Mam mały problem... Mianowicie zamówiłem świerszcze. Niestety przesyłka nie była wystarczająco zabezpieczona i wiekszość padła z przemarznięcia. Pytanie brzmi czy mogę karmić moją agamkę takimi marwymi świerszczami?
Co prawda jest cos takiego jak suszone swierszcze..
Ale ja bym zwierzakowi czegos takiego nigdy nie podal...
Poza tym nie wiesz czy to przez zimno, czy moze zyly w jakims syfie....
A tak w ogole czy agama tknie take swierszcze..?
Witam
Mozna karmic mrozonym pokarmem jesli tylko agama bedzie chciala jesc taki pokarm. Znam kilku hodowcow ktorzy karmia lub karmili tylko takim pokarmem.
Mnie dziś spotkało to samo ;/ a ponieważ źródło karmówki sprawdzone dałam żarłokom parę świerszczy, w sumie żeby sprawdzić czy będą jadły i się skusiły. Mysle że świeżo zamrożone można podać a później jak już poleżą to nie bardzo. pozdrawiam
Wiesz Crowin , zapłacił za to i dostał... Nikt Ci na -32 nie wyślę świerszczy na własną odpowiedzialność!!. Które mają nad wyraz wielką padatliwość!. Przynajniej nikt rozsądny.... Takim pokarmem możesz karmić o ile resztę pozostawiłeś na zewnątrz a nie rozmroziłeś ... bo jak rozmroziłeś to nadają się tylko do wyrzucenia , jak dalej są przechowywane w stanie ,że tak się wyrażę hibernacji, to zaraz po rozmrożeniu możesz podać je zwierzakom. Takie karmienie jednak jest na krótką metę , gdyż mrożenie zabija b1 i w niedługim czasie doprowadzisz do jego niedoborów w organizmi. i Jeżeli jestes pewien karmówki ,że pochodziła z dobrego źródła.