Co mam robić, od pewnego czasu moja brodatka kładzie łapy jak jej wygodnie, nie przeszkadza jej to, że ma np. łapę pod sobą albo zwiniętą w drugą stronę.
Jak jej pomóc, nie była taka, ani się taka nie urodziła, utrudnia jej to przemieszczanie się, czasem jak chodzi to się wywala, to bardzo irytujące.. POMOCY!
Podaj informacje które powinny być podane, ile czasu jest u ciebie, ile zwierzak ma, czym karmiony i czy badany był kał i UVB jak i czy w ogóle jest. Znasz wagę agamy bo wygląda chudo
_________________ Miarą naszego człowieczeństwa jest nasz stosunek do zwierząt:)
Ja myślę, że nie ma co szukać pomocy na forum tylko od razu iść z nią do weterynarza. Ewidentnie widać że agamka jest poważnie chora. Nie jestem specjalistką, ale może to być MBD. Podajesz jej witaminy i wapno? Jeśli tak to co i co ile? Ma dostęp do promieni UVB?
Ostatnio zmieniony przez matadorka dnia 19:41 20.02.2012, w całości zmieniany 3 razy
Nie jest z nią źle jeśli chodzi o wagę, czy masę, jest syta, tylko takie zdjęcia wyszły, możliwe że to przez skalowanie zdjęć, tak samo nie jest jasna bo już powoli idzie spać, na noc zawsze szarzeje lekko. Mogę wrzucić zdjęcia popołudniu. Jest naświetlana grzewczą 50V i UVB od egzoterry tą 10.0 z agamą na opakowaniu od żarówki. Karmię karaczanami tureckimi. Muszę się przyznać że od dłuższego czasu nie dawałem jej witamin bo się mi skończyły, podobnie z zieleniną.
Moim zdaniem mimo skalowań o których piszesz jest ona za chuda, widać po niej wycieńczenie. Zdaje mi się też że ma jakieś pasożyty. Spróbuj ją napoić i oddaj kupkę do badania. Dodatkowo szybko kupuj witaminy oraz wapń i zacznij je podawać agamie.
@Edit
Masa Twojego smoka wydaje mi się zbyt mała. Wklejam zdjęcie mojego smoka który jest zapewne w podobnym wieku.
Nie jest z nią źle jeśli chodzi o wagę, czy masę, jest syta, tylko takie zdjęcia wyszły, możliwe że to przez skalowanie zdjęć
0_o ... Zmniejszałeś zdjęcia i jaszczurka schudła, czy jak? Nie wiem, czy mam się śmiać czy płakać z tego żałosnego tłumaczenia, ale do rzeczy:
Gad jest ewidentnie wychudzony i najprawdopodobniej odwodniony, na co wskazuje wyraźnie pomarszczona skóra na bokach ciała. Podkurczanie nóg i sporadyczne wywracanie spowodowane jest w moim mniemaniu albo problemem neurologicznym, którego przyczyną może być przede wszystkim niedobór witaminy B1 (hipowitaminoza B1), albo fizyczne osłabienie kośćca wywołane niedoborem wapnia (stawiam jednak na tę pierwszą przyczynę). Tym bardziej, że sam przyznajesz się do zaniedbań w kwestii suplementacji witaminowo-wapniowej. Zwierzę wymaga natychmiastowej interwencji weterynaryjnej i badania krwi w celu odróżnienia tych dwóch możliwych niedoborów i podjęcia szybkiego i skutecznego leczenia.
Oczywiście to są tylko moje dwa pierwsze strzały wynikające z oględzin zdjęć - prawdziwa przyczyna zawsze może leżeć jeszcze gdzie indziej, w związku z czym tym bardziej należy szybko skonsultować się ze specjalistą od gadów. I to biegiem!
nie podawane witaminy, zielone to wiemy a jak wapń? Jeżeli nie był podawany Ca najprawdopodobniej masz przyczynę , cóż Ci wówczas z UVB?. Jeżeli był natomiast , to w jakich proporcjach i co jaki czas? Witaminy wbrew pozorą nie są aż tak ważne ,jak właśnie wapń. Co nie oznacza ,że nie są ważne!!.
Jeżeli były podawane praparaty wapniowe , wówczas może coś z układem nerwowym brak b1?
choć musze przyznać ,że stawy nie wyglądają na porośnięte tkanką łączną , także nie zależnie od powodów weterynarz i to jak najszybciej i doszukiwanie powodów.
