Witam, od tygodnia mamy Gucia. Broda ma ok 20 cm, karmiona świerszczami i bazylią. Nie widziałam ANI RAZU aby piła z miseczki wodę, jedynie się w niej moczy-czasami. Chciałam napoić ją z pipetki, ale też nic zacisnęła się i nie, z palca to samo, sama nie wiem, może to głupie ale mam wrażenie, że nie lubi wody. Myślałam, że ją przechytrzę dając jej zwilżoną bazylię, ale zjadła dopiero jak ta podeschła. Macie jakiś pomysł co z tym fantem zrobić?
Witam. Tak jak napisal poprzednik agamy pobieraja wode z roslin i z pokarmu wiec jak nie pije to znaczy ze nie potrzebuje wody. Nie martw sie niektore agamy faktycznie pija z miski lub podczas kąpieli. Napije sie wtedy gdy jej bedzie brakowalo. To jak najbardziej normalne zachowanie.
To że nie widzisz że agamka pije nie oznacza że tego nie robi... chyba że cały dzień patrzysz na terra
Profilaktycznie rób jej raz lub dwa razy w tygodniu kąpiele w letniej wodzie ok.35'C agamka w razie czego uzupełni braki wody - taka kąpiel będzie także przydatna np. przy zbliżającej się wylince , pomagając agamce pozbyć się starego naskórka, jak również pomaga się wypróżnić.
ja zauwazylem ze moje agamki po kapieli sa o wiele aktywniejsze lataja jak glupie po terra , tu sie wspinaja tu sobie kopią a nie tylko pod lampa sie wygrzewaja
To że nie widzisz że agamka pije nie oznacza że tego nie robi... chyba że cały dzień patrzysz na terra
To że agamka nie pije to znaczy że nie wie że w misce jest woda do picia i trzeba ją tego nauczyć... na pogonie w najczesciej popełnianych błedach jest film jak ją tego nauczyć, jednak czy jest to niezbędne zostawiam do oceny hodowcy.
Jak poprzednicy napisali brodacze pobierają wode z pokarmu zielonego, a miska z woda będzie ciągle zapaskudzona piaskiem
_________________ Zapraszamy do galerii naszego FB - http://www.facebook.com/Pogonapl
http://www.benefiter.pl/landing/smakterrarium/ ---> hodowla karmowa karaczanów dla Twojej agamy
ostatnio mam dużo wolnego i często się obserwujemy na wzajem w misce lubi sobie pupę moczyć także to już można nazwać jej basenem, a film również oglądałam, no ale tak jak piszę to ona po prostu olewa wszelkie metody, wydaje mi się że nadchodzi wielkimi krokami wylinka także wodę ma systematycznie uzupełnianą zraszaczem, no i kąpie dzidzię, ale i tego za bardzo nie lubi
P.s z takim kruchym maleństwem wolę nie robić nic na siłę, także skoro nie ma ochoty pić to może nie uschnie
Mmgosiu,masz rację nic na siłę!Dobrze że obserwujesz Gucia to dużo się o nim dowiesz i jak coś się bedzie działo to poznasz po zachowaniu:))
Crowin,nie wszystkie jaszczurki piją-bo moja nie pije.Zawsze ma wodę,ale w życiu nie widziałam żeby piła a jestem z nią dużo.A czasem jak dam jej pić zakraplaczem to pije jak szalona i potrafi wypić 5 ml.A sama nie,chociaż ma pod nosem.
Tak więc Mmgosiu jak uwazasz ze długo nie pije-to spróbuj dać wodę zakraplaczem na tzw.wszelki wypadek.Pozdrawiam:))
Część agam nie pije wody i nie jest to problem. możesz spróbować polać jej pyszczek wodą, jeśli będzie chciała pić wodę to kup sobie zakraplacz do oczu i z niego podawaj wodę. Jeśli nie będzie chciała pić to po prostu jest odpowiednio nawodniona.
_________________ Karmowka RZESZÓW!! Karaczany szare cena 15zł/100 sztuk.
dzięki wszystkim za tak błyskawiczną pomoc słuchajcie a czy to możliwe żeby 22cm maluch jadał tylko 3 małe świerszcze dziennie, do tego dzisiaj sobie zażyczył głodówkę :-/ - nie chcę zaśmiecać forum kolejnym tematem, czytam wszystko na bieżąco co tu piszecie i jak widzę, że wasze brody mają smocze apetyty to zaczynam się martwić
Mmgosiu a badałaś kupkę na pasożyty?jak nie to zrób to jak najszybciej.Pasożyty i zaczopowanie to najczęstsze tematy na forum-bo najczęściej na to chorują agamki.Dr.Marciniak powiedziała kiedyś,że 90 procent maluchów ma pasożyty.
Taki maluszek jak Twój powinien jeść kilkanaście małych świerszczy-bo tyle da radę zjeść jak mu nic nie jest i karmi się go ,,do oporu,,-czyli tyle ile chce.
Gorszy apetyt u maluchów oprócz pasożytów to wylinka i aklimatyzacja.TYLKO.
więc weż tę piękną codzienną kupkę i do badania:))
właśnie o tym myślę na poważnie jak zejdę ze swojej zmiany rano to się dowiem dokładnie czy można to badanie u mnie w mieścinie zlecić. Mimo wszystko obserwuję, że pierwsza wylinka również nadchodzi, mam nadzieję że to okaże się właśnie tym powodem
Witam, moja agamka podczas wylinek zawsze ma słabszy apetyt. Co do picia, to niestety mój Bebuś nigdy się nie nauczył pić z miseczki, mimo stosowania tricków z filmiku, a nawet wrzucania świerszczy do płytkiej wody. Tak więc od trzech lat poję go ze strzykawki po kropelce dając na pyszczek. Wiem, że go rozpuściłem, ale w sumie to nie jest tak bardzo uciążliwe
Pozdrawiam