Witaj! Zaloguj się lub Zarejestruj się jeśli nie masz konta.
Przypomnienie hasła Regulamin   FAQ   Sklep zoologiczny   Koszulki terrarystów  
trwają prace nad nową wersją....
Forum : Legwan zielony : Mój legwan ma niebieską głowę!
Spis działów  Spis tematów  Nowy temat  Szukaj  Widok drzewka  Poprzedni temat  Następny temat  
AutorWiadomość

leja4

[z nami 180 dni]

Polska
Śląskie
Bytom
Mój legwan ma niebieską głowę!
Wysłano 21:29 22.11.2011
Zgłoś nadużycie   Odpowiedz   Cytuj  

Witam,
mój legwan często lubi przebywać na grzejniku, od pewnego czasu zaczął się tam wygrzewać.
Zauważałam ostatnio, że ma jasno niebieską głowę.
Czy wie ktoś może dlaczego?
Z tego ciepła które daje grzejnik?
Czy mu to nie zaszkodzi?
A może to jakaś choroba.
Bardzo proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam.

Piotr_Kołodziejczak

[z nami 1536 dni]

Polska
Zachodniopomorskie
Szczecin
Re: Mój legwan ma niebieską głowę!
Wysłano 21:33 22.11.2011

Nie powinnaś pozwalać legwanowi wygrzewać się na grzejniku. Panuje tam zbyt wysoka temperatura. Przy 42*C dochodzi do przegrzania, a na grzejniku gad bardzo łatwo osiąga taką temperaturę (pewne uproszczenie). Pastelowoniebieski kolor głowy może świadczyć, że masz do czynienia z osobnikiem płci męskiej. Dobrze byłoby zobaczyć fotki.

leja4

[z nami 180 dni]

Polska
Śląskie
Bytom
Wysłano 21:41 22.11.2011

mogę Ci wysłać na maila bo nie wiem jak tu się dodaje, założyłam konto żeby się dowiedzieć co i jak.

Qive

[z nami 340 dni]

Polska
Wielkopolskie
Międzychód
Wysłano 21:44 22.11.2011

Proszę zdjęcia na maila? pixgrafik@gmail.com , teoretycznie pierwszy raz spotykam się z przypadkiem żeby legwan miał niebieską głowę, może że jest owej odmiany..

Piotr_Kołodziejczak

[z nami 1536 dni]

Polska
Zachodniopomorskie
Szczecin
Wysłano 21:48 22.11.2011

leja4 napisał/a:
mogę Ci wysłać na maila bo nie wiem jak tu się dodaje, założyłam konto żeby się dowiedzieć co i jak.

Bardzo proszę: piteros79@gmail.com

Niebieskie ubarwienie, w szczególności w okolicach oczu i przy łuskach policzkowych, mogą świadczyć o męskich genach. Bardzo proszę o zdjęcia.

Saphira123

[z nami 789 dni]

Polska
Mazowieckie
Warszawa
Wysłano 16:28 23.11.2011

Piotr_Kołodziejczak napisał/a:
leja4 napisał/a:

Bardzo proszę: piteros79@gmail.com

Niebieskie ubarwienie, w szczególności w okolicach oczu i przy łuskach policzkowych, mogą świadczyć o męskich genach. Bardzo proszę o zdjęcia.

Po otrzymaniu zdjęć prosiłabym o wrzucenie ich tutaj, bo szczerze mówiąc bardzo mnie to zaciekawiło.

Piotr_Kołodziejczak

[z nami 1536 dni]

Polska
Zachodniopomorskie
Szczecin
Wysłano 19:23 23.11.2011

Niestety nie mogę wklejać nie swoich zdjęć. Ale za zgodą leja4, mam te zdjęcia w galerii na serwisie:

legwanzielony.pl - GALERIA

Istotnie jest to piękny samiec Very Happy

Saphira123, jak sądzę, zainteresowała Cię informacja o kolorze niebieskim w ubarwieniu samca. Otóż taką informację znalazłem w opracowaniu akademickim, któregoś z amerykańskich uniwersytetów. Niestety mam tych opracowań ok. 4GB i mimo szczerych chęci, nie mogę teraz odnaleźć źródła, ale była tam wzmianka, że turkusowy kolor w okolicach oczodołów, łusek policzkowych i błony bębenkowej, jest domeną samców. Postaram się znaleźć źródło.

gosia1987

[z nami 1296 dni]

Polska
Śląskie
Pyskowice (Pyskowice)
Wysłano 08:35 24.11.2011

Mój mężczyzna również miał wyraźnie niebieską głowę.
Teraz, gdy ma prawie trzy lata, ciężko u niego znaleźć inny odcień niż zielony czy brązowy.

