz weterynarii

[z nami 570 dni]

Polska
Mazowieckie
Warszawa (Warszawa)
Wysłano 09:03 20.02.2012

Jak dla mnie to martwica, która wymaga opracowania chirurgicznego= amputacji. Czekanie aż samo odpadnie jest ryzykowne, że martwica pójdzie w górę. Radzę organizowac transport i wizytę u weta.

DONIEC
Moderator

[z nami 1530 dni]

Polska
Małopolskie
Kraków (kraków - Biezanow nowy)
Wysłano 10:03 20.02.2012

jak wyżej martwica, powąchaj ją czy śmierdzi czy nie .... Jak nie wydaje nie przyjemnego zapachu ,jest w miare dobrze i weź flamaster i zaznacz linią gdzie się znajduję na chwile obecną przesunięcie choć mm od razu wyjaz do weterynarza... jeżeli śmierdzi nie bawić się w flamastry tylko od razu w drogę...

Crowin

[z nami 545 dni]

Polska
Małopolskie
Kraków
Wysłano 10:14 20.02.2012

no to już masz odp. od osób bardziej doświadczonych w tej tematyce Wink

napisz jak wygląda u Ciebie ten harem, bo mi to wygląda na kilku krotne pogryzienie ogona. Ogon odpadnie, ale w przyszłości może dojść do skaleczenia łapek lub poważniejszych obrażeń wiec warto profilaktycznie rozdzielić brodacze

doktorek96

[z nami 897 dni]

Polska
Wielkopolskie
Koźmin Wielkopolski
Wysłano 19:33 20.02.2012

Bardzo dziękuje za liczne zainteresowanie oraz potrzebną w tej sytuacji pomoc.

Ogon jest bezwonny i nie zauważam aby martwica się poszerzała (oczywiście będę obserwował).

W terra razem mieszkają 3 jaszczury : opisywana samiczka oraz jej brat z którym, nie rozstała się
od urodzenia oraz minimalnie większa samica z innego źródła.
Agamki zawsze żyły w zgodzie i na moich oczach nigdy nie widziałem oznak agresji.
W takim składzie mieszkają od 5 miesięcy.
Mam jeszcze kilka pytań
1) Jeśli ogonek jest suchy i nie wydziela żadnego zapachu to czy martwica może przejść na zdrowego osobnika?
Jeżeli tak to czy wskazana jest kwarantanna?

Oczywiście do wszystkich rad postaram się zastosować (będę obserwował i może uda mi się załatwić transport do weterynarza - będę się starał)
Jeszcze raz z całego serca dziękuję.

arekceglarek

[z nami 330 dni]

Polska
Dolnośląskie
Syców
Wysłano 19:39 20.02.2012

spokojnie drugi osobnik sie nie zarazi martwicą Smile

nimcia

[z nami 336 dni]

Polska
Śląskie
Sosnowiec
Wysłano 19:39 20.02.2012

Może być winna źle zrzucona wylinka, której pozostałości są widoczne. Dla tego się ostrzega o zwracaniu uwagi na ogon i łapki w trakcie wylinki. Jeśli ciężko jest zwierzakowi ją zrzucić to kąpie się w naparze z rumianku. Powodzenia w leczeniu.

DONIEC
Moderator

[z nami 1530 dni]

Polska
Małopolskie
Kraków (kraków - Biezanow nowy)
Wysłano 21:25 20.02.2012

nimcia napisał/a:
Może być winna źle zrzucona wylinka, której pozostałości są widoczne. Dla tego się ostrzega o zwracaniu uwagi na ogon i łapki w trakcie wylinki. Jeśli ciężko jest zwierzakowi ją zrzucić to kąpie się w naparze z rumianku. Powodzenia w leczeniu.

tu jednak bym się dopatrywał urazu mechanicznego po przez innego osobnika. Wylinka widać ,że dopiero się rozpoczęła nie dawno, gdyż jest na całej długości ogona a nie tylko na kawałku ... przy ucisku od naskórka , martwica by poleciała po całości od ucisku... a tu widać miejscami uszkodzenia a w górnej części nawet półokrąg jak zęby , może moja wyobraźnia;)

Martwica nie przejdzie z jednego osobnika na 2 Wink Ale radziłbym je poobserwować....

W każdym razie nie zależnie od powodu , uważnie to obserwuj każdy mm poz to weterynarz... Wygląda na suchą , a skoro nie ma nie przyjemneej woni zgnilizny i nie ma ropy to też taka jest, jednak jej również nie należy bagatalizować , i przy każdym powiększeniu do amputacji się udać...

Crowin

[z nami 545 dni]

Polska
Małopolskie
Kraków
Wysłano 00:41 21.02.2012

DONIEC napisał/a:
tu jednak bym się dopatrywał urazu mechanicznego po przez innego osobnika. Wylinka widać ,że dopiero się rozpoczęła nie dawno, gdyż jest na całej długości ogona a nie tylko na kawałku ... przy ucisku od naskórka , martwica by poleciała po całości od ucisku... a tu widać miejscami uszkodzenia a w górnej części nawet półokrąg jak zęby , może moja wyobraźnia;)

Dla tego spytałem bo też mi to tak wygląda.

Tak czy siak proponuje jaszczury rozdzielić, pogryzioną samice do sterylnego terra + nie może być razem z samcem tym bardziej bratem, chów wsobny niesie za sobą wiele konsekwencji o czym możesz dokładniej na pogonie poczytać. Samczyk prędzej czy później zacznie się do niej dobierać i tego nie unikniesz bo jest to zachowanie naturalne.

Dodatkowo parki trzymać razem też nie możesz, wiec musisz skołować jeszcze jedno terra.

brutalna rzeczywistosć

Spis działów  Spis tematów  Nowy temat  Szukaj  Widok drzewka  Poprzedni temat  Następny temat  

Wyświetl:   
    Skocz do góry     Drukuj cały wątek

Współpraca | Napisz do nas | Reklama | Koszulki | Nasze bannery
Serwisy współpracujące Agama brodata | Modliszki | Straszyki | Legwan zielony | Gekon lamparci
© 2001-2012 Copyright by terrarium.com.pl