witam. jestem dość nowy i trochę zielony w tych sprawach więc proszę o wyrozumiałość:p. do rzeczy. mam 2 agamy brodate od około 5 miesięcy(1 ma ok21cm a 2 ok26) wszystko było dobrze tylko ostatnio zauważyłem że ta mniejsza nie rośnie a je normalnie. od jakiegoś tygodnia też jest jakaś leniwa, często się kładzie na półce i śpi. wygląda zdrowo nie jest odwodniona.dzisiaj mi przestała jeść, w ogóle nie zwraca uwagi na świerszcze( zawsze kupowałem ten sam gatunek, ale przenieśli sklep i byłem zmuszony kupić inne na giełdzie) jakiś czas temu kopała dołki w rogach i pod kozeniem. mam teraz takie pytanie- co zrobić by zaczęła jeść i jakoś ja ożywić? jak wyjmuje ja z terrarium to jest taka jak zawsze, żywa i wszystkiego ciekawa. czy to może być spowodowane dominacja większej agamy?
Zimowanie - FAQ zobacz tutaj. Może o to chodzi. Moja ma 10m-cy i ma tak samo tyle że nie kopie. Spać jej nie moge kłaść bo choruje. Wiec jest taka apatyczna, zasypia czasami na wyspie i mało co się rusza. Dopiero jak ją wyjmę na chwilkę z terra to jest normalnie, ciekawa i wszędzie chce łazić.
tak może to być spowodowane dominacją, nie musi jej dominować fizycznie, a psychicznie raczej zawsze.
Zbadaj kał przede wszystkim to nam już dużo powie, brodacze raczej zimują jak są starsze niż 10 m-cy acz kolwiek nie jest powiedziane że młodesze tego nie robią. Mogą chcieć zimować niezależnie
_________________ Zapraszamy do galerii naszego FB - http://www.facebook.com/Pogonapl
http://www.benefiter.pl/landing/smakterrarium/ ---> hodowla karmowa karaczanów dla Twojej agamy
Areg to wygląda raczej na dominację.
Trzeba je rozdzielić i to tak żeby się nie widziały.Karm każdą osobno,to mała napewno zacznie jeść bo ta 2-ga nie będzie jej stresować.No i odpocznie psychicznie.To co piszę to nie żarty,bo zdominowana jaszczurka potrafi się zagłodzić na śmierć.
jak ją odkarmisz tak że będzie taka sama jak ,,dominantka,,no i odstresuje się-to możesz zacząć je do siebie powoli przyzwyczajać.
Jestem pewna że wtedy się polubią i będą żyć w zgodzie-bo tak zwykle jest z samiczkami.
Cennych rad mogłaby udzielić Ci Nimcia,która ma 2 wspaniałe dziewczyny i opisywała mi nieraz jak z nimi postępuje.
