Witaj! Zaloguj się lub Zarejestruj się jeśli nie masz konta.
Przypomnienie hasła Regulamin   FAQ   Sklep zoologiczny   Koszulki terrarystów  
trwają prace nad nową wersją....
Forum : Agama brodata : Łuski agamy
Spis działów  Spis tematów  Nowy temat  Szukaj  Widok drzewka  Poprzedni temat  Następny temat  
AutorWiadomość

marcin1995

[z nami 401 dni]

Polska
Dolnośląskie
Wrocław (Wrocław)
Łuski agamy
Wysłano 22:09 20.02.2012
Zgłoś nadużycie   Odpowiedz   Cytuj  

Witam

Dzisiaj zauważyłem, że w niektórych miejscach na grzbiecie agamy odpadają jej łuski, przy dotykaniu tego miejsca agama się "wzdryguje"... Miał ktoś z Was podobny przypadek? Co radzicie w tym wypadku? Czy to coś niepokojącego?

Pozdrawiam,
Marcin

Muffi

[z nami 530 dni]

Polska
Wielkopolskie
Leszno (Leszno)
Re: Łuski agamy
Wysłano 23:10 20.02.2012

Napisz podstawowe informacje o agamie najpierw .

Crowin

[z nami 545 dni]

Polska
Małopolskie
Kraków
Wysłano 00:20 21.02.2012

i dodaj jakieś fotki

DONIEC
Moderator

[z nami 1530 dni]

Polska
Małopolskie
Kraków (kraków - Biezanow nowy)
Wysłano 10:32 21.02.2012

może zwykła wylinka i na to bym obstawiał.... ale zdjęcie musisz umieścić tak czy siak... A gdy odpadają powstaje rana , czy jest pod nimi kolejna łuska?

ewkagamma

[z nami 631 dni]

Polska
Mazowieckie
Warszawa
Wysłano 12:28 21.02.2012

Marcin napisz DOKŁADNIE albo daj fotki.Jak te miejsca po łuskach są mokre-czyli coś się sączy,to trzeba te miejsca dezynfekować-wykąp agamkę w ciepłym rumianku lub roztworze rivanolu-kąpiel musi być ciepla a woda koloru jasno żółtego.Ale myślę że bez weta się nie obejdzie.Chyba że dr.Marciniak się wypowie inaczej i coś poradzi.
Pozdrawiam:))

marcin1995

[z nami 401 dni]

Polska
Dolnośląskie
Wrocław (Wrocław)
Wysłano 15:00 21.02.2012

Agama samczyk, ok 37cm, liniał ostatni raz bodajże pod koniec wakacji. U weterynarza byłem tydzień temu w poniedziałek, u dr Piaseckiego na standardowym "przeglądzie".
Co do łusek, pod nią jest nowa łuska, to wygląda jak wylinka... Tylko, że gdy wcześniej ten kawałek był jeszcze trochę przymocowany do grzbietu, to agama tak jakby się "wzdrygiwała".
A jeżeli to faktycznie wylinka, to nie jest to dziwne, że takimi kawałeczkami odchodzi? Na razie zauważyłem to w 3-4 miejscach, w tym 1 na ogonie.

DONIEC
Moderator

[z nami 1530 dni]

Polska
Małopolskie
Kraków (kraków - Biezanow nowy)
Wysłano 15:02 21.02.2012

daj zdjęcie.
odpowiedź na pytanie nie, nie dziwne i nie rwij tego na siłe. Z czasem wylinke może już przechodzić na raty i fragmentami. Dodaj zdjęcie dla upewnienia.

bartoszkk1

[z nami 751 dni]

Polska
Podkarpackie
Rzeszów
Wysłano 18:43 21.02.2012

Jeśli łuska agamy została w jakiś sposób uszkodzona np inna agama weszła na nią i ją zadrapała, to ta łuska przejdzie wylinkę. Jeśli jest to tak 3-6 łusek to nic się nie martw i obserwuj. Jeśli jest to większa liczba idz do weterynarza niech zrobi badanie, może to być np grzybica.
P.S. nie odrywaj tych łusek które przechodzą wylinkę niech samo zejdzie, to może trochę potrwać ale jeśli zerwiesz pod spodem będzie nierozwinięta łuska i będzie bolało zwierzaka.

l4sek

[z nami 686 dni]

Polska
Wielkopolskie
Rawicz
Wysłano 18:45 21.02.2012

Jak dla mnie to zwykla wylinka...kolego poczytaj troche o tych gadach bo czasami sie boje o te stworzenia jak czytam niektore wypowiedzi Sad
wystaw koniecznie zdjecia dla identyfikacji problemu..pozdrawiam

marcin1995

[z nami 401 dni]

Polska
Dolnośląskie
Wrocław (Wrocław)
Wysłano 18:48 21.02.2012

Wolę się upewnić, w końcu forum od tego służy. Czy się mylę?
Wątpię, by na zdjęciach było coś widać, nie mam dobrego sprzętu do fotografii ; (

Edit:
Przejrzałem samca podczas kąpieli i nie ma ani śladu po tych łuskach ; ) Czyli pewnie to była wylinka, zobaczymy co będzie dalej.
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Pozdrawiam,
Marcin

Spis działów  Spis tematów  Nowy temat  Szukaj  Widok drzewka  Poprzedni temat  Następny temat  

Wyświetl:   
    Skocz do góry     Drukuj cały wątek

Współpraca | Napisz do nas | Reklama | Koszulki | Nasze bannery
Serwisy współpracujące Agama brodata | Modliszki | Straszyki | Legwan zielony | Gekon lamparci
© 2001-2012 Copyright by terrarium.com.pl