Witaj! Zaloguj się lub Zarejestruj się jeśli nie masz konta.
Przypomnienie hasła Regulamin   FAQ   Sklep zoologiczny   Koszulki terrarystów  
trwają prace nad nową wersją....
Forum : Legwan zielony : Naderwany Ogon
Spis działów  Spis tematów  Nowy temat  Szukaj  Widok drzewka  Poprzedni temat  Następny temat  
AutorWiadomość

Ireczek

[z nami 842 dni]

Polska
Małopolskie
Nowy Sącz
Naderwany Ogon
Wysłano 23:13 10.01.2012
Zgłoś nadużycie   Odpowiedz   Cytuj  

Witam.
Dziś jak chciałem zabrać legwana do kąpieli zauważyłem że ma naderwany ogon. Tzn sama końcówka jakieś 1-2cm. Była akurat to martwa część ogona którą miał od początku. Wczoraj jak go wypuszczałem na 100% tego nie miał i w powrocie do terrarium też tego nie miał.
Od razu jak to zauważyłem, wyrzuciłem mu torf z terrarium tak aby nie było zakażenia i jutro będę leciał po Rivanol, to wyczytałem z poprzednich tematów. Co jeszcze muszę zrobić?
Jutro wieczorem dam zdjęcia.

Yui_Kurogane

[z nami 1009 dni]

Polska
Wielkopolskie
Luboń
Re: Naderwany Ogon
Wysłano 00:25 11.01.2012

Jeżeli była to martwa część ogona, a z miejsca naderwania nie sączy się krew to jest to naturalna autotomia - martwa cześć ogona obumarła i zaczyna odpadać.
Przecież nie miałby tego do końca życia Smile

Filip_Stadnik

[z nami 666 dni]

Polska
Lubelskie
Łęczna (Ciechanki Krzesimowskie )
Wysłano 11:22 11.01.2012

Dokładnie. Skoro to martwa cześć ogona to ma odpaść i dobrze, że się to dzieje. Dalej należy obserwować miejsce oderwania i sprawdzać czy nie wdaje się zakażenie, albo martwica nie posuwa się dalej.

Profesjonalna opieka nad zwierzętami terrarystycznymi na terenie Lublina i okolic. Terraria na zamówienie. E-mail: Terraria_na_zamowienie@wp.pl Oferta:http://www.terrarium.com.pl/forum/viewtopic.php?t=564067&highlight=

Ireczek

[z nami 842 dni]

Polska
Małopolskie
Nowy Sącz
Wysłano 12:21 11.01.2012

Torf moę dopiero dać znów jak się zagoi całkiem?? Jest potrzeba wrzucić zdjęcia??
I jest sens czymś go smarować albo podawać mu coś??

monster98

[z nami 264 dni]

Polska
Dolnośląskie
Wrocław
Wysłano 12:40 11.01.2012

No zdjęcia nie zaszkodzą Very Happy

Spis działów  Spis tematów  Nowy temat  Szukaj  Widok drzewka  Poprzedni temat  Następny temat  

Wyświetl:   
    Skocz do góry     Drukuj cały wątek

Współpraca | Napisz do nas | Reklama | Koszulki | Nasze bannery
Serwisy współpracujące Agama brodata | Modliszki | Straszyki | Legwan zielony | Gekon lamparci
© 2001-2012 Copyright by terrarium.com.pl