Witaj! Zaloguj się lub Zarejestruj się jeśli nie masz konta.
Przypomnienie hasła Regulamin   FAQ   Sklep zoologiczny   Koszulki terrarystów  
trwają prace nad nową wersją....
Forum : Legwan zielony : młody samiec - pora g(ł)odowa
Spis działów  Spis tematów  Nowy temat  Szukaj  Widok drzewka  Poprzedni temat  Następny temat  
AutorWiadomość

Maichał1996

[z nami 935 dni]

Polska
Opolskie
Głuchołazy (Nysa/Prudnik)
młody samiec - pora g(ł)odowa
Wysłano 18:08 26.11.2011
Zgłoś nadużycie   Odpowiedz   Cytuj  

Witam. Posiadam ponad dwuletniego samca, jest to jego pierwsza pora godowa. Mam z nim kilka problemów:

1 - Legwan od 2-3 tyg prawie nic nie je. Raz na kilka dni zje trochę bazylii, i fasoli, którą lubi najbardziej ( wiem, że nie powinienem jej dawać, ale lepsze to niż nic ). Poczekać, aż zacznie jeść czy próbować karmić na siłę?

Drugim problemem jest wzrastająca z dnia na dzień agresja. Wiem że to raczej normalne, ale trochę się o niego boję. Jeszcze kilka dni temu, od ok. półtora roku ani razu mnie nie dziabnął, nie machnął ogonem. Dzisiaj, podczas wylegiwania się na parapecie, ugryzł mnie dość mocno w palec, próbował też w twarz - na szczęście złapał za kaptur. Nie mam zamiaru już przez jakiś czas go wyciągać, choćby nie wiem jak prosił, mam na niego focha ; D . Ale wiadomo - może mnie dziabnąć podczas rutynowych prac w terrarium, a jak niektórym wiadomo, legwan potrafi przytrzymać człowieka kilka minut, co jest "trochę" uciążliwe. Zakryłem mu oczy, ale nie puścił. Jest jakiś sposób na to?

jarecki_731

[z nami 552 dni]

Polska
Dolnośląskie
Głogów (słone)
Re: młody samiec - pora g(ł)odowa
Wysłano 19:44 26.11.2011

To calkiem normalne zachowanie.To ze nie chce jesc to tez normalne i nie karm go na sile.Szczegolnie samce w okresie godowym maja takie zachowanie gryza z nienacka itp ,ale przejdzie mu to cierpliwosci.

Yui_Kurogane

[z nami 1009 dni]

Polska
Wielkopolskie
Luboń
Wysłano 13:45 27.11.2011

Słuchaj kolego zanim napiszesz temat SPRAWDŹ czy nie było już takiego tematu, bo ostatnio przerabiamy takie 3 i są tam odpowiedzi które by cie zainteresowały. Wystarczy chcieć.

Legwan nie prosi o wyciąganie. Legwan jest na tyle inteligentny że kojarzy ciebie TYLKO z zagrożeniem, jedzeniem i jak zauwazyłeś otwarciem klatki i robi wszystko żeby wykorzystać cię w tym celu.

Pozdrawiam Wink

Maichał1996

[z nami 935 dni]

Polska
Opolskie
Głuchołazy (Nysa/Prudnik)
Wysłano 14:19 27.11.2011

Może nie sprecyzowałem jasno moich pytań; pierwsze; czy trzeba karmić na siłę ( na to już dostałem odpowiedź, dziękuję Wink ). Drugie, na które odpowiedzi nigdzie nie znalazłem - czy jest jakiś sposób żeby legwan zamiast trzymać "ofiary" puścił ją i przestał się szarpać?

Yui_Kurogane

[z nami 1009 dni]

Polska
Wielkopolskie
Luboń
Wysłano 00:24 28.11.2011

Aby gad puścił należy ucisnąć mu oczy, a nie je przykryć. STOSUJE SIĘ TO TYLKO W PRZYPADKU GDY ZWIERZĘ UGRYZIE CZŁOWIEKA!
Gdy legwan ugryzie koc czy ubranie trzeba poczekać!

Nie należy wyciągać gada z terrarium podczas pory godowej! No chyba, że jest to NIEZBĘDNE.

jarecki_731

[z nami 552 dni]

Polska
Dolnośląskie
Głogów (słone)
Wysłano 09:00 28.11.2011

Nie odpisalam ci nic na temat gryzienia ,bo moja mnie nigdy nie ugryzla.Uniej calkiem inaczej wygladal okres godowy .Byla nadpobudzona ale nie agresywna , wrecz praktycznie sie mnie nie bala i moglam ja swobodnie wziac na rece bez zadnego drapania czy wyrywania sie co wczesniej bylo nie mozliwe.

Spis działów  Spis tematów  Nowy temat  Szukaj  Widok drzewka  Poprzedni temat  Następny temat  

Wyświetl:   
    Skocz do góry     Drukuj cały wątek

Współpraca | Napisz do nas | Reklama | Koszulki | Nasze bannery
Serwisy współpracujące Agama brodata | Modliszki | Straszyki | Legwan zielony | Gekon lamparci
© 2001-2012 Copyright by terrarium.com.pl