Witam. Mam pewien problem i dlatego szukam porad u doświadczonych hodowców . Mianowicie , cała moja rodzina wyjeżdża do polski na święta na okres 2 tygodni. W domu zostaje iguana. Teraz zastanawiam się czy poprosić kuzyna aby podjeżdżał i karmił , jeśli tak to co ile dni minimum musiałby być i karmić ? Mam iguanę od 2 lat. daję jej pokarm każdego dnia, czasami gdy niema nas to iguana nie dostaje pokarmu 1 dzień. Nie wydaje mi się aby iguana mogła nie jeść przez 2 tygodnie kiedy ja będę w Polsce. Odpada także przeprowadzka do kuzyna ze względów oczywistych ( stres , nowe otoczenie...). Jeśli mieliście takie sytuacje to proszę napiszcie jak z nimi sobie radziliście.... co ile dni ktoś karmił ( niestety nie wchodzi w rachubę codzienna wizyta mojego kuzyna podczas naszej 2 tygodniowej nieobecności , a sąsiadowi klucza do domu nie dam)... Za wszystkie sugestie wielkie dzięki
Pytasz jak długo można bez jedzenia utrzymac go przy życiu czy jak? Powinien jeśc codziennie. Tak jak Ty. Wytrzymasz jeden dzień bez jedzenia? Wytrzymasz. I on też ale to jest męczenie stwora. Co jaki czas kuzyn mógłby go karmic?
Nie należy histeryzować. 1-2 dni bez pokarmu wytrzyma nawet młody legwan. Karmienie można tak zorganizować, aby pokarmu wystarczało na dwa - trzy dni - wstawiać pędy z liśćmi w naczyniach z woda czy w doniczkach. Istotna jest też kwestia utrzymania wilgotności i przede wszystkim naturalnego cyklu dobowego np. przy pomocy automatycznego zegara (nie można dopuścić, aby jaszczurka siedziała dwa tygodnie w ciemności albo ciagłym świetle!)
_________________ ZDECYDOWANIE KUPIĘ NADAJĄCE SIĘ DO HODOWLI MYSZY I MASTOMYSY
Jak dostanie legwan duuuużo żarcia do michy to 2 dni spokojnie mu to straczy. Co 3 dni zaglądać do legwana to absolutne minimum. Zaleca się robić to częściej. Poza tym aby to się mogło normalnie odbywać musisz mieć automatyczny system sterowania oświetleniem oraz wilgotnością. Inaczej będzie kiepsko. No i zakładam, że nie używasz Ultravitaluxa do naświetlania gadziny.
_________________ Profesjonalna opieka nad zwierzętami terrarystycznymi na terenie Lublina i okolic. Terraria na zamówienie. E-mail: Terraria_na_zamowienie@wp.pl Oferta:http://www.terrarium.com.pl/forum/viewtopic.php?t=564067&highlight=
Oświetlenie mam podłączone do zegarów czasowych . wilgotność jest ok , używam mgielnika ( pod włącznikiem czasowym , włącza się co 4 i pól godziny na 35 minut - więcej nie trzeba , w Irlandii jest dość wilgotno ). Problemem pozostaje jedynie karmienie i czyszczenie basenu do którego legwan zwykł załatwiać swoje potrzeby. Niestety mój legwan zje wszystko co mu dam, nawet porcja na 3 dni zniknie po dobie, no max po półtora dnia. Dzięki za rady
No to niech kuzyn nakłada tyle aby starczyło na te 3 dni. Skoro legwan je dużo no odpowiednio dużo trzeba mu nałożyć. I tyle. Jak legwan będzie miał wymienianą wodę w basenie raz na 3 dni też mu się raczej nic złego nie będzie działo, choć jeśli się tam załatwia to raczej zalecałbym przynajmniej raz na 2 dni.
_________________ Profesjonalna opieka nad zwierzętami terrarystycznymi na terenie Lublina i okolic. Terraria na zamówienie. E-mail: Terraria_na_zamowienie@wp.pl Oferta:http://www.terrarium.com.pl/forum/viewtopic.php?t=564067&highlight=