Piotr_Kołodziejczak

[z nami 1536 dni]

Polska
Zachodniopomorskie
Szczecin
Wysłano 10:30 24.11.2011

I to by się zgadzało, bo tam było napisane, że z wiekiem ten kolor zanika i ponownie pojawia się w okresach godowych. Jednak było tam wyraźne wskazanie na płeć męską. W galerii Yui też jest maluch z turkusowym wybarwieniem głowy i też jest to samczyk:

http://www.terrarium.com.pl/galeria/viewphoto.php?id=153533&path=12675&userid=34107

gosia1987

[z nami 1296 dni]

Polska
Śląskie
Pyskowice (Pyskowice)
Wysłano 11:41 24.11.2011

Czyli możemy się podkusić o stwierdzenie, że jeżeli kupujemy młodą jaszczurkę o ubarwieniu właśnie niebieskawym to mamy pewność, że jest samcem?

Gdy kupiłam iguanę miał on ok. czterech miesięcy, do roku wszystkie jego niebieskie "elementy" zniknęły.
Przy następnym okresie godowym postaram się dokładniej przypatrzeć kolorystyce swojej jaszczurki.

Piotr_Kołodziejczak

[z nami 1536 dni]

Polska
Zachodniopomorskie
Szczecin
Wysłano 12:39 24.11.2011

gosia1987 napisał/a:
Czyli możemy się podkusić o stwierdzenie, że jeżeli kupujemy młodą jaszczurkę o ubarwieniu właśnie niebieskawym to mamy pewność, że jest samcem?

Very Happy no ja będę stawiał tego twierdzenia, jako pewnik Very Happy Natomiast myślę, że może to służyć, jako pewien "sygnał", który w połączeniu z innymi niuansami może coś sugerować. Jednak to tylko moje zdanie, wynikające z tamtego przeczytanego skryptu (naprawdę nie mogę go znaleźć) i wypowiedzi użytkowników forum Wink

Piotr_Kołodziejczak

[z nami 1536 dni]

Polska
Zachodniopomorskie
Szczecin
Wysłano 13:32 24.11.2011

Muszę z pokorą przyznać, że byłem w błędzie Wink Znalazłem archiwalne fotki mojej legwanicy z czasów pisklaka, na których także widać turkusowy kolor na głowie. Jestem przekonany, że czytałem to co napisałem powyżej, ale nie potrafię tego odnaleźć. Prawda jest taka, że turkusowy pigment jest obecny u osobników obu płci.

gosia1987

[z nami 1296 dni]

Polska
Śląskie
Pyskowice (Pyskowice)
Wysłano 15:38 24.11.2011

Szkoda, bo teoria była naprawdę ciekawa Smile

Pozdrawiam.

Yui_Kurogane

[z nami 1009 dni]

Polska
Wielkopolskie
Luboń
Wysłano 13:53 27.11.2011

Tak Piotr! Ale wydaje mi się że autorka miała na myśli nie maluchy, a legwany starsze. Bo nie widziałam jeszcze 2 letniej i starszej samicy, która by miała turkusową pigmentację Wink

Piotr_Kołodziejczak

[z nami 1536 dni]

Polska
Zachodniopomorskie
Szczecin
Wysłano 14:10 27.11.2011

Yui_Kurogane napisał/a:
Tak Piotr! Ale wydaje mi się że autorka miała na myśli nie maluchy, a legwany starsze. Bo nie widziałam jeszcze 2 letniej i starszej samicy, która by miała turkusową pigmentację Wink

To prawda. Oglądałem fotki leja4. Był tam duży osobnik, mający głowę prawie całą jasnobłękitnego, pastelowego koloru. Takie ubarwienie, a czasem szare, przyjmują rozgrzane do optymalnej temperatury, "wychilloutowane" legwany (ten leżał na grzejniku). Moja samica ma takie ubarwienie po paru godzinach w wolierze.

Spis działów  Spis tematów  Nowy temat  Szukaj  Widok drzewka  Poprzedni temat  Następny temat  

Wyświetl:   
    Skocz do góry     Drukuj cały wątek

Współpraca | Napisz do nas | Reklama | Koszulki | Nasze bannery
Serwisy współpracujące Agama brodata | Modliszki | Straszyki | Legwan zielony | Gekon lamparci
© 2001-2012 Copyright by terrarium.com.pl