Dobrze ją podkarm ,bo jet znacznie wychudzona jak piszą poprzednicy!!. A z pewnością odwodniona.... Sądząc po nasadzie ogona ,strzelałbym,że to samczyk czyli brakuje mu kolejnych kilkuuuu gram.
Najprawdopodobniej o Ca również zapominałeś i ma poważne braki ich w organizmie. Jak naszybciej do weterynarza póki nie obrosły tkanką stawy , jeżeli to jet powodem i jak najszybciej zaczęcie stosowania....
Wapnia nie podawałem nigdy, nie wiedziałem że jest potrzebny. Śpi agamka już, napoję i nakarmię ją odpowiednio, witaminki też jutro kupie. Nie wiem jak z weterynarzem ponieważ jestem z małej miejscowości, ale znajomy mówił, że istnieje możliwość wysłania próbki kału do badania, wyniki dostane na maila.
jutro jak najszybciej do jakiego kolwiek weta nawet od psow zeby podal Ca bo ma powazny niedobor. Wapn to podstawa bez niego agama ginie w strasznych meczarniach.
Wapń !!! taki maluch powinnien dostawac codziennie!!! Zanim zaczniesz hodowle przeczytaj co taki gad powinnien miec zapewnione. Totalna nieodpowiedzialnosc. Az zal na to patrzec. Na swoim profilu masz napisane ze w terrarystyce 2 lata, heeh smieszne.
_________________ darek
Ostatnio zmieniony przez darlem dnia 22:09 20.02.2012, w całości zmieniany 1 raz
Wapń !!! taki maluch powinnien dostawac codziennie!!! Zanim zaczniesz hodowle przeczytaj co taki gad powinnien miec zapewnione. Totalna nieodpowiedzialnosc. Az zal na to patrzec. Na swoim profilu masz napisane ze w terrarystyce 2 lata, heeh smieszne.
Nie wiem wielu rzeczy dlatego proszę o pomoc, mówię wszystko i niczego nie ukrywam bo chcę jej pomóc.
Danut człowieku!!!!!!Agamka jest w tragicznym stanie!Przede wszystkim strasznie odwodniona.Jutro z samego rana długa kąpiel w ciepłej wodzie-jestem pewna że będzie piła wodę z kąpieli!!Nakarm ją i do jakiego kolwiek weta żeby dał zastrzyk wapnia i witaminy jak chcesz ją uratować.Jak nie to niech ją wet uśpi żeby się nie męczyła.
Jak jednak będziesz ją ratował-to przeczytaj pogona.pl tam są wiadomości dla Ciebie o hodowli agam,przeczytaj wszystko kilka razy-dla dobra tego biedactwa.Porównaj to co tam jest napisane z tym co masz i robisz i zmień co trzeba zmienić.
I wbij sobie do głowy że SAM JEJ NIE URATUJESZ,musisz iść do lekarza.
Dobrze że napisałeś i szukasz ratunku na forum i tylko to ratuje Cię przed tym co chciałabym ci powiedzieć.....
Długo się gryzłem z tym co tu napisać i żeby znowu nie było że jestem najgorszy z najgorszych, jednak czytając wypowiedzi autora dochodzę do wniosku że to nie jaszczur jest niepełnosprawny... jest po prostu chory
Brodacz miał przez ostatni czas drgawki ? Obstawiam to co gibek, nie pomoże tutaj że kolega mówił że kał można wysłać pocztą, bo nie chodzi o badanie kału tylko krwi której sam nie pobierzesz. Wiec pakuj jaszczura i z rana do weta.
_________________ Zapraszamy do galerii naszego FB - http://www.facebook.com/Pogonapl
http://www.benefiter.pl/landing/smakterrarium/ ---> hodowla karmowa karaczanów dla Twojej agamy
Przyjacielu najpierw sie czyta ...zbiera informacje ..szuka odpowiedniej opieki medycznej a dopiero decyduje sie na zywe stworzenie za ktore bierzesz na siebie odpowiedzialnosc!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ja sie nie bede cykal i napisze wprost ...meczyles Agame Brodata ...oddaj ja czym predzej w dobre rece bo poprostu padnie z wycienczenia ....strasznie nieodpowiedzialny mlody czlowiek!!!!!!!!!!!!!!
_________________ "Nigdy nie rozmawiaj z debilem - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, potem pokona doświadczeniem"