No i na koniec pytanko o kupki-kiedy byłyo robione badanie na pasożyty?To ważne.Pozdrawiam:))
w jaki tani sposób mogę je oddzielic? niestety chwilowo jestem bezrobotny i nie stać mnie na drugie terrarium:p i może być problem z tym wyrównaniem gabarytow bo ta większa jest 2x masywniejsza. a ta mniejsza nawet jak jadła to cały czas jest takich samych rozmiarów
to tym bardziej je rozdziel bo ci większa zje mniejszą. kartonikiem terra na pół lub starą szafke wywal na plecy podłącz oswietlenie i cepełko i gra daj jej z miesiac, dwa i dojdzie do siebie i bedzie ładnie rosła
_________________ Zapraszamy do galerii naszego FB - http://www.facebook.com/Pogonapl
http://www.benefiter.pl/landing/smakterrarium/ ---> hodowla karmowa karaczanów dla Twojej agamy
to najpierw kupujesz dwie jaszczurki a potem piszesz, że miejsca niemasz i jesteś bezrobotny!? biedne zwierzaki tak jak Crowin napisał to raczej wpływ większej i tu tylko oddzielenie pomoże (raczej jeśli kupione u sprawdzonego hodowcy pasożyty w tym wieku niet jak i zimowanie raczej tym bardzie, bo za młode) Kombinuj z tym dzieleniem, bo to kwestia kreatywności nie kasy.. to nie skorpiony czy pająki, że Ci się szczelinką przecisną.. najważniejsze żeby miały ciepło i co ważniejsze dostęp do świetlówki z uvb.. z tego co piszesz o masie która znacznie odbiega od długości to para, a tego u początkujących jak u Ciebie raczej się nie preferuje.. kombinuj robotę potem kase na drugie terra i oby brodacze miały się dobrze powodzonka
to najpierw kupujesz dwie jaszczurki a potem piszesz, że miejsca niemasz i jesteś bezrobotny!? biedne zwierzaki tak jak Crowin napisał to raczej wpływ większej i tu tylko oddzielenie pomoże (raczej jeśli kupione u sprawdzonego hodowcy pasożyty w tym wieku niet jak i zimowanie raczej tym bardzie, bo za młode) Kombinuj z tym dzieleniem, bo to kwestia kreatywności nie kasy.. to nie skorpiony czy pająki, że Ci się szczelinką przecisną.. najważniejsze żeby miały ciepło i co ważniejsze dostęp do świetlówki z uvb.. z tego co piszesz o masie która znacznie odbiega od długości to para, a tego u początkujących jak u Ciebie raczej się nie preferuje.. kombinuj robotę potem kase na drugie terra i oby brodacze miały się dobrze powodzonka
Jak Crowin i Ewka piszą dominacja.
2 sprawa sprzedaj jedną z nich, jak nie możesz im zapewnić warunków!
Pasożyty w tak młodym wieku? a dlaczego nie? Wystarczy,że upolowały muche , pająka ...czy cokolwiek innego co mogło się dostać do terra... karmówka z nie pewnego źródła .... możliwości jest wiele............
jak Doniec napisał to chyba najlepsze wyjście sprzedać jedną dla ich dobra.. co do pasożytów można się spierać w jakim wieku podaje się preparaty.. wielu hodowców uważa, że nie powinno się dawać młodszym niż pół roku, ale to Ci zaawansowani mi tak mówili.. poza tym można pod żarówką gołym okiem zobaczyć czy w kupce są robaki, co mnie zdziwiło, bo myślałem, że to mikroskopijne sprawy.. a co do much i pająków hmmm ja wole terra nie otwierać na pół dnia, bo i by pies mógł wskoczyć
co do pasożytów można się spierać w jakim wieku podaje się preparaty.. wielu hodowców uważa, że nie powinno się dawać młodszym niż pół roku, ale to Ci zaawansowani mi tak mówili.. poza tym można pod żarówką gołym okiem zobaczyć czy w kupce są robaki, co mnie zdziwiło, bo myślałem, że to mikroskopijne sprawy..
Skąd ty takie mądrości wytrzasnąłeś ?
czyli co, jak mały 15 cm jest zakażony to się go usypia bo mu nie można leków podać, a szkoda na niego patrzeć jak go robale zjedzą od środka ?
Chyba nigdy nie widziałeś jak wygląda badanie kału skoro chcesz to zobaczyć pod gołym okiem
już po problemie. cała noc budowałem nowe terrarium z pleksi ale myślę że warto. jeszcze jest chyba trochę przestraszona ale mam nadzieję że już będzie ok
Areg właśnie chciałam Ci poradzić żebyś się spręzył i podzielił terra-ale już to zrobiłeś i bardzo dobrze!!Bo oddać taką zastraszoną biedulkę w obce ręce,gdzie stres związany tym razem ze zmianą miejsca+tamten z dominacją-to nie wiadomo jakby się dla biedactwa skończyło.A tak-dojdzie do siebie u Ciebie i jestem pewna ze będzie miała bardzo dobrze:))
Pozdrawiam i pamiętaj o kupkach:))