Postanowiłem odkleić pierwszą edycję tego tematu aby zmotywować użytkowników naszego forum do wrzucania nowych fotek. Serdecznie zachęcam do publikowania zdjęć swoich pupili oraz ich zbiorników.
Kupiłem dwa legwany samca i samicę ze sklepu zoologicznego.plany były inne bo polowałem na iguana red,ale jak zobaczyłem w jakim są stanie i warunkach nie mogłem ich nie zabrać ze sobą.trzymane w terra z żółwiami stepowymi,żarówka 10cm nad ziemią bez możliwości wygrzewania się przy niej.jedzenie to co na liście niewskazanej.samiec z otartym pyskiem,bez kawałka ogona(żółw mu odgryzł:/),złamany albo nawet wyrwany paznokieć.samica troszkę lepiej bo złamane dwa albo trzy kolce na grzbiecie.
zakwaterowały się nadzwyczaj szybko.w piątek kupiłe,a w sobotę brały już kąpiel i jedzą bez zachamowań,nawet jedzenie posypane odżywką i D3(nekton-msa).
zaczęły nawet kopulować co widać na zdjęciach oraz w mojej galerii.tak więc może będe tatą:)chociaż za wcześnie na to ja początkujący,a one mają po 15m-cy.
terra po małej przeróbce bo pleśń się pojawiła po tygodniu,ale teraz już prawie 3 bez żadnych jej oznak:)spełnia swoje przeznaczenie wzorowo co widać po zaaklimatyzowaniu i oswojeniu się legwanów
Widzę że legi szybko doszły do siebie i czują się już dobrze. Normalnie funkcjonują a nawet dochodzi do prób kopulacji,co jest na prawdę rzadkim zjawiskiem w hodowli w terrarium.Pomysł na ruchomy konar rzeczywiście bardzo ciekawy. Ja też wrzucę coś od siebie,czyli wciąż żyjącego mojego 13 letniego osobnika,z tym że tym razem w wolierze zewnętrznej z tamtego roku z lata.Pozdrawiam wszystkich i miłego oglądania.
Iguana iguana iguana
Iguana iguana iguana
Iguana iguana iguana
Iguana iguana iguana
Iguana iguana iguana
Iguana iguana iguana
Iguana iguana iguana
Iguana iguana iguana
Iguana iguana iguana
_________________ "Nie zawsze mów co wiesz.Zawsze wiedz co mówisz."
A to mój jaszczur jest o wiele mniejszy od waszych w wieku 2,5 roku miał tylko 80 cm ... powód? Złe odrobaczanie przez weterynarza, który rok udawał, że zna się na rzeczy podając środki, których nazw, nie chciał powiedzieć. Ponad to dawki były na oko + często były to jak to określił cytuję: "leki testowe";/ ...
Przez te złą terapię ma zniekształcone pierwsze kilka kolców od strony głowy, dodatkowo jego palce od początku są powykrzywiane stawach prawdopodobnie przez przez brak witamin spowodowane zbyt skąpą suplementacją przy pasożytach wewnętrznych.
Tasiemca usunęła za pośrednictwem odpowiednich medykamentów dr H. Lisiecka za co jeszcze raz bardzo szczerze dziękuję!
Teraz gad ma 89,5 cm i rośnie w kwietniu ma wizytę kontrolną
Wszystkie trudne sytuacje zbliżyły nas jeszcze bardziej ^^ Pod spodem kilka zdjęć smoczka
Blake 2,5 roku - wiosna 2011
Blake - lato/jesień 2011
Jak tylko będę mogła wstawię aktualne zdjęcia
Pozdrawiam wszystkich serdecznie!
Zuza
_________________ FACE PALM!
Because expressing how dumb that was in words just doesn`t work...
Jestem pod wrażeniem jego majestatu po prostu piękna gadzina! Niech się chowa w zdrowiu jeszcze kolejne 13 lat :3!
Bardzo bym chciał żeby tak było,czas jednak pokaże. Yui co do twojego Blak-a to i tak wygląda doskonale po takich przejściach. Od razu widać że o niego dbasz. Przede wszystkim jest doskonale zielony,co jest raczej rzadkością.
_________________ "Nie zawsze mów co wiesz.Zawsze wiedz co mówisz."
Przede wszystkim jest doskonale zielony,co jest raczej rzadkością.
no właśnie.aż trudno uwierzyć,że nie jest pomalowany;)moja samica ma też zielony kolor,a samiec to jakby miał 20lat jest taki...niezielony,a obydwoje mają 1,5 roku:)(zdjęcia dałem jak były podczas wylinki,postaram się zrobić jakieś na dniach;))
Dziękuję wam bardzo ^^!!
Teraz jest jeszcze bardziej zielony - bardziej intensywny lecz jego przednie łapy zdobiły się wzdłuż do połowy pomarańczowe + ma więcej prążków więc powoli przechodzi w pomarańcz :3 Będzie mi brakowało tej zieleni mam nadzieję, że jak najdłużej pozostanie w moim ulubionym kolorze ^^
_________________ FACE PALM!
Because expressing how dumb that was in words just doesn`t work...
Dziekuje nie taki mlodziak we wrzesniu bedzie miala 4 lata . i wlasnie mam problem . Ma wszystko co potrzeba swieze jedzonko vibowit bobas itd a zaczela zalatwiac sie poza brodzik i zjada odchody.
Jakies wskazowki ??