Witam.
Dziś jak chciałem zabrać legwana do kąpieli zauważyłem że ma naderwany ogon. Tzn sama końcówka jakieś 1-2cm. Była akurat to martwa część ogona którą miał od początku. Wczoraj jak go wypuszczałem na 100% tego nie miał i w powrocie do terrarium też tego nie miał.
Od razu jak to zauważyłem, wyrzuciłem mu torf z terrarium tak aby nie było zakażenia i jutro będę leciał po Rivanol, to wyczytałem z poprzednich tematów. Co jeszcze muszę zrobić?
Jutro wieczorem dam zdjęcia.
Jeżeli była to martwa część ogona, a z miejsca naderwania nie sączy się krew to jest to naturalna autotomia - martwa cześć ogona obumarła i zaczyna odpadać.
Przecież nie miałby tego do końca życia
_________________ FACE PALM!
Because expressing how dumb that was in words just doesn`t work...
Dokładnie. Skoro to martwa cześć ogona to ma odpaść i dobrze, że się to dzieje. Dalej należy obserwować miejsce oderwania i sprawdzać czy nie wdaje się zakażenie, albo martwica nie posuwa się dalej.
_________________ Profesjonalna opieka nad zwierzętami terrarystycznymi na terenie Lublina i okolic. Terraria na zamówienie. E-mail: Terraria_na_zamowienie@wp.pl Oferta:http://www.terrarium.com.pl/forum/viewtopic.php?t=564067&highlight=