Witam.
Z racji, ze przejżałem dosyć sporo tematów na forum i nie znalazłem interesujących mnie informacji, zakładam nowy temat.
Przygotowuje się do kupna legwana już od mniej więcej roku, powoli zdobywam wiedze na jego temat, buduje terrarium itp.
I właśnie o terrarium mi chodzi, ponieważ wybudowałem terra o wielkości +/- 200x200x100cm (wys/szer/gł) i dopiero teraz pomyślałem nad tym czy to terra nie będzie za duże jak na początek dla małego legwana. Tak myśle ze młody legwan którego kupie bedzie miał mniej więcej 30-40 cm (z ogonem) to zastanawiam się czy od razu go wpuszczać do tak duzego terrarium, czy nie zdziczeje itp.
Czy lepiej na początek wybudować mniejsze terra albo chociaż to większe ogrodzić tymczasowymi sciankami. Jak myślicie?
Ten temat byl niedawno ,ale do rzeczy.Dosc spore terrarium zbudowales i tu glosy sa podzielone,jedni mowia ze odrazu do duzego a inni ze do mniejszego.Zastanowmy sie co lepsze wedlog mnie lepsze mniejsze dlatego ze legus szybciej sie do ciebie przyzwyczai nie zgubi sie w nim i szybciej trafi do miski .Inni zas mowia ze lepiej odrazu duze aby leg przy zmianie terrarium na docelowe nie bedzie sie stresowal.Wiec wybor nalezy do ciebie.Zrob tak jak uwazasz bo my mamy podzielone zdanie na ten temat.
A myśłisz, że jest możliwość żeby legwan w ogóle sie do mnie nie przyzwyczaił w tak dużym terra? Bo akurat całe jedzenie itp. będzie miał w bardzo widocznym miejscu, więc w sumie sie o to nie martwie.
ja bym budowal docelowe oda razu,ale za jakies 1,5roku czeka mnie przeprowadzka i dlatego moje legi sa w przejsciowym.fakt,ze docelowe moze byc duze dla malucha,ale da sobie rade.w koncu w naturze nie sa trzymane w malym pomieszczeniu,a pozniej rzucane na pastwe dzungli.jezeli ma sie przyzwyczaic to sie przyzwyczai,a jezeli nie to nie-to w koncu legwan.
jako,ze terra jest wysokie dla takiego malucha to moja propozycja aby w polowie terra zrobic jakby siatke z linki parcianki z oczkami przez,ktore moglby sie swobodnie przemieszczac..2m to wysko,a tak to bedzie mial sie czegos zlapac po drodze.
i ten temat byl dosyc niedawno poruszany.
Dobra, sorki znalazłem ten temat, faktycznie był nie dawno poruszany, musiałem go po prostu przeoczyć jak szukałem. Wybaczcie. Ale i tak dzięki za odpowiedzi. Zrobie właśnie taką siatke na połowie wysokości mniej więcej.
Dzięki jeszcze raz.